2011. október 23., vasárnap

Sokat látott kalotaszegi udvar

Folytatom képes beszámolóim sorát, s egy újabb évszázados múlttal bíró portát mutatok. Már első pillantásra beleszerettünk a házba, mely előtt egy kedves idős bácsi gereblyézte a diófalevelet. Ahogyan szóba elegyedtünk, hamar be is invitált bennünket a portára s hosszú történetekbe kezdett. Mesélt az elmúlt időkről, régi emberekről, az egykori életről, egykori bálokról, juhmérésről, lakodalmakról, melyeknek e porta szem és fültanúja volt. Ezúttal zenét is társítok a képekhez, hogy egy kicsivel közelebb kerüljünk e csodás hely örökségéhez...  


Kezdődjön hát a barangolás elmúlt évtizedek, tárgyak s emlékek között...
Nézzétek csak a széket... el tudjátok olvasni készítésének dátumát? Az idős bácsi nagymamája kapta egykor nászajándékul...


A ház mellett patak csordogál, ezen keresztül is bejuthatunk a portára, nem is akármilyen hídon át! Egy roppant tölgyfagerenda köti össze a két partot, immár közel száz éve.
A körtefa alól előtűnik a csodás kalotaszegi deszkaoromzat. 
Az oromzat faragásának éve 1928, bár ez a faragott deszkákon aligha látszik... mintha csak pár éve készítették volna e csodás csipkéket.

A bejáratnál a régi piros lábas árulkodik valamiről... itt bizony állatok is élnek! Nézzünk hát hátrébb is, érdemes lesz!

Az egykori szekér már szét van szedve, de a gazdálkodás emlékei még elevenek.
A pajta hátsó falát a 40-es években építették, akkor került fel a kukoricaszár és a nád is, de még ma is egyet áll. A pajta régi eszközök tucatját rejti, de most inkább csak hangulatképeket mutatok... hogy érezhessétek ti is a  hely szellemét... 


Saját fotók... hivatkozzatok a blogra.

Remélem sikerült egy kicsit közelébb kerülni ehhez a csodás helyhez, közelebb örökségünkhöz, s éreztetek egy kicsikét abból a melegségből, melyet mi ott, akkor átéltünk. Ezzel az örökséggel lehet élni de el is veszejthetjük... a választás a mi kezünkben van. Én tudom, hogy melyik utat válasszam, remélem sokat jöttök majd velem!!!
2 megjegyzés:

  1. Csodás tájak,érzések..Csillagosi...Követünk!..

    VálaszTörlés
  2. Kalotaszeg.......csodás fotók.....úgy mennék!
    Nekünk olyan mázlink van,hogy férjem nagymamája erdélyi lány -volt, így egy kalotaszegi asztalon esszük mindennap a betevő falatot és kalotaszegi székeken ülünk.Ennél az asztalnál nőttek fel férjemék,mind a heten.:) csodás örökség, nem?

    VálaszTörlés