2011. október 9., vasárnap

Kemencében parázs izzik...

A kemenceépítéshez szív kell, nagy akarat és kitartás, ahogy erről korábban írtam. Egy kemence születése és élete (ha az ember magának építi) olyan, akár egy gyermek. Már köztünk van, imádjuk, rajongunk érte, de ez még csak egy hosszú út kezdete, amely egy folyamatos tanulás mindkettőnk számára. A kemence minden begyújtással jobban és jobban működik, mi pedig egyre többet tudunk róla, egyre ügyesebben használjuk. Ezt bizony magunknak kell kitapasztalnunk, hiszen akár egy gyermek, minden kemence más. Tudni kell, milyen ételhez mivel tüzeljünk, mennyire fűtsük fel a kemencét, mennyi parazsat hagyjunk, mennyi ideig süssük... és még ezernyi másra is figyelni kell. De csak egy ideig. Idővel mindez ösztönössé válik és már észre sem vesszük, hogy szinte magától megy minden. Az alábbi képek még e tanulási folyamat első időszakában készültek. Bár a kürtőskalács kicsit megpörkölődött, az íze fantasztikus volt, az élmény pedig megismételhetetlen. Bármit is készít magának az ember a kemencéjében, arra az érzésre, azokra az illatokra, ízekre, örökké emlékezni fog és szinte függővé válik. Ezért is fontos számomra, hogy csak természetes anyagból épüljön a kemence, sárral legyen tapasztva... a kemence meleg fala, a feltüzesedett sár illata keveredik a szalma-, fafüsttel, majd a tűz leégtével a kürtőskalács illata átjárja  a testet-lelket...Saját fotók... tudjátok. 

...közben kortyolgathatunk valamelyik kiváló magyar borból... Higgyétek meg, sehol nem lehet olyan jókat beszélgetni, mulatni, mint egy meleg kemence mellett. De egyedül lenni sem lehet úgy sehol máshol... csak úgy, nekivetve hatunkat a kemencefalnak, s merengeni. Olyan erővel és hittel töltődik föl a lélek, amilyet csak a természet és annak gyermeke, a saját kemencénk adhat. Kívánom nektek, hogy éljétek át ezt az élményt! 


3 megjegyzés:

 1. Csillagosi,nekem nincs kemencém..de van tábortüzem,lángoló,melegitő,izzó,senyvedő,zenélő..tüzem..és mellette ülni,piszkálgatni,melegetni nagy élmény!Már ahogy van egy kis füst..már szuper jól érzem magam,emlékek elevenednek,régi,fiatalkori emlékek!nagyon jó!..és melegedni mellette...oly jó!Aki nem érezte soha..az próbálja ki...megéri!!!

  VálaszTörlés
 2. Nem sopánkodom...csak nyelek nagyokat.;)

  VálaszTörlés
 3. A tűz a legtöbb hitvilágban őselemként van jelen. Erőt ad az embernek, feltöltődik tőle. A tábortűz gyújtásának lehetősége mindenkié, érdemes néha köré szervezni a családi/baráti programot... a tűz család melegét táplálja.

  DE, a kemence az egy többlet. A kemencében "élet" születik, akár az anyaméhben. Nem lehet ezt szavakkal leírni... Jövő nyáron csapunk egy kemencés napot nálunk, mit szóltok?

  VálaszTörlés