2011. szeptember 23., péntek

Magyar ősz

Tegnap meglátogattam a számomra legkedvesebb külföldi blogokat, látni szerettem volna, hogyan jelenik meg az ősz hangulata másutt. Tudjátok mit láttam? Semmit. A szokásos hangulatvilágot, melyet egész évben látok, a fehéres, pasztelles, kopottas, levert hangulatú színeket, amiket egyébként igen nagyon szeretek... egyszer-egyszer. De a magyar ősz nem ilyen! Az ősz az elmúlásról szól, de nem a sápadt végelgyengülésről... a magyar ősz pompába öltözik, fölveszi legszínesebb ruháját és olyan mulatságot csap, amilyet a világ még nem látott! Hova búslakodjunk szüret idején? Vagy mikor itt a tengerihántás, a kendertörés és olyan munkák, mikor együtt lehet öreg és fiatal, lány és legény! A lakodalmak ideje is ez, a munkák végeztével, mikor még gazdag készlet áll rendelkezésre. Száz szónak is egy a vége, ezt az őszt meg kell mutatni a világnak, mert ez bizony csak a miénk, de csak addig a miénk, amíg átéljük, amíg együtt mulatunk a természettel! Kép forrása

Canzi Ágost Elek: Szüret Vác vidékén
Kép forrása

Kép forrása

Kép forrásaKép forrása


A képek között ott lapulnak az elkövetkező hetek témái is, köztük sok-sok különlegességgel!6 megjegyzés:

 1. Jól látod! A magyar ősz ilyen. Szines és vidám. Az a szarvas festmény nagyon megfogott. Próbáltam rákeresni a forrásra de nem jött elő.
  Habár az ősz nem a kedvenc évszakom /sok az összeszedendő avar/ de szép és szines. Olyan magyar ősz!

  VálaszTörlés
 2. Csodásan fogalmaztad meg és csodás képeket hoztál,köszönöm!!!!!Nekem kedvencem az ősz!!!!!ÉS: lesz egy esküvő a nagycsaládunkban.:))))))

  VálaszTörlés
 3. Nem hiába ősz a kedvenc évszakom.Csodálatos színeket tud produkálni.Köszönöm a képeket,úgy megmelengeti a szívemet minden nap.Várom,hogy mindenki elmenjen itthonról,így nyugodtan tudok elidőzni egy-egy fotó előtt.
  Különösen szeretem mikor régi emlékek jutnak eszembe róluk...

  VálaszTörlés
 4. Csodás!

  Ez a magyar ősz, ezt érzem most is itt a Balaton -felvidéken, de megyek "haza" az Alföldre, ott is ezt érzem majd, a sárguló kukoricatáblák és az istállóba "szoruló" állatok mellett. És mennyire szeretünk ilyenkor a diófa alatt borozni :-) Köszönöm !!!!!

  VálaszTörlés
 5. Egyetértek az előttem szólókkal..!Nekem IS KEDVENCEM az ŐSZ!Ilyenkor bágyadt a napsugár,ilyenkor harmatos-deres a fű,a madarak elcsitulnak..néha egy ásitozó macska,szőlő.és dióillat a levegőben,és én IMÁDOM az avart..a sárguló,rozsdás falevelek SOKFÉLE szinét..a zizsgő,száraz fűkalászok dallamát...ez nem elmúlás..ez csak egy átváltozás...Talán októberben már lesznek SZINEK!!!!
  ...

  VálaszTörlés
 6. Na ugye... örülök, hogy egyetértetek velem. Az egykori népi kultúra leginkább erre az évszakra hasonlít, mind színgazdagságában, mind hangulatvilágában. Ezt pedig leginkább vidéken illetve a természetben éli meg az ember. De ha másutt, külföldön nem így élik ezt meg, akkor hogyan is érthetnék meg a mi kultúránk gazdagságát. És ha mi sem vesszük észre ennek az évszaknak a szépségét, akkor mi sem érhetjük és nem meríthetünk belőle... erőt, hitet, egyensúlyt.

  VálaszTörlés