2012. január 10., kedd

Elhagyatva

Többször jártam már a kalotaszegi Magyarlónán, s a helyiek közül akad néhány nagyon kedves ismerősöm. A faluban mára csak egy pár öreg ház maradt, azok is lakatlanul pusztulnak. De miért is? Kolozsvár 10 percre található a falutól, melynek jó földje, legelői, erdei, gyümölcsösei vannak. És még valami. A falutól 3 percre egy hatalmas plázakomplexum - természetesen magyar érdekeltségben. A globális értékrend mára felforgatta a falusi kultúrát, azonban a válság hatására emberek tucatjai estek az adósságcsapdába. Minden adottságuk meglenne a gazdálkodáshoz, de már nem nyúlnak hozzá. Abban a kultúrában hatalmas erő kellett letenni azt, szembemenve a kultúra és a "szülői akarat" elvárásaival és aki ezt megtette, az nem veszi föl újra... inkább takarít a plázában. Megmutatom milyen házak pusztulnak el hónapokon belül. Egy házat mutatok, de ezúttal kicsit részletesebben. Íme:Már első ránézésre is megállapítható, hogy gyönyörű ház lehetett. De nézzük meg más szemmel is. Kő alapzaton áll, melyet talán csak a sarkainál kellene kiigazítani. Vizet így nem vesz fel és nem is nem süllyed. Így áll közel száz éve.


A tető szinte hibátlan, látszik hogy az utóbbi 10-15 évben lehetett cserélve, csupán a széleken kellhet javítani. A fa anyagok cseréje után eredeti formájukban gyönyörűek lehetnének...
Látjátok mi van a tapasztás alatt? Bizony ez a ház zsilipelt deszkafalazattal bír. A vastag tölgyfadeszkát kétoldalt hasított lécekkel vonták be, ami a vastag sártapasztást tartotta s nem engedte peregni. A homlokzaton barokk oszlopos vakolatdíszek keretezik a falazatot és az ablakokat. 
Itt a talpfa és a zsilipelt fal is megmutatja magát.A tornác még ma is gyönyörű. Hátrafelé pedig hatalmas kert húzódik, diófával és számtalan elmulasztott lehetőséggel...
Saját fotók...
Gyönyörű porta lehetne, ahol minden adott egy boldog és "normális" élethez. Munkát találni Kolozsváron, többet mint idehaza, az autópálya a domb túloldalán halad Torda felé. Meg lehetne termelni a család számára szükséges egészséges élelmet, vendégfogadással foglalkozni stb. Egyet kérek tőletek: ne kezdjétek el sorolni az ellenérveket, én is találnék ha akarnék. De én mást akarok. A kulcs pedig ez: AKARNI kell! Nem csak itt, ebben a házban, hanem otthon a ti portátokon környékén is. 

  

11 megjegyzés:

 1. Nekem sír a lelkem, ha ilyet látok...és tényleg lehetne ellenérveket keresni, de minek... Az a baj, hogy mintha szégyen lenne ilyen házban élni, és dolgozni a kertben. Bár azt hiszem, ezt csak elhitették sok emberrel. És a sok hétköznapi hülyeség, amit generálunk saját magunknak, elveszi az erőnket AKARNI ! Remélem nem lesz mindig így !

  VálaszTörlés
 2. Nagyon-nagyon-nagyon szép!
  Szavaiddal, gondolataiddal - most is - mélységesen egyetértek.
  A magam - de bízom benne, hogy sokunk - nevében mondok köszönetet azért a "misszióért", amit magadra vállaltál és amit remekül teljesítesz!

  VálaszTörlés
 3. Én is egyetértek..mindkettőtökkel..illetve Csillagosi,te már ismered a véleményem!Reklámozni fogom Magyarlónát!!!!..én ...tudom milyen ilyenben lakni..Szenzációs!..csak ilyenkor azt szokták mondani"kevés a pénz"..és sajnos ..ahol NINCS ..ott nem is lesz ezután sem...és sokat kell rááldozni..de egyáltalán Mennyiért adnak egy ilyen "portát"?..nem irod meg privátban?...

  VálaszTörlés
 4. Csodálatos és dermesztően szomorú látni ezt a pusztulást......A Plázák összedőlnek, de a föld mindig megtermeli a betevő falatot és még annál is többet.....Jaj!......Rossz felé megy az ember már megint.....

  VálaszTörlés
 5. Anita, fordul a világ, mindig. Most is éppen. Az ember sok mindent elhisz, de egyszer csak észreveszi, hogy nincs mit ennie... Hidd el, nagy napokat élünk!

  VálaszTörlés
 6. Marcsimami, Márta, én is köszönöm, hogy itt vagytok. Csak így van értelme, együtt! Márta, megpróbálom megtudni és megírom itt a ház árát.

  Mammka, sokszor a rossz irány kell a katasztrófához, az pedig hogy észrevegyük végre magunkat... látják ezt fent is, ne aggódj!

  VálaszTörlés
 7. Ezt a házat már sajnos elhagyták, megint csak szomszéd példája jut eszembe, szép, valamikori vitézi telken igazi három osztatú,szép tornácos ház gyönyörű fa "nyílászárókkal"szép régi ónémet bútorokkal 20 tehénre való istállót keservesen felépített a család, de az udvaruk egy trágyadomb, bemenni nem lehet,- a tejet hoztam tőlük- míg egyszer sikerült a konyhába bejutnom.Azóta nem hozom a tejet.Az asztal alatt a földes krumpli halomban a földön, az asztalon ahol szűrte az üvegembe a tejet félig pucolt hagyma, a tüzelőfa ledöntve a sarokba, a macska pedig fölugrott az asztalra.A háziasszonyt pedig júliusban este 5-6 között a fülledt szobában fekve tv-t nézve találtam. Azóta máshonnan hozom a tejet.Mariska

  VálaszTörlés
 8. Csillagosi: nem aggódom,mert TUDOM,hogy ezt Fenről látja,aki mindent jobban rendez.....Ez a megnyugtató.Csak nem akartam először tovább ragozni: már ősidők óta így van,hogy nagy baj kell ahhoz,hogy az emberiség feleszméljen,hogy rossz irányba megy.

  VálaszTörlés
 9. Fordul a világ, de nekünk kellene fordulni...Csak előre nézz, mondják sokan, de mik lennénk a múltunk nélkül. Nem elhagyni kellene, és másokat majmolni, hanem csak megélni a pillanatot, büszkén arra, amink van. Nem skandináv meg mediterrán otthonokat nyálcsorgatva bámulni, hanem néha megsimogatni dédapánk bőrcsizmáját. Emlékezni rá is és a mesterre, aki készítette. Beleszimatolni a régi szekrény fájának illatába, vagy kicsit elővenni a régi vásznakat, csakúgy....Élni a mában, őrizve a múltat, és mesélni-mesélni sokat a gyerekeinknek....hogy ők is szeressék, ismerjék, őrizzék, ami kevés értékünk megmaradt ! Lehet, hogy másoknak bolond vagyok, de hiszem, hogy tovább tudom adni !

  VálaszTörlés
 10. Nem vagy bolond..vagy akkor én is az vagyok!..
  én csak a franciákat meg svédeket ,lengyeleket majmolnám..a fennti FAHÁZAKÉRT!!!!Pajtákért!..amit megmententtek..mert meg lehet!.

  VálaszTörlés