2011. szeptember 18., vasárnap

Az élő falu... ajándék Tőletek, Nektek!

Nem ezt a címet akartam e képeknek adni, most mégis megteszem. A képeket Talián Erikától kaptuk, akinek megígértem, fölteszem a blogra, mint az Ő ajándékát, Nekünk. Gyönyörű képek, őszi melegség, szeretet árad belőlük, megnyugtatnak, feltöltenek, arra késztetnek, hogy szinte azonnal kivágyódjak a szabadba! Milyen érdekes kifejezés, nem? Ki a természetbe - ki a szabadba. De hagyom, hogy végignézzétek...Köszönjük Erika!


Miért mégis e cím? Mert a falu, az élő falu erről szól. Arról, hogy kommunikálunk egymással, hogy segítünk egymásnak, örömet szerzünk egymásnak, együtt gondolkodunk, együtt dobban a szívünk. Túl romantikusnak tűnik? Ha nem így van, akkor Te, kedves Olvasó, miért vagy most itt? Nem azért, mert jó volt végignézni e képsort? Nem azért, mert neked is tetszett, mert éreztél valamit legbelül? Valami összeköt minket, valami közös belül... ezt a valamit kultúrának hívják. Ez nem egyenlő a "magyar kultúra" egészével, senkitől nem kérhető számon semmi, amiben mi hiszünk.

A blog neve faluhelyen... és lassan tényleg azzá válik. Egy olyan hely, ami az egykori falu értékeivel bírhat. Persze ez a virtuális világ nagyon kevéske szelete életünknek, de hitet és erőt adhat a valósághoz. Sokszor kerül szóba a mai magyar vidék valósága. Pár évvel ezelőtt hasonlóan markáns véleményem volt a magyar emberek mentalitásáról, a magyar vidék helyzetéről, mint amelyeket most tőletek olvasok. De mára minden megváltozott. Rájöttem, hogy azokat az értékeket, amit a vidékben keresünk, már nem lehet földrajzi helyhez kötni. Ott van sok emberben, akik talán sosem találkoznának, ha nem lenne egy hely... egy faluhely. A valós hétköznapokban az otthonom, a környezetem ezeknek az értékeknek a szigete... melyet körbevesz a globális óceán. De ezen a szigeten én nagyon boldogan élek, együtt a családommal... és erőt merítek abból, ha följövök ide, s meglátlak benneteket. Van köztetek, aki szintén szigetet épít, van aki véletlenül sodródott ide... nem ez számít, hanem amiben hiszünk és amiben megerősíthetjük egymást újra és újra. Végezetül egy idézet, melyet Ti küldtetek:

"Sose kételkedjünk benne, hogy egy gondolkodó, elkötelezett emberekből álló kis csoport meg tudja változtatni a világot. Valójában csak ők tudják megváltoztatni." - Margaret Mead
6 megjegyzés:

 1. Vajon ki irta?...Köszönjük neked!Szívből!

  VálaszTörlés
 2. Az embernek mosolyogni kél kedve és, és kinyújtani a kezét egy barát felé, hogy megölelje...

  VálaszTörlés
 3. Itt mindenki megtalálja a helyét, mint egy kis faluban is, ahol Én is valójában élek. Igen. Mindenkinek megvan a helye és mindenki ismeri a másikat és tudja, hogy ő hol van. És valóban segítjük egymást. Ezek a képek csodásak és Csilagosi szavai is csodásak. Köszönet érte! Jól indult a napom! :) Nagyon szép napot kívánok Csilagosinak és minden kedves "falumbélinek"! :)

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm Fróni! Az én napom mindig szép, mert látom, hogy jól érzitek magatokat ezen a helyen! :)

  VálaszTörlés