2011. november 14., hétfő

Szeretitek a kökényt?

Nekem az egyik kedvenc késő őszi csemegém. Nem csak azért, mert finom, hanem mert ez nem az a fajta nassolnivaló, amit az ember a boltban megvehet, majd a fotelben ülve magába tömhet. A kökényért ki "kell" menni a szabadba, a jó levegőre. Elfogyasztása is a helyszínen nyújtja a legnagyobb élvezetet, illetve séta közben általában mindig akad egy újabb bokor, ami utánpótlással láthat el. Miután a dér megcsípte, a kökény az egyik legkülönlegesebb ízű őszi csemege. A falumban vannak, akik lekvárt is főznek belőle. 

Képek forrása
Emlékszem régen gyermekkorunkban kisöcsémmel teletömtük a zsebeinket és vittük haza édesanyánknak nagy boldogan a finom, érett kökényt... de útközben csak fázott a kezünk, bedugtuk hát azt is a zsebünkbe, meg hát ott volt az az odvas fa is, amire föl kellett még másznunk...  átnedvesedett, összeragadt zsebekkel, de őszinte tekintettel álltunk édesanyánk elé: "Anya ezt neked hoztuk!"  :-)5 megjegyzés:

 1. Te be se nézel hozzám? :)Nehogy komolyan vedd!!!!!!!!
  Vasárnap szedtem bánatűző kökényt.Már ki is néztem a receptet és még vissza fogok menni a lelőhelyre.:)

  VálaszTörlés
 2. Örök hálám a kép forrása blogért!!!!!!Rettentően tetszik!!!!

  VálaszTörlés
 3. Mondd csak..hogyan fogyasszuk "helyesen" a kökényt? ki kell csippenteni a héjából? Mi is szedtünk a lányommal hétvégén..fanyar..de a héja nélkül fincsi. Minden évben próbálkoztunk..de talán idén kaptuk el azt a pillanatot..amikor már jó is volt..bár csak 1-2 marékkal mertünk szedni...hogy bejön e.. :) Legközelebb többet szedünk..

  VálaszTörlés
 4. Nahát Mammka, tényleg! :) Néha szólj rám, "Hé szomszéd, már át se jössz egy kicsit beszélgetni?!" :))

  VálaszTörlés
 5. Gigike ezen még nem gondolkoztam, mi csak úgy egyben benyakaljuk. :) A lényeg, hogy megcsípje a dér. De a kökény alapvetően fanyar... ettől különleges.

  VálaszTörlés