2011. november 5., szombat

Mangalicák és egyéb disznóságok

A képen egy malacait szoptató anyakocát láthattok. A mangalica és a többi sertés is évente kétszer fial, átlagosan 5-7 malacnak ad életet. Ezeket 6-8 hetes korukig anyatejjel táplálja, de 4 hetes koruktól már különleges csemegékkel, például pirított árpávával kedveskedik nekik a gazda. 

A malac midig ugyanazt az emlőt szopja, ezért a képen hátsó kismalac, aki "szegényebb" emlőhöz jutott,  nem tudja utolérni növekedésben  társait, legalábbis míg anyatejen nevelkednek...

Az alábbi képen egy kismalacot láthattok, mely már elcsavarog mamája, az anyakoca mellől. Ezt a szabadságot csak a tenyészállatok élvezhetik életük végéig, a többieket 2 hónapos koruk körül már hízóba fogják, ahol gabonafélék darájával (kukorica, búza, árpa – illetve főtt burgonyával, tökkel és hullott gyümölcsökkel) táplálják. Régebben, míg nagy tölgyfaerdők voltak, a kijáró kondák (disznónyájak) fő tápláléka a tölgymakk volt, ahogyan ma is ez a tápláléka a vaddisznónak, a ma tenyésztett összes sertésfajta ősének.A kocasüldő (növendék) először 8 hónapos korában találkozik az apaállattal, a kan sertéssel. A kismalacok születéséig 3 hónapot, 3 hetet és 3 napot kell várni. 


A mangalicának három színváltozata van, a fönt látott szőkén kívül vörös és fecskehasú színűek lehetnek.

Forrás
Forrás

A hizlalt mangalicák súlya 2 éves korukra akár 300 kg-ot is meghaladhatja. A sertésnek minden részét fölhasználják, belőlük készül a finom házi készítésű hurka, kolbász, szalonna, tepertő, sonka, gömböc és még számtalan más „disznóság”. 

Ajánlom...

A hatalmasra hízott állat nagy büszkeség volt a gazdának és a vásárban is fő látványosságnak számított. 


Alku... nézzétek azokat az arckifejezéseket!
A mangalicán kívül számos hazai és külföldi sertésfajta van.  Magyar fajta a magyar nagyfehér hússertés és magyar lapály. Külföldi fajták közül az angol sertésfajták a legjelentősebbek. 

Angol sertésfajták...
A nagy áruházláncokban leggyakrabban kapható készítmények általában sajnos a nagyüzemekben,  mesterséges fényen és takarmánykiegészítőkön, hozamfokozókon nevelkedett állatok húsából készül, mely állatok /mangalicák és fehér sertések/ soha nem élvezhették azt a szabadságot és szeretet, melyet képen látható mangalicák.  
A sertések is megérdemlik a boldog életet, odafigyelést és szeretetet. Már azzal is tehetünk értük, ha odafigyelünk, hogy hol vásárolunk...

5 megjegyzés:

 1. Sajnos csak árúházi sertéshúst vásárolunk,miért..mert nincs rá több pénz!Kérdésem lenne:Ugyanbiza miért 2500forinton is fölül van a "TÖPÖRTYÜ-nek kilója..hiszen a zsirszalonna sokkal olcsóbb...lehetetlen megvásárolni..épp ezért mi magunk készitjük....

  VálaszTörlés
 2. Mélyen egyetértek az utolsó mondatoddal, s szívem szakad meg, ha nagyüzemben tartott némely állatokról néz az ember híradást. S eszembe jutnak az ausztrálok (itt az őslakókra gondolok), akik mielőtt megesznek egy állatot, megköszönik neki, hogy a táplálékuk lehet.

  VálaszTörlés
 3. Márta nincs a közelben olyan állattartó, akitől meg lehetne venni háztól? Biztosan nem adná annyival drágábban, mint az áruház, hogy azt ne lehessen megfizetni... még ha a különbség megfizethetetlen is.

  VálaszTörlés
 4. én is hiszek az ausztrál bennszülöttek rítusában, de ugyanezt látom édesapámnál is, no persze nem mond varázsigéket, de belül megteszi amit hite kíván...

  VálaszTörlés