2011. október 11., kedd

Nem a pénz számít...

A blog indulása óta olyan házakat, kerteket mutatok be, melyek igényessége, stílusossága példaértékű. Azért teszem ezt, hogy mintát mutathassak itthon azoknak, akik szeretnének szép és igényes környezetben élni. Nagyon sokszor hallom, hogy "pénz kérdése az egész". Nem vitatom, az építéshez, felújításhoz szükség van pénzre. De hogy mire költjük a pénzt, az már más kérdés. Visszahozom a tegnapi példát:Idehaza általános példa: "Lekapjuk a tetőt, ledobjuk a cserepet, új szarufát teszünk fel, mediterrán cseréppel. A rossz kőfalat visszabontjuk, felhúzunk egy normálisat zsalukőből, Itongból,  bármiből. Kikapjuk a falból a régi ablakokat, ajtókat, teszünk be műanyag nyílászárót...stb." Még a házat sem látom magam előtt, de amit itt felsoroltam az már egy kisebb vagyon. Mit csinálnak az általam hozott példákban? Leszedik a cserepet, átnézik, kezelik a tetőszerkezetet, ha kell, bontott anyaggal pótolják, majd visszarakják a régi cserepet, ha kell, akkor ugyanolyannal pótolják. A kőfalat lebontják és visszarakják. A nyílászárókat felújíttatják és visszarakják... Lehet, hogy ez is belekerül annyiba, mint a korábbi példa, de egyik eredménye a képen látott forma, a másik eredménye pedig valami olyan, amire ezek után még vagyonokat kell költeni, hogy "vidéki stílusú" legyen... és sosem lesz az, mert mindig is látszódni fog rajta, hogy utánzat. A ragasztott kőlapoktól a zsalukőből sosem lesz kőfal...


Abban, hogy ez a dolog így áll, a magyar mestereknek is jelentős szerepük van. Legtöbbjük szinte privilégiumának érzi megmondani, hogy mit "lehet és mit nem." Úgy is mondhatnám, mi a kényelmes számára és mi nem. Míg az első példát dícséri, támogatja, a másodiknál háborog, kéreti magát, megemeli a munkadíjat... Majd kimegy külföldre és szó nélkül megcsinálja, amit kérnek tőle. Ezen a mentalitáson is változtatni kellene. A legtöbb dolgot én már magamnak csinálom, mert már nem akarok vitatkozni egyik "mesterrel" sem. Inkább hívok segítséget a falusi öreg szakemberek közül, akik mondják, mutatják, hogyan csináljam.


Száz szónak is egy a vége, nem CSAK a pénz számít! Számít a gondolkodásmód, ezért hozom az újabb és újabb példákat! Remélem örömmel fogadjátok...5 megjegyzés:

 1. Műanyag ablakoktól a hideg ráz,sajnos nekünk a panelban az van.Szerintem ugyan úgy vetemedik,ha nem jobban,a naptól besárgul,nagyon ronda lesz.
  UTÁLOM!!!
  Ha nyernék a Lottón régi házat vennék.Sajnos az én férjem nem barkácsolós, pedig ötletem lenne bőven,(vagy ezért titkolja)
  De én bizony mindent felújíttatnék!Aztán én házam lenne a minta ház a blogodban ;)

  VálaszTörlés
 2. Szívemből szóltál megint!

  VálaszTörlés
 3. Az én szivemből is!...Erről irtam a napokban,...

  VálaszTörlés
 4. Tudom, ti inspiráltok... Faluhelyen vagyunk nem? ;)

  VálaszTörlés
 5. Hogy mi mennyit gondolkoztunk pár éve, hogy vegyünk-e régi házat, vagy építsünk-e...
  Aztán győzött az új, nagyon sok dilemmát átgondolva. (Adott volt telek, helyben volt, nem kellett hitel az elkezdéshez - és szerencsére azóta sem...)
  Viszont útmutatásul rengeteg népi építészeti könyv figyel a polcon már. És vályog lesz. És fa nyílászárók. És tornác. És szinte minden saját elgondolás, és szinte minden mesteremberrel vitatkozni kell... (A 60 fölöttiekkel kevésbé :)

  VálaszTörlés