2011. október 3., hétfő

Vidéki ház a múltból

Ismét Angliában járunk, egy újabb vidéki házban. Vannak vidéki stílusú házak, melyeket lakberendezők rendeznek be. Vannak, melyeket a jó ízléssel megáldott lakók. Olyanok is akadnak, melyekben egy-egy efféle blog követői laknak, s próbálják elérni az áhított célt. Ez a ház nem ezek közül való. Nincs profi módon berendezve... ez a ház réges-rég épült, s többé-kevésbé azt mondhatni, "úgy maradt". Sokszor nyúlnak e stílus kedvelői a régi formák, színek, régies érzést tükröző anyagi világhoz. Ebbe a házba nem a múltat próbálták ízlésesen becsempészni, hanem a mai igényekhez elengedhetetlen dolgokat úgy beépíteni, hogy az lehetőleg ne törje meg a harmóniát. Biztosan vannak lakberendezők, vagy "szakértő bloggerek", akik meglátják a házban a "letisztult vidéki stílushoz" nem illő dolgokat, de ebben a házban így érzik jól magukat a lakói és szerintem ez a legfontosabb...Képek forrása: via Google
Szerintem csodálatosak ezek a fakwerk Fachwerk házak, fantasztikus hangulata van a lakásbelsőben a látszódó faszerkezetnek. Vajon hány éves gerendák már ezek? Látszik, hogy kézzel lettek kifűrészelve, illetve bárdolva. Mennyi munka emlékét őrzi egy ilyen ház! Már csak ezért is csodálatra méltó.


13 megjegyzés:

 1. Nekem olyan érzésem van,hogy a gerendák utolag lettek berakva,a stilus elég sokfalyta még ikeás is van benne és a falszinek sem tetszenek,kivülröl tetszik és a kert is.

  VálaszTörlés
 2. Az eklektika erősen jelen van. Nekem ez egyáltalán nincs ellenemre. Azt nem értem, hogy a függönyöknek pl. miért kell ennyire hosszúnak lenni. talán ez is angol szokás?
  Miből épülhettek ezek az öreg, ódon házak?

  VálaszTörlés
 3. Ezektől a gerendáktól "fakwerk"....igy van épitve!!!!!A narancs szoba kivételével minden oké!...Elfogadnám..majd azonnal odaadnám a fiaméknak...:)Tégla..és fa..könnyüszerkezet..kivülről viszont vakolták!!!!!Az igazi fakwerk..nek kivülről is látszik a stilusa!!!!!!!:)

  VálaszTörlés
 4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 5. nekem tetszett,nagyon szeretem az angol vidéki házakat,emiatt is néztem a Kisvárosi gyilkosságokat.Valamikor a BBC Prímen(amíg volt ilyen csatornánk)volt olyan műsor hogy lakást-házat kerestek ,imádtam,ahogy szerettem a 2 skót lakberendező műsorát,de még a régiség műsort is(Kincsek a padláson)Én csak egyszerű halandó vagyok ,egyáltalán nem zavar ha keverednek a stílusok,ha az szívemnek lelkemnek szememnek gyönyörűség.

  VálaszTörlés
 6. Nagyjából egyetértettünk e házzal kapcsolatban. Igen a fakwerk házaknak általában kívülről is látszik a gerendázata, de Anglia ezen részén teljesen bepucolják a falat kívül... ettől még igazi. :)

  VálaszTörlés
 7. Elnézést, hogy teljesen újként itt helyesbítek:
  ha már idegen szót használunk írjuk helyesen "Fachwerk" merthogy ez németül van.Nem minden Fachwerk látszik kívülről, Angliának ezen a vidékén valószínűleg erősebb szél fúj ezért vannak a padlón kicsit"buggyos" függönyök is,hogy a téli hideget kizárják.Ne felejtsétek itt egy rétegű ablakok vannak!

  VálaszTörlés
 8. Igen, a stílus mindig igazodik környezethez... feltéve, hogy organikus fejlődés eredménye. Ami a helyesírást illeti, a néprajzi szakirodalom mindkét írásmódot használja. A fakwerk szó magyarítás, mint pl. a dizájn szavunk, de nem az én találmányom. A "gerendavázas" ház kifejezés nem egyenlő a Fachwerk házzal, mert itthon nem biztos, hogy a gerendaváz téglafalazattal társul... ezért kellett az idegen kifejezést átvenni. Köszönöm az észrevételt és a szakszerű hozzászólást, sok ilyet várok! :)

  VálaszTörlés
 9. magyarítás mint a sparhelt meg a spájz?
  Itt most nem arról van szó, hogy építéstechnikailag szabatos kifejezést használjunk, hiszen az adott ház adott képeiről beszéltünk, hanem csak a helyesírásról.Elég baj, hogy magyarítunk, de rosszul.

  VálaszTörlés
 10. Rendben, ha így szeretnéd átírom... de nem tudom megtenni ezt több tucat szakkönyvben és tanulmányban, melyet nem én írtam, csak elfogadtam. Nem vagyok nyelvész, ha ez így helytelen én elfogadom az idegen szó használatát. Köszönöm még egyszer az észrevételt, remélem az indulatokat csak tévesen éreztem utóbbi soraidban... nem áll szándékomban senkit sem megbántani.

  VálaszTörlés
 11. A sparhelt és spájz szavakkal mi a gond? Én "tanulatlan" elfogadtam ezek használatát...

  VálaszTörlés
 12. Én sem akartam senkit megbántani, különösen, hogy frissen találtam meg a blogot, újabb kedves időtöltésem lesz olvasása és sokat tanultam máris belőle saját és vendégeim számára is.Ha keressük az építészetben, a berendezésben a magyart akkor nyelvünkben is legyünk tiszták és magyarok ha lehet.
  Köszönöm, hogy szorgalmasan összeállítod bejegyzéseidet sok-sok érdeklődő okulására és gyönyörködésére

  VálaszTörlés