2011. augusztus 10., szerda

Gyógynövények és felhasználásuk - a kamilla


A kamilla, hivatalos nevén az orvosi székfű (Matricaria recutita) általánosan elterjedt, régóta ismert gyógynövény. Vadon élő és termesztett változata is van.


Egykor az Alföldön hatalmas területeket bejártak az asszonyok, hogy székfűszedő lapátjukkal (Szeged környékén fésűjükkel) begyűjtsék a kamilla virágát. Ez olyannyira nagy mérteket öltött, hogy az 1800-as években hatóságilag tiltották a Hortobágy környékén a kamillaszedést, mivel az súlyosan károsította a legelő minőségét.De mire is használhatjuk a kamillát? Felsorolni is nehéz, de érdemes végigböngészni, különösen kisgyermekes anyukák számára.... mikor fáj a picinek a hasa bármit megadnánk, hogy elmúljon neki. Többek között EBBEN IS segítség lehet a kamilla. És még sok másban:


 • Főleg gyulladáscsökkentésre, görcsoldásra, szélgörcsoldásra, lázcsillapításra, sebgyógyításra használják, valamint antibakteriális és baktériumtoxin gátló hatású. 
 • Elsődleges felhasználási területe az emésztőrendszer, itt hasznosíthatjuk gyulladáscsökkentő, görcsoldó, bélfertőtlenítő hatását. 
 • Szájüreg, fogíny és torokgyulladásnál kamillatea forrázattal naponta többször érdemes öblögetni. 
 • Csecsemő bélgörcsének oldására is alkalmas, ilyenkor ánizs maggal 1:1 arányban kombinálható. 
 • Sebekre fertőzésmegelőző, de érdemes vegyíteni olyan más gyógynövényekkel, amik cserzőanyagot tartalmaznak, és seb összehúzó hatásúak (apróbojtorján, tölgyfakéreg), mert a kamilla egymagában eláztatná a sebet. 
 • Por és allergia okozta szemgyulladásoknál is segít.A leggyakoribb és legegyszerűbb otthoni alkalmazásai

A kamilla kékes olaja számos pozitív tulajdonsággal bír, mely jólesik az egészséges szervezetnek is. Miért tegyünk kamillát a fürdőkádba?

A kamillafürdő ellazít, oldja a depressziót, az álmatlanságot, a feszültséget. Segít az elengedésben. Eloszlatja a szorongást, aggódást, idegességet, túlérzékenységet, segít, hogy felszámoljuk a múltban gyökerező érzelmi fájdalmakat. Csökkenti a bőr szárazságát, viszketését, gyulladtságát, növeli az erek rugalmasságát. Jót tesz a hajnak, kifényesíti azt, nyugtatja a fejbőrt. Jól párosítható geránium, rózsa, narancsvirág, majoránna, ylang-ylang illóolajjal.Kamilla tea: Enyhíti a gyomorpanaszokat, csökkenti a hányinger érzetet. Menstruációs görcsök enyhítésére, vajúdás lerövidítésére is alkalmazzák, erre utalnak népies nevei: szűzek anyja, anyafű. Elkészítése: 1 csésze vízzel forrázzunk le 1-2 evőkanál szárított kamillavirágzatot. Hagyjuk állni kb. 10 percig, majd szűrjük le. Napi adag: 3-4 csésze.Kamilla borogatás: Bőrbetegségekre, pattanásos bőr kezelésére, arctisztításra, gyulladás csökkentésére.
Elkészítése: Tegyük a kamillát egy mullkendőbe, és forrázzuk le. Tartsuk 5-8 percig a gyulladt bőrfelületen. 

Kamilla gőzölés (inhalálás): Bőrbetegségekre, pattanásos bőr kezelésére, serdülőkorban arctisztításra, vírusos légúti fertőzések esetén. Elkészítése: 3 evőkanál virágzatot tegyünk egy forralt vizes lábosba, fölé hajolva inhaláljunk kb. 10 percig. Légúti betegségek esetén naponta kétszer alkalmazzuk.Végezetül egy érdekesség! 

Angliában régtől fogva használják a kertészetben, mert elriasztja a bogarakat. A növények doktorának hívják, mert a kamilla mellett lévő növények egészségesebbek lettek. Nem csak használják, hitvilágukban is helyet kapott. Régen a kamillát ház köré ültették, hogy távol tartsák a gonosz varázslatokat és a fürdőbe tették, hogy odavonzzák a szerelmet. Sőt! Ha a torkunkat borogatjuk vele, segít, hogy ki tudjuk fejezni az igazi érzelmeinket. :))Felirat hozzáadása3 megjegyzés:

 1. JÓÓÓ..és igen hasznos.A gyógynövényeket én is nagyon kedvelem és használom is alkalomadtán.... :)

  VálaszTörlés
 2. Hozzáteszem azt is hogy sokféle hasonló van ..de egyedül a kamillának dudorodik ki a közepe...illata is specifikus..hiába szagolgatom a kertemben a hozzá hasonló gyomokat..egyik sem kamilla...Bárcsak lenne a kertemben is,,nagy kegyben tartanám...:)és olyan kedves virág,szerény...és hasznos!!!

  VálaszTörlés
 3. Magvetéssel könnyen szaporodik, de ha ősszel találsz valahol vadon, az is beáll. Valóban szerény kis virág, de már a görögök, majd a rómaiak is használták... nem lehet véletlen.

  VálaszTörlés