2011. november 13., vasárnap

Barangolás Catherine Dickens birtokán I.

A blog indulása óta különös figyelmet szentelek a magyar falu és vidék mellett az inspiráló külföldi példák, házak, otthonok, udvarok, kertek bemutatására is. Többször is írtam már, azért teszem mindezt, mert szeretném ha ezek a példák itthon mintává válnának. Nem a formák, hagyományok, színek terén, hiszen a magyar kultúra csodálatos örökségét bírjuk mi, hanem az igényesség, a természetközpontúság, a harmonikusság terén nyújthatnak mintát... és egy kicsit igazolják önmagunk számára is, hogy lehetséges ilyen otthonban élni, lehetséges másképpen gondolkodni, mint a többség...Most is egy hasonló motivációjú és formavilágú helyet szeretnék megmutatni, ám ezúttal hazánkból. Catherine Dickens csákberényi birtokára látogatunk el virtuálisan, mely a http://catherinesvineyardcottages.com címen található. Talán elég volna e címet megadnom, s máris láthatnátok e bájos birtokot, azonban mégsem ezt teszem. Nem szeretném lecsupaszítani, általam vélt tartalmától megfosztani ezt a helyet. Úgy gondolom példaértékű a hazai vendéglátás terén ez a birtok és ha ennyivel tudom támogatni, hát örömmel teszem!

Az imént elhangzott a vendéglátás szó. Egy időre tegyük ezt zárójelbe és közelítsünk máshonnan a birtokhoz. Az ismert angol lakberendezőhölgy megmutatja számunkra, hogy igenis lehetséges teljes falurészek újraélesztése és ez a szellemiség a faluközösség újraélesztését is magával hozhatja. Nem kell csodára várni ehhez, elég egy szőlőskert a rajta lévő pár házzal, mely egy újraélesztett  kicsiny falu lehet faluban. Nézzétek csak:

A birtok. Kép forrása.

Elég egy ilyen vállalkozószellemű, lelkes ember és ez már lökést adhat a településnek. De vissza a vendéglátáshoz. A birtok ezen a téren is példát tud mutatni. Többről van itt szó, mint stílusosan berendezett szálláshelyekről. Nem egy kiszakított területről van szó, hanem egy olyan birtokról, mely szerves része a falunak. Nem csak szállás, hanem élet is vár az ilyen helyen, szőlőtőkékkel, gyümölcsfákkal, levendulaágyásokkal... és az egészet körülvevő húsvér emberekkel, a faluval. 

Persze a lakások is példaértékű igényességgel vannak fölszerelve és berendezve... de ez esetben talán ez magától értetődőnek is tűnhet. Csak tűnhet, hiszen itt is épp annyi fáradozással, odafigyeléssel és lelkesedéssel született meg a birtok, mint amennyire mindenhol szükség van... magától semmi sem lesz ilyen. 

De nem beszélek tovább, hanem megmutatom az első épület képeit (mely energiafogyasztásának 95%-át maga termeli meg), a későbbi bejegyzéseimben pedig majd a többit is láthatjátok. E házat a kis térképen Eco house néven találjátok.Képek forrása
Remélem egyre több követőre lel majd e kezdeményezés, mely úgy vélem egy nagyon jó irányt mutathat Magyarországnak.Köszönjük! 

                                         

9 megjegyzés:

 1. Igen köventendő példa a számunkra csak pénzünk nincs erre. A falusi turizmust nállunk inkább a külföldiek valositják meg felvásárolnak és rendbeteszik majd kiadják,erröl irtam egy cikket amit a tévébe is láttam.Nekem tetszik ez az élet szemlélet és az oldalt amit mutatsz azt már láttam de nem tudtam hova is tegyem mert inkább a külföldieknek szól mint nekünk.

  VálaszTörlés
 2. Én nem hiszek ebben a "pénzünk nincsben". Nem mintha nekem lenne, de én is írtam már erről:
  http://faluhelyen.blogspot.com/2011/10/nem-penz-szamit.html

  Hogy kinek szól az oldal... hát nem tudom. Nyilván a külföldieknek, hiszen a tulajdonosa is az eredendően, de a magyaroknak is... nyilván annak, aki nem sajnálja megfizetni a minőséget. Nem a luxust, hanem a "hely szellemét", egy reális árat egy magas színvonalú szolgáltatásért. Ezzel a hellyel nehezebb felvágni mint egy kommersz 4 csillagos szállodával... itthon még ez sokat számít. De hátha fejlődünk még egy emberibb értékrend felé..

  VálaszTörlés
 3. Másfél éve kb. volt alkalmam egy bemutatkozós estet eltölteni a hölggyel. remekül beszél magyarul, ez nagy pozitívum::) Laza és merész,csupa vidámság, ami jó, mert erőt ad az embernek, de én is azt gondolom,hogy azért ő nem tudja milyen az: a hónap végén néhány száz forintból élni és repesve várni a fizetést....

  VálaszTörlés
 4. Pl. mennék akár szívesen eltölteni valamelyik kis házában néhány napot, csak éppen a gyerekeimre,unokáimra kell a pénz......DE: nem akarok panaszkodni,mert nincsen is miért.Az,hogy be kell osztani a mindennapit,az nem baj.Csak annál kevesebb ne legyen...Meg manapság nagyon divat lett a panaszkodás és nem akarok beállni a sorba.

  VálaszTörlés
 5. Értem én miről beszéltek és át is élem. Külön kell választanunk a rossz gazdasági helyzetet a vendéglátástól (ill. nyaralástól, üdüléstől stb.) Ha nincs pénz nyaralni, akkor nem megyünk. Itt arról beszélhetünk, amikor van annyi, hogy beszéljünk pl. nyaralásról v. hosszú hétvégéről. Ekkor a magyarok legtöbbje egy wellnes szállodát választ, vagy más jólcsengő nevű helyet. Persze van, aki kempingbe meg... de pl. én inkább nem megyek 3szor "ingerszegény de olcsó" helyre, hanem csak a 4-ik. lehetőségnél jövök majd el pl. ide.

  VálaszTörlés
 6. Ez a ház egyszerűen hivalkodóan angol giccs!Ezen túl az angol vendégek pénztárcájához igazított igen magas árakkal működik és nagyon jó marketing szövege van. A tulajdonos vagy a fotós összeszedte a legmutatósabb képeket és aranyoskára vette a honlapot. Nagyon sok igazán szép MAGYAR vendégváró ház van hazánkban akinek nincs pénze jó helyen megjelenni ahogy a magyar vendégeknek is egyre kevesebb a pénzük elutazni.Próbáljunk meg magyar tulajdonost találni magyar vendégházzal!!

  VálaszTörlés
 7. Én különben nagyon örülök,hogy itt él Magyarországon,mert amire nekünk nincsen pénzünk,neki meg van rá,azt megmentette az enyészettől.ÉS a lényeg,hogy magyar gyökerei vannak,ami azért nem semmi!Nagyon kedves nő, hihetetlen energiával,magávalsodorja az embert.:)

  VálaszTörlés
 8. Kedves névtelen hozzászóló! "Ízlések és pofonok" - igyekszem sokak ízlését kiszolgálni, pofonok nélkül. Igazán "magyaros" hozzászólásodhoz egy kis tolerancia és angol hidegvér is társulhatott volna. Kerültek már bemutatásra magyar házak, ahogyan fognak is még. Ez nem az volt. Hogy valaki milyen képeket "szed össze" és milyen honlapot csinál, az éppoly fontos a vendéglátásban, mint az igényes külső-belső megjelenés. Ma már egy kis leleményességgel ingyenes felületeken "jó helyen" hirdethetik magukat a szegény sorsú, elnyomott honfitársaink is... hagynak helyet nekünk is. Az én szívem a magyarságért dobog, de nem az intoleráns magyarkodásért!

  VálaszTörlés
 9. vajon ki a névtelen hozzászóló?..ezek a házak távol állnak pld attól amit én igazán giccsnek tudok:az hogy MIÉRT gyártanak még izléstelen művirágot,azt hogy egyesek azt sem tudják mit agasszanak a portájukra..csakhogy "magamutogassanak",az hogy olyan izléstelen dolgokat árulnak piacokon..hogy már szinte fáj....Na azzal kellene valakinek törődni.. a catherine t most védenem kell..Ilyen pici házikókban csak a fehér mutat jól,mert teret nagyit,talán csak a sok rózsaszin a giccses..a többi is inkább nőies..mint giccses ..ugyanbiza a szőlősporták tulajdonosai miért nem tesznek egy picit ,hogy megvédjék az "Image"üket?..ha ők egy kicsit figyelnének..akkor nem kellene egy angol nőnek idejönnie .."rendet" csinálni!

  VálaszTörlés