2011. november 21., hétfő

Kis faluban nagy méltóságok

Ha bulvárlapot olvasnátok, talán ez lehetne a bejegyzés címe: Látogatóban Károly herceg erdélyi birtokán! De nem azt olvastok. Egy egyszerű, szerény kis erdélyi faluba, Zalánpatakra látogatunk ma el, egy csodálatos régi portára. Nem szeretnék túlzó jelzőket használni, hiszen e helynek az a különlegessége, hogy egy idős zalánpataki számára nincs benne semmi különleges. Másképpen szólva egy jól karbantartott falusi porta ez, ahol a vidékies elemeket nyomokban sem lehet megtalálni... mivel ez maga a vidék. Mindennek funkciója van, minden a hagyományból eredeztethető, organikus fejlődés eredménye.  A porta bemutatását egy cikkből válogattam össze, melyet teljes terjedelmében - sajnos azonban igen szegényes képanyaggal - itt olvashattok.


"Hogy a háttérzene is helyi és eredeti legyen, kis csermely szalad végig a portán, a tisztaság és egészség forrása, az árok fölött keményfából faragott és ácsolt hidak ívelnek át. A házak falára a futóvirágok számára faragatlan ágakból összeállított rácsozat simul, amely a kőkerítés folytatásaként kialakított ágból fonott erdei kerítéssel harmonizál."


"Az épületeket egymáshoz fűző természetes kőlapokkal fedett ösvények kapcsolják össze, a köztük lévő pázsittal borított felületek zöld szőnyegként egyediesítik és emelik ki az épületgerendák barnáját, a tégla és a cseréptető pirosát, s az egész együttest keretbe fogja az utánozhatatlan szépségű, erdős bokros táj. És hogy a hercegi porta életet, élhetőséget lehelő kisugárzása még természetesebb legyen, régi vágású gyümölcsfák, diófa terebélyesedik az udvaron."

"A pihenő- és szálláshelyül szolgáló épületek bútorzata többnyire míves, antik tárgy, csak a fürdőszobák kényelme angolosan mai, de az épületbelsőben is jól megfér egymás mellett a székelyföldi falusi ház tálasa a plüssbevonatú karosszékkel, vagy a porcellán, festett burájú függőlámpa a kredenccel. Ebben az épületbelső együttesben nemcsak megfér, hanem egymást kiegészíti a vidéki falusi ember és a módosabb birtokos ízlésvilága, mint ahogyan ez a valóéletben is mindig jelen volt, és általánosabb volt, mint az arisztokratikus elkülönülés."


"Gondosan vigyáznak, hogy a porta minden szeglete ne muzeális gyűjtemény, ne kiállítás legyen, hanem az arányosság, lakhatóság és életszerűség lehelete lengje be."


Képek forrása itt és Google
A lakásbelsőket ábrázoló képek között szerepelnek egy másik, de ugyanabba az érdekeltségi körbe tartozó vendégház fotói is. A zalánpataki portáról és a lakásbelsőkről egy csodálatos videót láthattok itt.

"Károly herceg zalánpataki portája és – főleg – személyisége Erdély szellemiségének egyik leghatékonyabb hírvivője. A Transylvania Authentica Alapítvány létrehozójaként az erdélyi gazdák egyik legelkötelezettebb és legönzetlenebb támogatója, a herceg anyagi támogatásával lepusztult erdélyi szász településeket raktak rendbe, újítottak fel." 

Úgy tűnik, hogy az angol arisztokrácia büszkesége elbírja más kultúrák értékeinek mentését... talán a miénk is elbírhatná a sajátunkét...

11 megjegyzés:

 1. A fenti kepeken szerepelnek grof Kalnoky miklosvari vendeghazai is, kulon kellenne valasztani oket. lasd: http://www.transylvaniancastle.com

  VálaszTörlés
 2. Sajnos a honlapon nehezen választható külön, de a stílus és gazda is ugyanaz.

  VálaszTörlés
 3. Még egyszer megpróbáltam szétválasztani a Zalánpataki és a Miklósvári ház képeit, az utóbbiból származik a két szélesebb, panorámaszerű, szobabelsőt ábrázoló kép.

  VálaszTörlés
 4. ...és nemcsak, a képek több mint fele Miklósvár,a stílus ugyan az, a gazda nem. Miklósvár a Kálnoky grófé, Zalánpatak meg a Károly hercegé...nem mindegy. De tetszik az utolsó mondat!

  VálaszTörlés
 5. Kedves kosornya, valószínűleg nálamnál jobban ismered e két portát, nekem a források homályos és ezek szerint többször téves információira kellett hagyatkoznom. Igazad van, nem mindegy. Örömmel venném, ha megjelölnéd (felsorolnád) a miklósvári képeket. Én nem módosítom a bejegyzést, mert a hely mondandója, a berendezők szellemisége ugyanaz mindkét esetben.

  VálaszTörlés
 6. Itt lehet latni egy bemutato filmet a zalanpataki birtokrol, amibol kiderulnek a szobabelsok is:
  http://www.youtube.com/watch?v=Dg9Uh2-qhY0

  VálaszTörlés
 7. Az én házam a 2. fotó, ha ilyeneket látok mintha hazatérnék. Sokszor gondolkodtam e táj mérhetetlen szeretete miatt, éltem én ott valamikor, egyszer régen, nagyon régen, egy más életben?

  VálaszTörlés
 8. Talán igen... én is érzem így néha, bizonyos tájak, házak láttán, sőt sokszor álmomban is... ki tudja honnan jöttünk s hová megyünk?

  VálaszTörlés
 9. Azért az a fürdőszoba is nagyon szép és helytálló.- Stílusában teljesen rendben van, viszont kielégíti a mai igényeket.

  Ti hol éltek? Erre még nem sikerült fényt derítenem. Mi egyenlőre Tihanyban tengetjük napjainkat, sajnos csak egy bérelt házban, de majd lesz ez máshogy is reméljük.

  VálaszTörlés
 10. lipodresch és dreschma ugyanaz! a félreértések elkerülése végett! Íme pár oldalunk (a gyerekekről mindennapokról szólót bezártam)

  Csak azért, hogy te is képben lehess velem-ünk kapcsolatban.


  http://krumplifoldek.blogspot.com/
  http://krumplinyomda.blogspot.com/
  http://krumplinyomdashop.blogspot.com/
  http://krumplicukrok.blogspot.com/

  Az alábbi linkeken inkám munkáimba nyerhetsz betekintést, talán a krumpliföldek kicsit személyesebb hangvételű.

  Gratulálok az oldalhoz és külön örülök, hogy férfi a szerzője!

  VálaszTörlés