2011. október 2., vasárnap

Nagy nap ez egy gazda életében

Sokszor beszélünk a magyar faluról... persze, hiszen ezért is hoztuk létre ezt a helyet. Miközben mi a faluról beszélünk, ott csendesen zajlik az élet, a maga egyszerű gyönyörűségében. Nem kell még elbúcsúznunk ettől a falutól és ezektől az értékektől... lehet élni örökségünkkel, lehet szépen és ésszerűen hasznosítani őket. Ehhez tudnunk kell, hogy mit akarunk elérni és használni azt a több generációs tudást, amit felmenőinktől örököltünk. Aki így gazdálkodik, annak előbb-utóbb az anyagi biztonságon túl, erkölcsi megbecsülésben is része lesz...

Az elmúlt héten rendezték meg a több mint száz éves múltra visszatekintő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást (OMÉK). Ez a legrangosabb hazai mezőgazdasági kiállítás, amelynek győztesei a világ bármely mezőgazdasági kiállításán megállják a helyüket. Már a kiállításon való részvétel is nagy elismerés egy gazdának, azt ugyanis egy nagyon szigorú szelekció előzi meg. Csak az ország legkiválóbb állatai vehetnek részt a megmérettetésen. Így válogatták ki a kiállítandó őshonos juhokat is bemutatásra. Már sok képet láthattatok az állatainkról, a hortobágyi és gyimesi rackákról. A rendkívül szigorú előválogatás során az ország összes (több tucat) rackatenyészete közül, csak 2 képviseltethette magát. Egyik a hortobágyi rackatenyészet, másik pedig édesapám állománya. Már ez is rendkívüli megtiszteltetés és elismerése a több évtizedes tenyésztői munkának. Ez azonban csak a kezdet volt...

A gyimesi rackák:

Közöttük láthatjátok...


 A fekete hortobágyi rackák:Közöttük...


És végül a fehér hortobágyi rackák:
Én sem a táblát figyeltem először...


Édesapám a díjátadón...


A fehér rackacsoport díjai...


A díjak, amelyeket az őshonos szekcióban nyerni lehetett... és az aranykampó, amely az egyik legrangosabb tenyésztői elismerés.


Hatalmas elismerés ez az állatainknak és a gazdának is... úgy nézzétek a ma reggeli fényképeimet, hogy immár hivatalosan is az ország legjobb rackaállományát láthatjátok. Édesapám soha nem írná ezt le, ezért muszáj vagyok én megtenni. :) Nézzétek hát olyan jó kedvvel őket, ahogyan én fotóztam ma reggel:Saját fotók, ha használjátok hivatkozzatok erre a címre!8 megjegyzés:

 1. Gratulálok Édesapádnak a díjhoz és az ország legjobb rackaállományához.
  A juhok valóban nagyon szépek.

  VálaszTörlés
 2. Hűűű, milyen gyönyörű fésűs gyapjú szövet lesz ebből, ha lenyírjátok!
  Gratulálok! kemény munka édes gyümölcse!

  VálaszTörlés
 3. Gratulálok Édesapádnak! Mennyi munka és mennyi törődés van ebben...kár, hogy az ilyesmit nem mutatják többször a TV-ben...nem azt a sok ****-t kellene mutatni az állítólagos "Való Világban". Ez a Való Világ-ez az ami értékteremtő és értékmentő! Köszönöm, hogy megmutattad! Olyan jó, hogy rátaláltam a blogodra, mert annyi szépet és értékeset kaptam már itt (is).

  VálaszTörlés
 4. Méltó elismerés egy több évtizedes tenyésztői munkának. Gyönyörű állomány! További sok sikert és jó munkát kívánok hozzá!

  VálaszTörlés
 5. - csatlakozom az előttem írtakhoz,megerősítve amit leírtak,főképp,hogy milyen jó volna ha ezekről az értékekről szólna a média !!!

  VálaszTörlés
 6. Köszönöm kedves soraitokat, átadom őket! A média érdekvezérelt, mi itt értékvezérelt tevékenységet folytatunk, s a kettő ritkán találkozik. Ilyen a világ... a való világ.

  VálaszTörlés
 7. Gyönyörűek. Nekem is vannak gyimesieim, imádom őket.

  VálaszTörlés
 8. Gratulálok a díjakhoz, a szép állatokhoz meg az aranykampóhoz.

  VálaszTörlés