2011. július 10., vasárnap

Magyar vidéki stílus???

Szeretném egy példa segítségével bemutatni az iménti, hitvallásomról írt bejegyzést. Egy kedves német blogon találtam a következő képekre.  A blog szerzője örömmel mutatta be a család készülőfélben lévő vidéki házikóját, melyet a magyar rokonság nyomán "magyaros stílusban" rendeztek be. 

Forrás
Talán azzal kezdeném, hogy nagyon megtisztelő már az ötlet is! Sőt, a szerző szavaiból egyfajta nosztalgikus retró hangulat utáni vágy olvasható ki, ezért távol álljon tőlem, hogy kritikát fogalmazzak meg a házikó irányába!

De kérdezem én Tőletek, biztosan szeretnénk mi azt, ha a magyaros stílust a külföldieknek szánt népies giccs jelentené? Látok persze a képeken régi, kézzel hímzett textileket is, sőt a bútorzat és a kiegészítők egy része a   rendszerváltás előtti lakáskultúrának része volt, de összességében ez nem más, mint a '70-es évektől felépített magyarság imázs reprezentációja. Éppen csak a kalocsai mintákkal festett porcelán kulacs és a használhatatlan karikás hiányzik a falról, egy jókora pirospaprika füzér társaságában. Erről persze a tulajdonos aligha tehet! De mérhetetlenül dühös tudok lenni, amikor ma is teli látom az összes külföldieknek szánt ajándéküzletet ezekkel a tárgyakkal, miközben a népi kultúránk tele van díszesebbnél-díszesebb, jelentéssel teli tárggyal, melyhez bármikor szabadon nyúlhatnánk a modern lakberendezésben is! A másik végletet úgy vélem a skanzenszerűen berendezett, felújított parasztházak jelentik, melyek gyönyörűek, s számomra sokkal több kellemmel bírnak, mint ez előbbi csoport. Mégis úgy vélem meg kellene találnunk egy arany középutat, hogy bárki számára elérhető legyen a magyar vidéki lakberendezési stílus, akár panel lakásban, akár kertes házban lakik is.4 megjegyzés:

 1. Gyönyörű,nádfedeles házak,pazar uszómedencékkel,rendszerezett drága téglakeritésekkel,cimeressel is...olyan "CSINÁLT"házak...gyönyörüek nem mondom,tele mindenféle szép,ónémet bútorral..de kérdem én ..:Megengedheti ezt mindenki magának?..nem!csak a sokpénzüek..szerintem szép lehet egy nagyanyáink fenyőfakredence ..ÁTFESTVE pirosra...vagykékre...,vagy asztal székekkel:libakakizöldre,...mert nekem olyan van ,aminek kihúzható deszkája van(amin tésztát gyúrnak)..és én ezt imádom,bevált..és otthonos...nem kell mindig a drága....ugye ,igazam van?...ez csak egy példa volt...Most a vaterán árulnak ilyen sokfiókos kredenceket..Át lehet alakitani,megfesteni kicsit..és kész a CSODA!!!

  VálaszTörlés
 2. Örülök ennek a megjegyzésnek, hamarosan téma lesz, sőt vezető téma!

  VálaszTörlés
 3. Nekem is előkerül az apukám régi munkája a kamrából, a nagymamám mult századi konyha bútorából amit megmenteni tudtam, fiókok játék polcok.Volt már talán minden színű, most éppen barnára festegetek mindent... szemetesgödörből előásott fazekas tálak, a konyhai rezes gyűjtemények, stb. Nekem lelket adnak, ebben a rohanó világban, kicsi nyugalmat, emléket idéző jó érzést

  VálaszTörlés
 4. Bizony nyugalmat. Jut eszembe, egy-egy tárgynál, amin már a többedik eltérő színű festékréteg van, érdemes különböző mélységekig visszacsiszolni, így olyan árnyalatokat kaphatsz, hogy az csak csuda! :) Persze csak kísérletképp mondtam.

  VálaszTörlés