2011. október 10., hétfő

Útmutató Normandiából

Vannak Európában olyan régiók, ahol a gazdálkodásnak, az egykori paraszti életnek a tisztelete és megbecsülése ma is töretlen. Ezeken a helyeken a vidéki élet egy minőséget jelöl. Ennek a minőségnek a hívószavai a természetközpontúság, egészséges (bio?) és tudatos táplálkozás, hagyomány- és kultúratisztelet, emberléptékűség. Ezért maradhattak meg a régi vidéki épületek, néhai családi gazdaságok. Nem csak megmaradnak, hanem újra és újra megújulnak, hogy eleget tehessenek a mai kor kívánalmainak. De hogyan újulnak meg?! Ezért (is) született e blog, hogy efféle példákat állíthasson a magyar vidék elé! Így is lehet...
Képek forrása
Ilyenkor szoktak érkezni többfelől a kommentek, magyarországi példákat említve, s javasolva. Én is magyar vagyok, a magyar kultúra szolgálója. DE, ilyen példát ebben az országban még NEM tudok felmutatni. Vannak próbálkozások, vannak egészen jó kezdeményezések, de ami ennyire dinamikusan, egyszerűen, ennyire könnyedén  ragadná meg a mai vidéki lét szépségeit, ilyen egyelőre nincs. E bejegyzés is azt szolgálja, hogy legyen...


7 megjegyzés:

 1. Ez az igényesség példaértékű.
  Egyetértek veled.

  VálaszTörlés
 2. Na megint csak hú-hú huhogni tudok innen a 8.emeletről.Ha jól gondolom ezek az istállóból,vagy más régi gazdasági épületből nem kis pénzért kialakított lakóházak.
  Nálunk nincs is ilyen...ha akad akkor is dózerrel kezdik az építkezést!! :(

  VálaszTörlés
 3. Sajnos Én is csak arra tudnék példát hozni, hogy hol romboltak..és nem arra, hogy óvtak és építettek. :( Csodálatos ez a hely és a fiatalok is. Nálunk ennek valóban nincs semmi kultúrája, pedig úgy gondolom létjogosultsága lenne!

  VálaszTörlés
 4. tetszik az ötlet,jó lenne a fiataloknak egy kis stilus-tanitás!

  VálaszTörlés
 5. És meg kellene magyarázni a fiataloknak..hogy miért válasszanak olcsó,kisházakat,amit konfortossá lehetne tenni,egy kis izléssel,és kevés pénzzel...irányitani kellene...hogy eredetik legyenek,ne utánozzanak..sok pénzért!!!!(hogy olyant akarok mint a szomszédé...mert ez igy nem jó!!!)

  VálaszTörlés
 6. Ó-levendula,szül:Katalin Hári2011. október 10. 22:53

  Ez olyan szép, hogy belesajdul az ember szíve. Szeretem, hogy ilyen csoda dolgokat mutatsz nekünk,köszönöm...

  VálaszTörlés
 7. Örülök, hogy ti is így látjátok és szomorú vagyok, mert itthon ti is ezt látjátok. Pedig nem csak pénz kérdése ez... gondolkodásmód kérdése. Ma erről fog szólni a 2. bejegyzésem.

  VálaszTörlés