2011. október 25., kedd

Barangolás Skóciában

Bár még sosem jártam Skóciában, valamiért mindig is vonzódtam hozzá. Azt hiszem mára már az okát is tudom... Skócia egy misztikus hely, tele izgalmakkal, varázslatos teremtményekkel. Mondhatnám ezt máshogyan is. Skóciában az emberek olyan erősen ragaszkodnak a hagyományaikhoz és a környezetükhöz, hogy az legyőzi a modern világ sablonszerűségét és áttöri a globalitás uniformisát. A magyar gyerekek előbb ismerik meg a skót hiedelemlényeket és néphagyományokat, mint a magyart. No ezzel aligha bántani akarom a skótokat, épp ellenkezőleg... példát mutatnak ők az egész világnak.  Mi lenne ha egy pillanatra behunynánk a szemünket, s mikor kinyitjuk itt találnánk magunkat:


Csodás a kilátás erről a sziklaoromról! Van kedvetek velem jönni az erdőbe? Ha már Skóciáig eljöttetek nagy butaság lenni erre a kérdésre nemmel felelni. :)


A "Túlélés törvényei" c. sorozat óta tudjuk, hogy a folyóvizet követve előbb-utóbb emberlakta vidékre bukkanunk. Vagy legalábbis annak nyomaira... :)

Ezen a vidéken lépten-nyomon efféle romokkal találkozunk, melyeket nem bontanak le, a kövét nem hordják el... őszinte hittel tisztelik a múltat és annak minden emlékét. Később már épített útra is találunk...
De hova vezet a kis folyó? Egy gyönyörű öbölhöz! Látjátok a túlparton azt a kastélyt? Megnézhetnénk...


Nem kis idő megkerülni az öbölt, ha az előbbi sorozatnál maradnánk, akkor érdemes lenne tutajt eszkábálni  (fél nap alatt, s fél napig evezni a hideg vízben), de mi maradtunk az egésznapos sétánál. Azt hiszem megérte:Szerintetek be lehet menni? Próbálkozzunk a kőlépcsőnél, hátha nyílik az ajtó... és kinyílt!Elég fura hangulata van e hálónak... nem tudnám megmondani, hogy pontosan mit is érzek. Valami régieset, valami furcsát. Na de menjünk tovább. A folyosó már otthonosabb érzetet kelt... s ami túl van rajta az már igen kedvemre való. 

Képek forrása

Remélem jól körbenéztetek, mert a Scotland Yard már az udvaron vár bennünket. Legközelebb nem a hátsó bejáraton megyünk be. :) A jó hír, hogy két havi közmunkára köteleztek, a kastély parkját kell majd gondoznunk. ; ) Ugye legközelebb is velem tartotok? :)
13 megjegyzés:

 1. Nahát..ezzel már megint rátetted a pontot ai "i"-re!Coup de foudre(villámcsapás).:)..vajon miért is kellett nekem ezt a blogot megnyitni?....MEGÉRZÉS?..RÁTAPINTÁS?...Hát ez a Skócia nekem is a szivem egyik csücske...ha New-York és Skócia között kellene választano,akkor is az utóbbit választanám..mégha kenyéren és vizen kellene is élnem...mert ennek TARTALMA VAN..és MONDANIVALÓJA!!!Köszönöm!

  VálaszTörlés
 2. Nagyon tetszik. Fantasztikus hely lehet. Minden tetszett, úgy ahogy van.
  Van néhány bugyuta film amit csak azért nézek meg mert Skóciában játszódik. A helyszín fantasztikus, ilyesmi mint a Te képeiden. Igaza van martanak.

  VálaszTörlés
 3. Ha itt találnám magam, akkor sírnék a gyönyörűségtől!
  Egyszer nagyon szeretnék Skóciába lakni legalább fél évet a férjemmel... ő bevetné magát a helyi focipályákra, én meg egy gyapjúkészítőhöz, szabóhoz csapódnék.

  VálaszTörlés
 4. és a hosszú téli estéken megkísérelnénk megtanulni melyik tartan melyik clané

  VálaszTörlés
 5. Valóban varázslatos hely!!! Akár a szellemek is jöhetnek...engem nem tudnának elijeszteni! :)) Én is néztem már végig azért ócska filmet, mert vmi csoda volt, ahol játszódott. :))
  Köszi, hogy megmutattad!

  VálaszTörlés
 6. Na, ha ennyire kedvelitek ezt a vidéket, akkor keresek még innen néhány érdekességet. :)

  Ne haragudj, de nem tudom megállni: Házisárkány, te nem ott laksz? Van ott egy tó... :))

  VálaszTörlés
 7. Becsuktam, kinyitottam(mármint a szemem) és egy csoda világba találtam magam. Az út, a folyó, a kastély,a parkja, a szobák..., minden gyönyörűséges. Istenem, ha egyszer igaziból is láthatnám, de ha legközelebb erre visz az utad feltétlenül hívjál:))

  VálaszTörlés
 8. A Házisárkányok Kedvesem, mindenhol élnek a világon, és az a dolguk, hogy őrizzék a családjuk tüzét... Nessi nénikém pedig nagyon kedves asszony!!!!Néha hallom, ahogy felém sodorja a dudajátékát a szél a Skót Felföldről, ide a Cserhát dombjai felé...

  ...egyébként reggelente csak lehelnem kell a cserépkályhába és máris ropog a tűz....

  VálaszTörlés
 9. Aranyos vagy Házisárkány..engem is igy hiv az uram:)A tűzropogás,cserépkályha nekem is a kedvencem...egyébként mindenkinek vannak álmai.nekem az hogy SKÓCIÁT láthassam!:)

  VálaszTörlés
 10. Tisztelt egybegyűltek, hölgyeim és uraim! Egy dolog turistaként egy-két hetet eltölteni a skót felföld varázslatos vidékén és egészen más dolog itt élni. Én már csak tudom ... hét éve járom e vidéket.
  Tisztelettel: a hegylakó (Highlander)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagy örömmel fogadnánk fotókat onnét, esetleg élménybeszámolót is, gazdagabbak lehetnénk vele mind. Ha gondolod, erre a címre küldhetnél párat: faluhelymajor@gmail.com

   Törlés
 11. Én is szeretem Skóciát, de csak a vidéki helyeket, mondjuk még én sem jártam ott. De egyszer szeretnék elmenni, a képeid és a leírásod pedig még inkább arra ingerelnek, hogy menjek! :)

  VálaszTörlés