2012. január 18., szerda

Királyhágón innen és túl

Aki valaha utazott már keresztül autóval a Királyhágón, az egészen biztosan láthatta az alábbi portát. Magam mindig meg akartam állni, de aki ismeri arrafelé a forgalmat, az tudja, hogy nem éppen szerencsés megpróbálni. Múltkor mégis megtettem, egy útszéli kapualj elé húzódva és készítettem pár fotót. Valamiért engem nagyon megfog ez a ház, illetve porta. 

Saját fotók...
Talán az épületek elhelyezkedése vagy a talajiszonyok teszik ennyire tökéletessé a kompozíciót. Látjátok mennyivel okosabbak voltak egykor a lejtős oldalra építkezők? Nem kimetszettek egy darabot a lejtőből - magukra húzva a folyamatos vizesedés elleni védekezés terhét - hanem feltöltötték a lejtőnek a beépíteni kívánt részét, vízszintbe hozva azt. Ezek ez ostoba parasztok...


3 megjegyzés:

 1. Azért tudok ellenpéldákat mondani, ráadásul nekem ezek a kedvenceim. Egy sík területen sokkal hamarabb okozhat gondot a víz mint egy dombvidéken. Magyarországon ugyan nem jellemző a föld alá helyezett lakóházak készítése, de azért itt is vannak példák. Viszont a dombvidékeken rengeteg olyan pincét lehet látni ahol kimetszettek a földből, megépítették a téglaboltozatos pincét és ráhúzták a földet a tetejére. Pannonhalma közelében én egy olyan hatalmas u alakú pincében is voltam (ezt beásták a hegybe) amin lovas kocsival is keresztül lehetett hajtani. Gyönyörűek ezek a pincék és ha a mai energia árakat nézzük megfontolandó lakóház esetében is ez az építkezési forma.
  Szép napot!
  S.J.P.

  VálaszTörlés
 2. Teljesen egyetértek veled, s magam is nagy rajongója vagyok a pincéknek, pincés házaknak. Bevallom ellőttem a modern "mediterrán házak" képe lebegett, amiket manapság építenek, irgalmatlan zsalukő támfallal mögöttük.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Huh..hát azok nem szépek..ajánlom a PETRIK ADRIEN 2 könyvét,olvasásra...nagyon sok szép okos,megoldás van benne,izléses,hasznos!(Asszony és háza...és "A MÁSIK KERT"...)

   Törlés