2011. augusztus 13., szombat

Kalandozás Toszkánában

Ezúttal egy különleges helyre foglak invitálni benneteket! A helyszín Toszkána, de ez még nem minden! Gyertek velem!
Már közeledünk, de ez még csak a bejárat, innen még érdemes vissza-vissza nézni...


Innen már nem fordulunk vissza, megyünk egyenesen a föld mélyébe... De miért is?


Megmutatom... ezért! Ahol vagyunk, az nem más, mint egy toszkán pince mélyén megbúvó sajtérlelő gödör. A méltán híres tradicionális olasz érlelt sajtok évszázadok óta ilyen gödrökben érlelődnek! Láttatok már ilyet?


Ilyen volt régen...És még ilyen ma is.


A kör alaprajzú gödör akár 6-7 méter mély is lehet, melynek felfelé szűkülő szája van. A legtöbb ilyen érlelőgödör több évszázados múlttal bír. Egykor a tufába vájták, s azóta őrzi az érleléshez szükséges klímát. Mielőtt beletennék a sajtot, szalmát hordanak bele, s kiégetik, hogy fertőtlenítsék a falakat. Majd a faragott kőfalat belülről vastagon kibélelik szalmával, amit több léccel rögzítenek, valahogy így:


Belülről tehát így néz ki a gödör, melynek aljára deszkapadlót fektetnek, aminek roppant terhet kell elbírnia, ugyanis a textilzsákokban lévő sajtokat több rétegben helyezik egymásra. Aztán kezdődhet az érlelés, aminek ideje a sajtok fajtájától függően hónapokig eltarthat, s amely folyamat során a sajtok elnyerik különleges ízüket, illatukat. Mutatok is párat, csak így, illatok nélkül... :) Hogy teljes legyen a harmónia, láthattok még pár pincerészletet és szép toszkán tájakat is...


 Képek forrása itt és a Facebook-on a "Paradiso...Toscana" képei között, ami megérdemel egy nagybetűs Like-ot, mert fantasztikus képeket gyűjtött össze! További szép hétvégét mindenkinek!

5 megjegyzés:

 1. gyönyörű képeket hoztál és a sajtos elbeszélés is tetszik mert még nem is halottam erröl:) mi mindent tanul az ember a neten

  VálaszTörlés
 2. Igazán örülök! :) Ha az illatot is át tudnám adni itt a neten, már lehet kevesebb embernek tetszene. :)) Bár én imádom a különlegességéket... le az előítéletekkel, egy kóstolást megér! Ezt csak úgy a világba kiáltottam. :)

  VálaszTörlés
 3. Személyesen szeretném látni!!!!

  VálaszTörlés
 4. Végre olvashatlak,és bepótolom kimaradásomat!Igen ..A sajt megérdemel egy nagybetüst!:)....az illat?...Életemben nem ettem olyan finom sajtot,aminek az "ILLATA ÚGY ELBŰVÖL"!...és az a PÁLPUSZTAI::...No comment...hogy az milyen isteni...!!!:):)

  VálaszTörlés