Gyógynövények és felhasználásuk - a körömvirág
Ezennel új sorozatot indítok, melyben a nálunk is ismert és hosszabb ideje a gyógyászatban alkalmazott növényekkel és azok felhasználásával fogunk foglalkozni. Ebben segítségemre lesz egyik kedves olvasóm, Szalay Anna Krisztina, természetgyógyász. Kezdjük is mindjárt egy nagy klasszikussal, a körömvirággal!
A körömvirág (Calendula officinalis) magjait március végén - április elején érdemes elvetni, egyből a végleges helyére. Nem igényel sok öntözést jól bírja a szárazságot. Júniustól októberig virágzik. A népi gyógyászatban a szárát, levelét és virágát egyaránt fölhasználták. Sok helyen azt tartották, hogyha a virágai reggel 7 óra után még csukva vannak, akkor aznap eső lesz... tehát érdemes valamennyit az udvaron tartani, mert a modern előrejelzéseknek egyre kevésbé hihetünk. :)
Gyógyhatásai:
- rák és rákszerű daganatoknál
- májbetegségeknél
- lábgombásodásnál
- visszereknél, vénagyulladásnál
- gyomor bélrendszerei betegségeknél
- vastagbélgyulladásnál
A tea, ha rendszeresen fogyasztjuk, vértisztító hatású. Fertőzéses sárgaság esetén eredményesnek mutatkozik, kitűnően alkalmazható májmegbetegedéseknél is. Virágjából, leveléből és szárából forrázással készítjük a teát, amit nem édesítünk. Már napi egy-két csésze tea elfogyasztása csodát tesz. A körömvirág javítja a keringést, tisztító hatású és elősegíti a sebek gyógyulását. A belőle készített kenőcs segít a vénagyulladás, gyógyulni nem akaró visszérfekély, sipoly, égési seb és fagyás esetén. A műtéti hegek szemmel láthatóan gyönyörűen gyógyulnak tőle. A körömvirág-kenőcs kitűnő segítség lábgombásodás ellen. A friss körömvirág főzete is eredményesen használható ilyenkor. Ha a gombásodás a hüvely környékén jelentkezik, lemosás és ülőfürdő javallt.
Recept: Házi kenőcs és olaj
Hozzávalók:
60-90 g szárított körömvirág szirom
1 pohár olivaolaj
1 teáskanál apróra vágott vagy reszelt méhviasz
3-5 csepp illóolaj, illattal vagy anélkül
Elkészítési mód:
I. rész: Körömvirág olaj
Helyezzük a szárított körömvirág virágokat tűzálló edénybe, cserépedénybe vagy rozsdamentes acél edénybe (kerüljük a vasból vagy alumíniumból készült edényeket), és adjuk hozzá az olivaolajat. Fokozatosan melegítsük az olajat és a növényt 1-2 órán keresztül körülbelül 50-70°C-on. Gyakran kevergessük. Addig melegítsük, amíg a szirmok ropogósra nem sülnek. Szűrjük át tiszta ruhán az olajat. Fontos: A friss virág nedvességtartalma 1-3 évről néhány hétre csökkentheti az olaj eltarthatóságát. A felesleges vizet elsősorban úgy távolíthatjuk el, hogy az olajat 2 hétig állni hagyjuk. Miután a víz elvált az olajtól, öntsük át az olajat egy másik edénybe azonnali használatra, vagy tartsuk hűvös, száraz helyen.
Forrás |
II. rész: Körömvirág krém
Óvatosan olvasszuk fel a szilárd zsiradékot, a méhviaszt és a körömvirág olajat főzőedényben vagy alacsony hőmérsékleten mikrohullámú sütőben amíg átlátszóvá nem válik. A keveréket vegyük le a tűzről. Öntsük a vizet turmixgépbe és keverjük addig, míg a víz habos lesz. Lassan öntsük az olajat, a zsírt és a viaszt a keveredő vízbe. Folytassuk a keverést, míg a hozzávalók krémessé nem válnak. Még melegen töltsük a krémet edénykékbe és egészen addig ne tegyünk ré fedelet, amíg ki nem hűlik. Címkézzünk fel minden egyes edénykét, jegyezzük fel a körömvirág olaj készítésének az időpontját is, ha sokkal korábban készült, mint a krém.
Tartsuk hűvös, sötét helyen. Megközelítőleg egy évig használható fel. Ellenőrizzük fél év után, hogy megpenészesedett-e. Ha az olaj és a víz rész szétválna, használat előtt keverjük fel újra.
Bátor kísérletezést és jó egészséget kívánunk!
Attól függetlenül hogy gyógynövény...annyira szép szinű a virágja..pláne ha csoportosan vannak....egyszerü és HŰSÉGES ...mint a fenyő...(ja a rügyből is lehet szirup..fenyőrügy=MUGURA)..el ne felejtsd!..Ennek nagyon örülök..hogy lesznek gyógynövények...receptek!:):)
VálaszTörlésCsillagosi.!..Imádnivaló ember vagy!...és jó hogy ezt mind többen és többen tudják!!!!:):)millió dicséret...szavakban ezt nem lehet kimondani!
VálaszTörlésÉs Jó HOGY VAGY NEKÜNK!!!!!
Pogácsát lehet belőle sütni, nagyon finomat!
VálaszTörlésNa tessék, még zavarba hozol! :) Köszönöm, de ez a sorozat is a Ti ötletetek volt, én csak megpróbálom jól kivitelezni. :) És ha a MUGURA kerül sorra, na azt sem nekem köszönhetitek! :) Bár az öcsém gyerekkorába főzött ilyet... persze azt hitte ő találta fel. Én is elhittem neki. :)
VálaszTörlésMarcsi, kérhetnék egy jó körömvirágos pogácsa receptet? Én úgy megkóstolnám! :)
VálaszTörlés