2011. október 16., vasárnap

A keresett magyar példa

Régóta keresem a mintákat, a példákat egy stílusjegyeiben a magyar kultúrából eredeztethető vidéki stílus kialakításához. Ma egy olyan helyre bukkantam, amelynek megálmodói nagyon jó úton járnak... legalábbis a fotók ezt tükrözik. Egy cikken keresztül jutottam el ide, itt olvashattok bővebben ezen érdekes és értékes helyről. Itt pedig vegyük sorra a fotókat:

Már az első szobában szokatlan, kreatív megoldásokat látunk:A természetes anyagok és a régi tárgyak, eszközök felhasználása formabontó, példaértékű.  Az egykori ajtókazetták beépítése fantasztikus, bár a funkcióját a képek alapján nehéz megállapítani. A teknő asztalként való elhelyezése szintén eredeti megoldás, ami eltűrne egy üveglap fedelet is, már ha valóban asztalként funkcionál. :) A régi edények éppen csak a hangulathoz kellenek, nem nyomják el a szoba harmóniáját, a hagyományainkból eredeztetik azt.  A második szoba is ezt a világot idézi:Az öreg bútorok és textilek összhangja egy kellemes, régies bájat kölcsönöz a helynek. A színek önmagukban komornak tűnhetnének, azonban ezt a kompozíciót látva ez eszembe sem jut. Az étkező és a konyha legnagyobb érdeme, hogy megőrizte a régi tulajdonos ízlesvilágát és az azt reprezentáló tárgyakat. A modern megoldások idomulnak a stílushoz, megőrzik annak természetességét.


Micsoda hangulata van az alábbi képnek! Fantasztikus!


És végezetül a hely, amely szerintem a porta egyik legnagyobb értéke! Ezt a hangulatot semmi sem pótolhatja... ilyen egy falusi pajta, és ebben a pajtában öröm lehet bármit is csinálni! Ha mozizni, hát mozizni, ha teázni, akkor teázni... 


A lakásbelsők és a hely teljes valójában, tökéletesen illeszkednek a vidék hangulatához...


Képek forrása itt és itt.
Azt hiszem érdemes lesz fölvenni a kapcsolatot ennek a helynek a megálmodóival, mert munkásságuk úttörő és egyedi... kevés más hazai példát tudnék, amely ennyire harmonikusan illeszti be kulturális örökségünket a vidéki stílusú lakberendezésbe. Ha Ti ismertek ilyeneket, kérlek írjátok meg azt, hogy minél több ilyen színvonalú hazai példával szolgálhassak! 


9 megjegyzés:

 1. Sok minden tetszik, van, ami nem, nekem kicsit olyan skanzen hangulatú, jobban szeretem, ha csöppet eklektikusabb a berendezés, egy kicsi régi, egy kicsi új, mindez ízlésesen persze. A Sárffy uradalmi házat ismered? Na, nekem az a stílus jön be igazán.
  http://www.sarffyhaz.hu/

  VálaszTörlés
 2. Igen, én is vegyes érzésekkel bagyok... az első két kép.. viszont nagyon megfogott ! :)

  VálaszTörlés
 3. Csendes magánvélemény: remélem, nem ilyen a követendő magyar minta...Nekem a giccs szó ugrott be elsőre, de mint tudjuk, már ez is egy művészeti kategória, és oktatják az egyetemen...Amúgy van itt magyar(os), de még provancei is, meg még általam kategóriába nem is foglalható stílus.

  VálaszTörlés
 4. Az én lelkemhez az étkező és a konyha közel áll,az első 2 kép nekem komor.De hát kinek a pap kinek a papné.

  VálaszTörlés
 5. Pont a papot akartam én is emlegetni! :) Nekem pont a konyha-étkező áll távolabb, de hát különbözőek vagyunk. Míg Anka az ekletikát hiányolja, addig Bozazsuzsa a stílusok szerencsétlen keveredéséről beszél. :) Én ahhoz tartom magam, amit leírtam. Követni nem kell senkinek, de inspirációt adhat annak, akinek hasonló élményt nyújt, mint nekem.

  VálaszTörlés
 6. Nekem bejön ez a típusú eklektika. Sok kedves régi tárgyat látni ami nagymamámra emlékeztet:)
  És ha jól emlékszem valamelyik lakberendező (talán Otthon)lapban olvastam erről a házról. Az ajtó kazetták az akkori leírás szerint szekrényeket takarnak és a házikó talán Somogy megyében található.
  Ezt ismeritek:
  http://www.gubacsimalom.hu/ Egy fiatal pár álmodta meg ilyennek (azóta már más a tulajdonos).

  VálaszTörlés
 7. A Pajta..az az erő...a hálószoba bútorainak a selymes érintését ismerem..ez a stilus nagyon közel áll hozzám!..a konyhával sincs semmi bajom...talán a zöld-fehér kombináció nem tetszik a kredencnél...lett volna inkább zöld!!!!..de a többi ..az klassz!

  VálaszTörlés
 8. Igen somogyi a ház. A Villa Fiore-t már sokszor nézegettem, kedves helynek tűnik, ahogyan a Sárffy uradalmi ház is. Majd bővebben is utánajárok e helyeknek, köszönöm, hogy példának hoztátok.Itt a kredenc meg lett hagyva abban a színben, ahogyan az idős nénitől megörökölték. Próbálták ehhez igazítani az enteriőrt... nekem pl ez az alázat is tetszik...

  VálaszTörlés
 9. ajánlanék még egy címet www.dorottyaudvar.co.hu
  örülök, hogy idetaláltam

  VálaszTörlés