2011. július 14., csütörtök

Zöldtető - igazi csemege, nem csak vegáknak!!! :)

Sokat foglalkoztam a napokban a zöldtetőkkel. Ha valaki rákeres e kifejezésre, irgalmatlan mennyiségű honlap tárul a szeme elé a zöldtető építéséről. Cégek sokasága árasztja el magyar és angol nyelven az étert. De sajnos egyik sem adott választ a kérdéseimre, azaz, hogy készül a hagyományos, skandináv zöldtető. A modern technikát már értem, szigetelés a köbön + ilyen csőrendszer, olyan profilok.... kérjen árajánlatot!

Végül Svédországból kaptam segítséget, tegnap egész este ezzel oltottam kíváncsiságomat. Most megosztom veletek... figyelem, magyarországi premier következik!


A zöldtető, avagy svéd nevén "torvtak", valójában nyírfakéreg tetőt jelent. Azaz nem is annyira a tetőt borító növényzeten van a hangsúly, hanem az alatta lévő rétegen. A talaj és a növényzet leginkább csak a nyírfaréteg tetőn tartását szolgálta, a tényleges "munkát" a fakéreg végzi. Nesze neked modern tetődivat! :) Szóval hogy is néz ki az eredeti zöldtető. A tetőszerkezetet a ma szokásosnál sokkal sűrűbb szarufák tartják, amire egy deszka héjazat jön, bár ezt inkább padlónak nevezném. Talán ez a leghangsúlyosabb pontja a tetőnek, ugyanis normál esetben 250-400kg súly nehezedik 1 négyzetméterre, ami északon, télen 600-900 kg-ig nőhet meg... négyzetméterenként. Viszont pont ezért olyan stabilitást és illesztést ad a gerendafalnak, amely más technológiával elérhetetlen. Nade, vissza a tetőhöz. A nyírfa kérgét lehántolják, kiszárítják, majd felhasználás előtt beáztatják, hogy formálható legyen. (Ismerős a technika, nálunk így készítettek belőle vödröket s egyéb használati tárgyakat.)


A tetőt alulról kezdik építeni, ahová először egy tartószerkezet kerül fel.
Ezt nem írom le, látjátok hogy néz ki. Ha az alsó tartószerkezet elkészült, akkor elkezdik a héjazatot felrakni nyírfalapokból, melyet egymáshoz sűrűn, fedésben raknak le. Ahogyan haladnak fölfelé úgy borítják be folyamatosan földdel, vagy már kész gyeptégla szerű talajlemezekkel. A fakéreg szigetel és megatartja a csapadék egy részét (olyan akár egy szivacs), a fölösleget pedig levezeti. Ezért van jelentőssége az alsó tartógerendánál kialakított csapékelvezető csatornarésznek (lásd fönt).  A talajréteg vastagsága 15-25 cm között mozog. Íme képeken:És a végeredmény...


Végezetül pedig egy egyszerű, modern változat, angol kertészektől, a csináld magad mozgalom híveinek. :)

Kép forrása
 Ha keresnétek, elindultam nyírfáért.... :)

(képek forrása. innen és innen)

5 megjegyzés:

 1. Volt alkalmam látni ilyen zöld tetőket Kolozsvár mellett a Lara panzióban,ahol a fiam esküvőjét ünnepeltük!
  www.pensiunealara.com
  ...azt hiszem..Utólag a fiam küldött egy fotót ahol TÉNYLEG a kecske fannt van a tetőn..és füvet"LEGEL"...

  VálaszTörlés
 2. Látod, akik nem ismerik a lehetetlent... ;) Ide tartoznak a kecskék is! :)

  VálaszTörlés
 3. Jó lenne egy ilyen zöldtetős ház a Radnai havasokban is...,nagyon nagyon szép lenne....

  VálaszTörlés
 4. Építeni kell egyet... ott adott minden alapanyag, csak el kell dönteni...

  VálaszTörlés
 5. Mindenkinek van lehetősége ilyet építeni itthon is! Csúszásgátló szerkezet alaklmazásával, problémamentesen rögzíthető a zöldtető rendszer.

  VálaszTörlés