2011. augusztus 22., hétfő

Kertek 150 éve

Rátaláltam pár képre, amelyet az 1800-as évek végén készítettek. Udvarokat, illetve részleteket láthattok, egykor funkcióval bíró, mára dísztárgyakká vált elemekkel. Az akkori néprajzi kutatások természetesen aligha a mi szemszögünkből akarták megörökíteni a kerti kompozíciókat, sőt az akkori néprajz nem igazán foglalkozott az udvar és kert "díszítésével", azért is különlegesek e rajzok, mert az ezeket készítő kutatók úgy érezték, hogy az adott helyen van valami "többlet", amit meg kell örökíteniük. 


A kép egy udvari csendéletet ábrázol, ma divatos udvari díszítőelemekkel, vályúval, sajtárral és a köcsögös fával, melyen az elmosott tejes köcsögöket szárították, illetve egy magas rúdon lévő aszalókosárral, amiben a gyümölcsöt aszalták. Ezen a képen semmi sem a "szépségért" van elhelyezve, hanem mindennek funkciója van... mosás után itt száradnak ezen eszközök. 
Itt viszont már egy díszítőelem látható, egy virágtartó, amit az állatok végett a magasba emeltek. Lehet, hogy ennél a háznál is volt kecske. :) Bár nálunk a virágok java a tyúkoknak esik áldozatául, melyek kikaparják a tövüket, vagy a kacsának, ami leeszi a levelét.Az alábbi képeken is ezt elkerülendően alkalmazott módszereket látunk.  


Több képen is láthattok kutat. Ezek itt ládás kutak, ami annyit tesz, hogy a föld alatt, nem kővel, hanem csapolt deszkázattal vannak oldalt kibélelve. Ennek ősibb változata erdős vidékeken a bödön kút, amikor egy hatalmas fatörzsnek kivájták és kiégették a belsejét és magát a fatörzset ásták le a földbe. Ehhez roppant nagy tölgyfára volt szükség. Ezeknél a kutaknál nem láthatjátok a gémet sem pedig a kerekes emelőszerkezetet. Ennek oka, hogy nem használtak ilyesmit, hanem hosszú nyélre erősített vödrökkel húzták föl a vizet.  Képek forrása

Itt a kocsikeréken vannak a virágok, régi edényekbe, fazekakba ültetve. Láthatjátok, hogy a virágok részei voltak az udvarnak, ám mindennek megvolt a maga funkciója. Általában a kúthoz közel helyezték el őket, így nem jelentett külön megterhelő feladatot a locsolásuk. Sok háznál látok ma is hasonló kerti elemeket, melyek legtöbbje azonban ma már pusztán csak díszítőelem az udvarokon. Ja és még egy dolog. Láttatok a képen szekeret virágtartóként használva? Nem? Tudom, hogy most sokak szívébe döfök, de ők is ezt teszik velem, amikor meglátok egy gyönyörűen fölszerelt szekeret lefestve barnára, vagy ilyen-olyan színre és agyonpakolva virággal. Mi ezzel a bajom? Nem a látvány, az ízléses elrendezéssel gyönyörű lehet. A bajom az, hogy annak a több évtizedet kibírt fának a lefestésével és az esőre való kiállításával már csak évei vannak hátra. El fog korhadni, hiába festik le újra és újra. Legalább ne fessétek le őket, hanem tavasszal és ősszel kenjétek be pl. lenolaj kencével!!! De ha egy mód van rá, ne állítsátok az esőre őket... tudom, hogy nagy divat most, de ami ennyi évet megélt az többet érdemel. Hamarosan adok ötleteket, hogy hogyan lehetne racionálisan hasznosítani szépségüket. 

2 megjegyzés:

  1. Juj ..de sziven döftél...a szomszédunkban árulnak eggyet..szép "vörhenyesre"..FÉNYESRE..lekencézve...Ordináré..pedig már 100éves..és ugyanannyiért árulják..székelyföldi...Mit ne mondjak..szóval egyetértek!:)viszont a tölgyfába vájt itató..az nagyon izgatja a fantáziámat...ja..Tudtad higy Erdélyben ha a köcsögtartón legfelül fehér az edény...?akkor eladó leányzó van a háznál?...:)

    VálaszTörlés
  2. Na ezt bizony nem tudtam! Erre jobban föl kellene hívni a férfiak figyelmét! :))

    VálaszTörlés