2011. november 19., szombat

Vissza az ősökhöz

Már megszokhattátok a blogon a külföldi témákat és mintákat, melyek azonban ezidáig mindig nyugatról érkeztek. Ezúttal azonban az őshaza felé vesszük az irányt, fantasztikus faházak után kutatva. Tegnap mutatta egyikőtök (Köszi Edit!!!) ezt a linket, ahol kelet gazdagsága tárul elénk. A motívumok egy része megtalálható a magyar népi díszítőművészetben is. Kedvem lenne az összes képet bemutatni, talán apránként meg is teszem! Nézzétek ezt a csodát a Bajkál-tó mellől!


Képek forrása

Zenét is csatolok hozzá, ezt azonban valamivel közelebbről a nogajok földjéről... Figyeljetek a szövegre is, csodálatos!


Kalandozzunk-e többet errefelé?

3 megjegyzés:

 1. Káprázatos!!!!!
  Azt vettem észre,hogy több ország díszítő művészete, akár házon,akár textileken, edényeken, faragásokon nagyon hasonló. Ha nem látnám,hogy nem magyar az amit látok, hazainak tippelném.:)

  VálaszTörlés
 2. Ezek nagyon szépek, még így lepusztultan is, ami nagy kár! Szívesen megmentenék legalább egyet!! Editnek köszönhetően én már tegnap megnéztem-elmentettem...Azóta is a hatása alatt vagyok. Kati

  VálaszTörlés
 3. Ezek csodásak,sajnos nem jut el eléggé a híre-képe-mintája erre "nyugatra". Látjátok az apró "fortocska"-kat. A téli nagy hidegben csak azt a kicsi ablakot nyitják ami külön a nagy ablakban van!
  Én úgy gondolom, hogy a faragásokat nagyrészt a házigazda és a család férfi tagjai csinálhatták a hosszú téli estéken-napokon.A motivumok pedig a népi mondavilág-hiedelem részei tulipán, madár, életfa.... köszönöm, hogy ezt is láthatom. Mariska

  VálaszTörlés