2011. augusztus 8., hétfő

Bíborban fürdő fürdő

A Svédországból származó képek egy elegáns fürdőszobabelsőt ábrázolnak. Igaz, téli dekorációt láthattok a szobában, azonban a bíbor színnek különleges szerepe van most életemben... ez az apropója e bejegyzésemnek. És még valami. Azon túl, hogy nemzeti színünk, a magyar néphagyományban is az egyik legmeghatározóbb szín a piros, bordó, bíbor. A lakásban is szívesen használjuk, hálószobákban, nappalikban... mégis nagyon nehéz ízlésesen beilleszteni a vidéki stílusú lakberendezésben, úgy hogy ne legyen túl domináns, harsány, elnyomó. Erre szeretnék mutatni egy jó példát, hátha tudunk mi magyarok is tanulni belőle.


Nem tudom hogy vagytok vele, de nekem gyönyörű ez a fürdőkád.


A bíbor szín használatához végezetül csak annyit, hogy ha fehér, tört fehér, szürke vagy krémszínű kiegészítőket kap, már sokkal könnyedebb, mintha a nálunk kedvelt feketével társítjuk. A mozaikpadló pedig különösen jól illik a falakhoz, ráadásul ennek elkészítése házilag is kivitelezhető... legalábbis nagymamámnak sikerült... ezelőtt negyven évvel. A rézszínű kiegészítőkről pedig már ne is beszéljünk! 

4 megjegyzés:

 1. A házilag szőtt lenkendők, -terítők, -lepedők, szakajtókendők állandó színe a piros. Épp most kaptam ilyen kincseket anyósomtól

  VálaszTörlés
 2. Minden nagyon tetszik..melyik a kedvenc bibor szinű virágod? ...ja,..a Pipacs....én figyeltem,tanitó bácsi kérem!.:)...!

  VálaszTörlés
 3. Igen a piros szinte minden népi díszítésmódban jelen van. Textileken, festett mintaként bútorokon, tárgyakon, borként a demizsonban... :) Bizony kincsek ezek, mert ha ma meg is tudják szőni e kendőket, azt a munkát, ahogyan a kendert, lent feldolgozták, kétkezi munkával és ami még fontosabb KÖZÖSSÉGBEN, azt ma már senki nem vállalja. Azok a kendők melyek a családi örökségből származnak, még olyan emberek kezei közül kerültek ki, akik imádkoztak és babonás cselekedetek sorát végezték azért, hogy a kender nagyra nőjön, imádkoztak azért a kendőért, melyet sokan ma elégetnek, eldobnak... vigyázzatok ezekre a Kincsekre!

  VálaszTörlés
 4. Ezt már szeretem... igen a pipacs. :) De nehéz lenne olyan virágot találni, amelyiket nem szeretem... a bordó rózsát épp úgy el tudom nézegetni, mint a tulipánt vagy most épp a mályvát, vagy bármelyik másikat...

  VálaszTörlés