2011. október 26., szerda

Vidéki otthon... álomból valóság

A blog indulásakor már pontosan tudtam, hogy mit szeretnék nektek megmutatni, azt azonban nem tudtam, hogyan fogom tudni ezt megvalósítani. Úgy gondoltam talán nem is léteznek még afféle példák, melyeket a magyar vidék elé szeretnék állítani. De szerencsére léteznek!!! Itt van egy újabb! Így kell az örökségünket megőrizni, így kell felújítani és így lehet stílusosan és igényesen élni! 


A több évszázados múlttal bíró parasztház nemrég teljesen fel lett újítva. A munkák során új közfalak kerültek az épületbe, lecserélődtek a nyílászárók és az egész ház kapott egy vastag szigetelést. De nem is ez az érdekes, hanem az, hogy hogyan és milyen képet fest most!
Látjátok a szürke téglákat? Mögöttük egy új közfal húzódik. A tűzhely és a beépített konyhaszekrény mégis úgy van kialakítva, hogy legyen egy mélysége a falnak, mintha az évszázados vastag kőfalba lenne építve a főzőrész.Az antikolt lambéria a szigetelőanyagot takarja, mely kizárólag természetes anyagból készült. A lakásban látott legtöbb kő, fa, mind bontásból származik.Már a sokadik otthonban látunk nyílt tűzteret... talán mégsem annyira borzasztó ennek lángja, hamuja, mint amennyire a magyar háziasszonyok többsége ódzkodik tőle. A hangulata pedig utánozhatatlan. 
A fa mindenhol jelen van a lakásban, ez már önmagában is melegséget áraszt!
Képek forrása
Sokat lehetne beszélni még erről a házról, de nem ettől fogják itthon többen követni ezt a mintát. Aki látni akarja benne az értéket, annak nincs szüksége több magyarázatra, akik pedig nem akarják látni... nos tőlük lehet beszerezni a bontott anyagokat! :))
7 megjegyzés:

 1. Az én udvaromba hordhatja nyugodtan mindenki a bontott faanyagot, téglát, cserepet, követ, bármit....Csak sokat hozzatok és ígérem megmutatom mit tudok kezdeni vele :-)) Köszi, hogy megmutattad ! Én azonnal beköltöznék, és nagyon jól érezném magam ebben a házban !

  VálaszTörlés
 2. Szívet melengető gyönyörűség! És hol leledzik ez a valóban követendő mintaház?

  VálaszTörlés
 3. Normandiában található, ahonnan már több hasonló színvonalú házat is mutattam.

  VálaszTörlés
 4. Figyeljétek hova teték a konnektorokat! Én pár éve sokat veszekedtem a házunk felújításakor a villanyszerelővel, hogy szeretnék egy viszonylag széles lábazati szegélyt fából, díszített élmart széllel és bele egészen alul a csatlakozókat. Nos sajnos nem én győztem, azóta is bánom. Állítólag szabvány, hogy milyen magasra kerülhet. Ez ugyan nem igaz mert azóta külön figyelem a házakban és a képeken is sokféle megoldás lehetséges.Ez a ház egyszerűen csodás

  VálaszTörlés
 5. Hirtelen azt hittem hogy itt van Magyarországon..a gép nem akarta kiadni a ...képek forrását!(:P)már csédálkoztam volna mert nagyon franciás volt...hát tényleg nagyon vagány,tetszett a tetőtérmegoldás,szinek,az a külső lépcső,a padló,valami érdekesen volt megcsinálva,ésaz egész házat elfogadnám...Szuper!

  VálaszTörlés
 6. na...elfelejtettem a kandallót..végre egy nomád minta..nem valami kifestett,meszelt kandalló..éshát az is nagyon tetszik hogy milyen pontosan "Beépitettek"mindent fával..gondolom ez jól hőszigetel is!...(megnéztem kinagyitva is...loptam egypár ötletet.)...könyvespolc....és hangszigetelés..amiben épp most spekulálok!8de végülis ilyent gondoltam!)..

  VálaszTörlés
 7. Nagyon szép ház. Itthon még hasonlóval sem nagyon lehet találkozni. (Tisztelet a kivételnek... amiről nem nagyon tudok...) És most leszámítom a helyi jellegzetességeket, az eltérő anyagi lehetőségeket: egyszerűen ez a fajta könnyedség, nagyvonalúság, szabadság és harmónia, ami ebből a házból is árad, nem a mi kárpát-medencei világunk sajátja. Keveseknek sikerül megtalálni ötvözni a mi hagyományainkat ezekkel a hangulatokkal. De tanulgatjuk. :-)

  VálaszTörlés