2011. augusztus 15., hétfő

Blog kalendárium - Nagyboldogasszony napja

Ma, augusztus 15-e, Mária, a magyarok Nagyasszonyának napja volt, mely a paraszti hagyományban a legutóbbi időkig nagyobb ünnepnek számított, mint az augusztus 20-i Szent István nap. Általános búcsújáró nap a mai. Mint a nagyobb ünnepek mindegyike, ez is dologtiltó nap volt. A Drávaszögben ilyenkor keresztet vágtak a gyümölcsfák kérgébe, hogy egészséges, jól termő fa legyen. Moldvában gyógyfüveket, virágokat gyűjtöttek a mezőről, melyeket megszenteltettek, amiket később betegségek gyógyítására használtak. E nap után a lányok, asszonyok már nem mosakodtak folyóvízben... úgyhogy figyeljen minden kedves hölgy ismerősöm oda! :)

Ha e napon szép idő van, akkor bőséges szőlő és gyümölcs termésre számíthatunk. Ez a mai napot elnézve igen jó jel. :)

A nagyboldogasszony napjától a szeptember 8-i kisboldogasszony napjáig tartó időszak, a kétasszony közötti  időszak az asszonyi munkák szempontjából az év egyik legfontosabb időszaka. 

Ekkor ültették a tyúkot, hogy az összes tojásukat kiköltsék. Az ekkor tojt tojások sokáig elállnak, néhol a szakajtóba (fonott kosárba) még meszet is szórtak a tojások tetejére s úgy tették el a pincében, hogy még tovább tartson.

Ekkortájt szellőztették ki a téli ruhaneműket, s egyéb holmit, hogy a moly bele ne költözzön. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése