2011. november 9., szerda

Inaktelki emlékek


Villásfarkú fecske felszállott a levegőbe, 
nem láttad-e a régi babámat az este? 
Láttam biz' én az inaktelki selyem réten, 
keselylábú lovát legeltette kötőféken.

Kalotaszeg egyik legszebb s talán egyik legismertebb faluja Inaktelke. A mára 400 fős, elöregedő település főként népzenéje és táncai révén vált ismertté. Az egykor virágzó településen már csak kevesen művelik földjeiket, kevesen tartanak állatot is... ide is elért a globalizáció szele. Azért vannak még "szélvédett" porták a faluban, s vannak ahol a múlt gazdagsága is felragyog egy kis időre...  


Saját fotók...
Gyönyörű, ember- és Istenközeli világról láthattatok képeket. Vegyétek majd elő újra őket azokon a napokon, mikor elegetek lesz "mai" világunkból, mikor megteltek a jelen gondjaival... vegyétek elő és egy kicsit szakadjatok ki a jelenből... keressétek föl ezt a csodás magyar vidéket!


8 megjegyzés:

 1. Csillagosi..kellene már gyógyszert is szedjek!Totál-beteg leszek ezektől a képektől Szívorvoshoz kell majd menjek..olyan fájdalom jár át..és ezt csak te tudhatod miért!...meg még egypáran..akik tudják hogy élek-halok az ilyen házakért..ahol füstszag van,ahol ilyen a gazdasági épület,ahol ilyen kis csipkés-ablakok vannak,ahol megállt az idő..és csak a fafaragás mutatja azt...Gyönyörü képek,ugyanolyan érzések..Köszönöm!

  VálaszTörlés
 2. Ez teljessen lakatlan? és ha igen akkor hogy hogy nem tüntel semmi? vagy lakják még? és akkor hogy tudtál bejutni oda? nem irnál erröl valamit?

  VálaszTörlés
 3. rég elegem van a mai világból,naponta jövök álmodozni milyen lehetne itt élni

  VálaszTörlés
 4. megmondom őszintén,a Névtelenek..akik ilyen szépet irnak,miért NÉVTELENEK?...

  VálaszTörlés
 5. Márta, nehogy miattam kerülj bajba! :) De a névtelenek miatt se, lám én is az vagyok... a mondandó számít.

  VálaszTörlés
 6. Éva megírom. Inaktelkén ez a ház a kollektív kultúraemlékezet színtere. Ők falumúzeumnak nevezik, de ez a kifejezés szakmailag és mondandóját tekintve sem helyénvaló. Egyrészt sokkal több, másrészt kevesebb. De bárki számára nyitva áll.

  VálaszTörlés
 7. Csak annyit pontosítanék, hogy tájháznak nevezik Inaktelkén...

  VálaszTörlés