2011. október 26., szerda

Egy élet falak mögött...

Mostanság már korábban sötétedik. Az istálló hátához alig érnek el a fények. A szürkeségből mégis kiragyogni látszik valami... egy sárgálló halom, s a halom közepén egy asszony dolgozik. Pucolja a tököt, még mielőtt beállna a fagy. Arcát nem látom jól, de ruhája alapján a hatvanas éveiben járhat... már nem hord piros ruhát, de már zöldet se nagyon, míg bírja magát addig lilát s aztán sötétbarnát, végül feketét. Keze szépen jár, felvágja a hatalmas tököket s kiszedi magjukat. Kell jövőre is. Jó nézni ahogyan dolgozik... egy emberibb világra emlékeztet. Bár nem hallani tisztán, valamit dúdolgat magában. Csak foszlányok hallatszódnak... az életéről énekel, de hangjából szomorúság árad... hallgassuk némán,  figyeljük pár percig ahogy dolgozik... (Indítsátok el alul a videót, hogy szavát hallhassátok!)
Érzéseit csak az aranysárga tökök ismerik... míg félbe nem vágja őket. Aztán elrejti bánatát kendője alá, s nem veszi elő csak majd egyszer, egy újabb magányos estén. Mi már azt nem fogjuk hallani, de jusson majd eszünkbe ez a kép ha a bú húzza szívünket... mert mióta ember van, azóta bánat is van. Régen sem volt könnyebb az élet és bárhogy is szeretnénk azt hinni, hogy nekünk a legnehezebb, ez nem így van. Abban a világban az elfogadás volt az egyetlen út... ma számtalan út van. De bármelyiken is indultok el, ne felejtsétek el  a régi világot, mert az embernek gyökerek kellenek, ahonnan erőt s hitet meríthet...
 Fotó: Mitchell Kanashkevich

6 megjegyzés:

 1. Igaz és szép bejegyzés. Öröm s bánat mindig volt és lesz. Az út, melyen végigmegyünk, mindenkinek más. Erő a mindennapokhoz, a kapaszkodók viszont az ilyen apróságoknak tűnő dolgokban vannak...

  VálaszTörlés
 2. Nem is tudom hogyan fejezzem ki,hogy mennyire csodálatosakat írtál!......Minden benne van...Köszönöm!

  VálaszTörlés
 3. Nekem semmi bánatot nem közvetít a kép, sőt. Mély nyugalom , kiegyensúlyozottság és megelégedettség, a kor és tapasztalat bölcsessége, amit tükröz. Engem inkább az érdekelne, hogy ennyi rengeteg tök húsával, amit most egyszerre kinyit, vajon mit csinál?

  VálaszTörlés
 4. Én inkább a megszokott munka ütemét látom a képen,mosolyog és örül a bőséges termésnek.Azt hiszem inkább a magok kedvéért dolgozik, ebből készül a tökmagolaj ami finom, egészséges (bár ezt csak a modern városiak mutatták ki) az ő vidékükön ez terem ennek a gyümölcsét dolgozzák fel és használják a télen a háztartásban. Ugyanúgy hidegen sajtolják mint az olivaolajat.

  VálaszTörlés
 5. Egy kép értelmezése annyiféle, ahányan rápillantanak. Szabad másféle olvasatot adni, én ezt adtam, s ha valakinek jelentett valamit, hát örülök. A tök húsával? Boldoggá teszi a disznókat, malacokat. :) A magból pedig talán tényleg olajat sajtol.

  VálaszTörlés
 6. Nekem is nagyon tetszik amit irtál..megérintett..aranyszived van!..Éreztem ezt már régóta!!!!

  VálaszTörlés