2012. január 1., vasárnap

Kérdések itt, de a válaszok belül...

A ma embere évről-évre ugyanazt kéri és kívánja e napokban: jobbat, szebbet, boldogabbat. Bízik abban, hogy a csoda megtörténik és elölről kezdhet mindent. Elárulok egy nem is annyira nagy titkot: a csoda már megtörtént. Akkor, mikor megszülettünk. 

Mitől lenne jövőre jobb, szebb, boldogabb az élet, ha tavaly nem volt ilyen? Mit kívánunk ekkor? Azt hogy valaki tegye már azzá. Hogy mi hadd éljünk nyugodtan, de valaki tegyen már valamit, hogy változzon ez a világ.

Aki a boldogságot, szeretet, megértést várja, az nem kaphatja meg egyiket sem. Miért? Mert a boldogság, a szeretet mi vagyunk... és ez így van születésünk óta. Csak időközben elfelejtettünk befelé figyelni... pedig a világot nem rajtunk kívül létező dolgok alkotják... hanem mi magunk. Újra kérdezem, mi legyen szebb, mi legyen jobb? Kinek kellene változtatni, ha nem nekünk? Hogyan? 

Tudjuk egyáltalán, pontosan mire is lenne szükségünk? Nem, nem azt kérdezem, hogy tudjuk-e azokat a sablonokat, azokat a válasz-mintákat, melyeket a mai kultúránk, világunk kínál: pénz, munka, lehetőség stb. Azt kérdem, tudjuk-e, hogyan lehetnénk boldogok, hogyan élhetnénk kölcsönös szeretetben embertársainkkal. Ismerünk-e olyanokat akik tudják ezt? Én ismerek. De ők nem egészen "ebben" a kultúrában élnek...
Mit üzenek a képekkel? Ne vegyétek elő most sem a "megszokott" mintákat, nem akarom azt mondani, hogy menjen mindenki gazdálkodni, azt sem, hogy úgy kellene élni mint a régi falusi világban. Nem is gondolom ezt. Csak mutattam egy képet, aminek egy igazán fontos üzenete van: ma is LEHET másképpen élni, mint amit a "mai kultúra" vagy mai világ kínál. 

Hogyan? Úgy, hogy nincs mai kultúra. Pontosabban nagyon-nagyon sok van. A kultúrát, melyben élünk, mi hozzuk létre. Bármikor kiléphetünk belőle, bármikor változtathatunk rajta. Éppen ezért azok a minták, amiket előbb is idéztem, hamis minták, csupán mi legitimáljuk őket a "legkézenfekvőbb út" választásával.

Ebben az évben más utakat is szeretnék nektek megmutatni, s meglátjátok a mai világunktól sokkal kézenfekvőbb világok is léteznek a jelenben. Ezekben a világokban pedig nem akarják elfeledni az elmúlt évet és boldogan várják az eljövőt...

3 megjegyzés:

 1. Mert az értékeik emberiek, nem sablonosak, hanem valódi értékek, amik nem olvadnak el a divattal

  nagyon örülök, hogy vannak még

  és vagy Te is, hogy emlékeztess

  VálaszTörlés
 2. Szívemből szóltál!!!!!Rajtunk múlik nagyon sok minden, de az ember szereti áthárítani a felelősséget mindig másra....Így van ez már a Bűneset óta....

  VálaszTörlés
 3. Nagyon tetszik nekem ez a bejegyzésed! Is :))

  VálaszTörlés