2011. október 13., csütörtök

Ahol a vászon kezdődik... 1. rész

Úgy érzem, talán érdemes beszélni egy kicsit a nyeremények tárgyát képező eszközökről, illetve azok szerepéről. Mint látjátok, azok mindegyike a "népi kultúra" hagyatéka, s mind a textilkészítéshez kapcsolódik. Na jó a sámli talán nem, de munka közben le kellett ülni valamire... :)Az egykori falusi közösségekben élő családok, jószerével önellátóak voltak. Ma már a táplálkozás terén is csak rendkívül nehezen valósíthatjuk ezt meg, nemhogy a ruházkodás terén.  A kender a legelterjedtebb alapanyaga volt a vászonkészítésnek, a vászon pedig a ruházat alapvető anyaga volt. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy e munka szinte teljes egészében az asszonyok feladata volt. A kender földből való kinyűvése (kiszedése) után, egy családnak átlagosan 24-28 munkaórájába került egyetlen méter vászon elkészítése... 

Ám a vászon szerepe a közösségben ennél jóval nagyobb volt. A kendermunkák közösségi munkák voltak. Olyan alkalmak, mikor a közösség nő tagjai összejöttek, énekeltek, beszélgettek munka közben. A lányok itt nevelődtek asszonnyá, itt szocializálódtak, hallgatták el egymástól azokat a praktikákat, ismereteket, melyekre asszonyként nekik is szükségük lehetett. A fonókon pedig már a legények is részt vehettek, s rendre itt tartották a bálokat is... mit ne mondjak, az asszonnyá válást nehéz lehetett elkerülni egy ilyen közegben. :)

A kendert a kinyűvése után áztatóba vitték, mely általában a falu szélén lévő mocsarasabb területeken volt. Itt nagyobb kenderáztató gödrökbe tették, s egy-két hétig áztatták a levágott növényt, hogy a szár lágy részei felpuhuljanak. Egy-egy ilyen jól beáztatott kéve súlya bizony 20-30 kg volt, amit az asszonyok dobáltak ki az áztatógödörből. Eztán a kévéket egymásnak döntötték s úgy szárították. Ennek hossza az időjárástól függött.

A törés ismét egy asszonypróbáló feladat volt. Erre a célra többféle kendertörőt használtak. Először egy durvábbat, majd egy finomabbat, melyet a képen is láthattok. Ezen eszközök neve vidékenként eltért, felénk tilónak hívták. Az összetört kenderszárból kivált a fás rész, a "pozdorja", s ezután már csomókba lehetett kötni a rostokat a puhításhoz. A puhítás többféle módon is történhetett, volt ahol kézzel dörzsölték, volt ahol fa eszközöket (pl. hengert) használtak erre a célra. Végül a gerebenen fésülték szálaira a kendert, mely után már lehetett fonni. Talán érdemes lenne itt megállnunk. Hanem, lenne nekem egy kérdésem, sőt egy ajánlatom! 

Ti ismeritek még ezeket az eszközöket?  Valaki föl tudná sorolni nekem az összes nyeremények közt szepelő tárgy nevét? Legyen ez egy játék itt a blogon, nem pedig a facebookon. Aki itt elsőnek hibátlan felsorolást ír a megjegyzések közé, szintén a nyertesek közé kerül, s kedvére válogathat! Tehát a fönti képen lévő összes tárgyra kíváncsi vagyok, amik közül lehet választani...


41 megjegyzés:

 1. szia!
  ha jól értem, az eszközöket kérdezed, amit a len feldolgozásához használtak..tehát:
  -tiloló(felénk)
  -henger
  -gereben
  -orsó
  -szövőszék
  a vakond nadrágja című mese teljesen jó ennek a nyomon követésére:)

  szép napot kíván: Timi

  VálaszTörlés
 2. Most veszem észre, névtelen vagyok, tehátpontosítok:): Fentős Timea

  VálaszTörlés
 3. Nem, nem ilyen egyszerű. Már egyértelműbbé tettem, szóval a nyereménytárgyak nevére vagyok kíváncsi... azok egy kicsit többen vannak. De a feladat csak akkora, mint a nyeremény. :)

  VálaszTörlés
 4. megpróbálom még egyszer:)
  szóval:-tiló
  -mángorló
  -sulykoló
  -orsó
  -guzsaly
  -szövőszék
  -rokka
  -sámli
  -gereben
  -szádfa


  ?:)
  Timi

  VálaszTörlés
 5. -és még kiegészítem...ha jól látom, és tudom: az ott hátul: teplő
  van a sámlin egy kendergomolya..és talán guzsaly.

  VálaszTörlés
 6. :) jó kis feladatok!!!Én esélytelen vagyok, mert csak a rokkát, a sámlit a mángorlót és a gerebent ismerem,a többit sajnos nem.Azért sajnos, merthogy már ennyire elszakadtunk a múlttól.

  VálaszTörlés
 7. Timi, jó nyomon jársz, de még legalább 4 dolog neve hiányzik! De én mondjam meg, melyik 4! :) Teplő=tiló, szádfa alatt a szátvát, azaz a szövőszéket érted? De közel vagy, ne add fel! :)

  VálaszTörlés
 8. ááá, mára tuti feladtam:)
  teplő alatt azt értem, ami leghátul a rokka mögött van..
  szádfára meg azt gondoltam, ami a leterített vásznon van, bal legszélén...
  hmm..asszem feladom, kevés vagyok ehhez:)

  hajrá többiek.)
  Timi

  VálaszTörlés
 9. Szia!

  szövőszék
  tiloló
  rokka
  gereben
  guzsaly
  szalagszövő
  mángorló
  motolla(de ezt nem találom a képen)
  sámli
  szádfa(ezt most keresgéltem ki a neten,megvallom)

  Szia:Era

  VálaszTörlés
 10. Oké, a szádfa lehet madzagszövő, bár az inkább szövőkeretet jelenthet. A rokka mögött már csak a mángorló van, azt írtad, sulyok v. sulykoló viszont nincs a képen. Már csak 3 dolog lenne, mindhárom a kép elején... és egyszerűek! Na, valaki...

  VálaszTörlés
 11. az olyan mintha kártyaszövő lenne..vagy tévedek?vagy övszövő...

  VálaszTörlés
 12. meg esetleg szövőborda?

  VálaszTörlés
 13. -és a vetőfogas:)
  jajj, tényleg befejeztem :) mert nehezen megy:)
  bocsánat a "darabosságomért":)
  timi

  VálaszTörlés
 14. A borda stimmel. Az szalagszövő. Lehet, hogy annak a zsáknak, amit nyertél, pont ilyen madzagja van. :) Na a vetőfogassal megfogtál. Mármint az nem így néz ki. Már csak 2 tárgy... a szőnyegen, egymáson...

  VálaszTörlés
 15. ha jól látom, ez a két tárgy egyforma...én mosószékre tippelek, amin a ruhát dörzsölték, és verték, sulykolták..
  ha nem jó, akkor este még utánanézek:)
  nagyo szép napot kíván: TImi

  VálaszTörlés
 16. Na jó, mivel egyedül játszol, de kb. az összes olvasó lelkesedésével, ezért segítek! ;) Az első szőnyegen van egy fa szerkezet. Erre és a rajta lévő tárgyra voltam kíváncsi. Ez utóbbit megmondom: ez a "nyist" vagy "nyüst", mely a szövőszéken a hosszanti szálakat vezeti, általában párban, alul és felül. De mi az a fa szerkezet ott alatta? Mivel 98%-ot megfejtettél, már csak te játszol, ha ezt megmondod, nyertél... :)

  VálaszTörlés
 17. Hoppá, most vettem észre, hogy Era is játszik. :) Bocsánat. Na ha megmondja valamelyikőtök mire gondolok, és azt mire használták, az a nyertes!

  VálaszTörlés
 18. NAGYON izgalmas!!!!!:))))Én "csak" figyelek és tanulok innen.:)

  VálaszTörlés
 19. már megint én vagyok:) nem lehet hogy az, ami alatt van a lábító?

  kérlekkérlekkérleklegyenjóóóó:)))
  Timi

  VálaszTörlés
 20. Lábító van a képen, de ez nem az. :) Pedig én úgy segítenék... Mit lehet a fonállal csinálni, ha van egy keretben forgó tengelyünk???

  VálaszTörlés
 21. Nem. Sokkal egyszerűbb a dolog... egy szál is elég hozzá. Na? :)

  VálaszTörlés
 22. 1 szálat pödörni?,sodorni,hogy ...fogalmam sincs...:)

  VálaszTörlés
 23. A szövésnél először fel kell vetni a szálat.De nem tudom,mi a neve pontosan,mondjuk:felvető?
  Még jó,hogy észrevetted,hogy én is játszom. Tegnap este 1 órán keresztül a vászonkészítés rejtelmeit böngésztem alvás helyett:))))
  De én nem a nyereményért játszom,így szívesen átengedem Timinek a választás jogát. Kivétel,ha a szövőszék működik.Bár már irtó drága a fonal hozzá!
  Írtam neked priviben a repesztőlakkal kapcsolatban. Légyszi!

  Szia:Era

  VálaszTörlés
 24. Ja,nem az orsó?

  Era

  VálaszTörlés
 25. hát ha van hozzá egy keret, akkor gombolyítani lehet:)akkor lehet, hogy a gombolyító?:)

  VálaszTörlés
 26. NA!!! Ez ki volt? De őszintén! :))

  VálaszTörlés
 27. a gombolyító-Timi... :)

  VálaszTörlés
 28. nyertem a gombolyítóval?:))

  VálaszTörlés
 29. Igen Timi, jelenleg te vagy az egyetlen, aki már biztosan gondolkodhat azon, hogy mit válasszon a nyeremények közül. :))

  VálaszTörlés
 30. Era, holnap megírom a lakk nevét, ill. válaszolok, csak sosem nézem azt a címet. Amúgy a szövőszékhez csak 1-2 apróbb alkatrész kell és természetesen működik.. :)

  VálaszTörlés
 31. hurrá, köszönöm:)))természetesen az a gyönyörű szövőszék...de sztem mindenki azt választaná:)

  még egyszer köszönöm a segítséget csillagosi, és erának is tisztelet és köszönet...

  soká lehet választani?
  sok mindent tanultam, megérte...
  Timi

  VálaszTörlés
 32. ..kiváncsi vagyok ..mit fog választani...:(

  VálaszTörlés
 33. Timi Gratulálok!!!!Mit fogsz választani?

  Csillagosi! Nem csak a lakk neve,hanem melyik portálon akadtál rá? Illetve,hogy cserélsz a keret értékében lakkot?
  Ha még esetleg zaklatlak ezzel a témával,akkor a fészen megadott címre írok.

  Era

  VálaszTörlés
 34. márta....mindenkinek ugyanazért fáj a szíve...olyan szép...én szőttem már kisebb kereten, olyan 70/40 méretűn, azt fel is tudom vetni...de ez azért kihívás szerintem sokaknak..


  mindegyik darab nagy érték..

  VálaszTörlés
 35. Timi!
  Tudsz szőni? Szerintem,mondd,hogy nem és legközelebb nyersz egy tanfolyamot,amit Csillagosi tart:))))


  Era

  VálaszTörlés
 36. :))))nem is rossz ötlet, ez is lehetne egy nyeremény.)a nagyon én sem tudok!:)


  timi

  VálaszTörlés
 37. A nyeremények szétosztásával megvárjuk a többieket is. Én még pókhálót sem tudok szőni, csak az eszközöket és a folyamatot ismerem. De "bármilyen nagy fa árnyékából elnézem, hogyan dolgoztok..." :))

  VálaszTörlés
 38. Aha! Szóval csak az elmélet:)))A nők meg dolgozzanak:)))No,jó! Azért szerintem bevállaljuk a Timivel. Amúgy én is csak elméletben tudok. Anno,jelentkeztem egy tanfolyamra,de mivel én voltam az egyetlen,így nem indult.A barátnőm viszont tud szőni,szépen.

  Era

  VálaszTörlés
 39. nálunk az oviban minden évben elővesszük:)-van amelyik kisgyerek ügyesen megtanul szőni...

  VálaszTörlés