2011. július 17., vasárnap

Szeretném ha szeretnétek...

Jómagam imádom a levendulát és örülök rendkívüli népszerűségének.  A múltkor viszont láttam egy gyönyörű fotót egy hazai tarlóról, hatalmas körbálákkal a háttérben. Gyönyörű volt… Fölidézte gyerekkorom nyarainak emlékét és benne egy virágot. Számtalanszor szedtem csokrot belőle édesanyámnak és nagymamámnak, de akárhogy szaladtam porfelhővel a hátam mögött, mindig elhervadt mire hazaértem.  

Van nekünk egy virágunk, amit egyre kevésbé szeretünk, s amit – hála a vegyszeres gyomirtásnak – egyre kevésbé látunk ott, ahol ősidőktől fogva virágzik… úgy hívják, mezei pipacs (Papaver rhoeas).

Nektek mi jut róla eszetekbe?Képek inneninnen és innen.

Nekem emlékek sokasága jut eszembe  és még valami… az, hogy évezredek óta itt él velünk ez a törékeny virág és mégsem rajongunk érte, mégsem akarjuk, hogy ismerje meg az egész világ a szépségét itthon, a magyar földben, közöttünk. Az egyik fotó szerzője viszont egy érdekes információt osztott meg velünk:


„Egy élelmes Magyar vállalkozó, ennek a nagyon dekoratív gyomnövénynek a termesztésével foglalkozik, a magját Francia autópályák mentén fogják elvetni, hogy változatos legyen a táj. Hatalmas ötlet, és hatalmas tábla, percekig mentem a tábla mellet, míg úgy döntöttem, hogy megmutatom!

Szeretnénk megvárni míg Provence-ből köszön vissza ránk és árasztja el a világot szépségével?  Én szeretnék tenni valamit a mezei pipacsért, valamit a gyerekkori emlékeimért, valamit értünk magyarokért. Ha ti is, kérlek osszátok meg ezt a bejegyzést másokkal is!


5 megjegyzés:

 1. igen,egyetértek veled,és habár "furcsa "gyermekkorod volt..megnéztem a kis mesét...nagyon jó ötlet.A pipacsért én is küzdök jó pár éve..igen csak el kell szórni a magját..és már terem is...és NAGYON SZÉP,KEDVES VIRÁG!!!!ő..a PIROS,a TŰZ..a levendula pedig az egyszerüség,az elegancia,a báj...a romantika..

  VálaszTörlés
 2. "Kedvelem" a hozzászólásodat! :)

  VálaszTörlés
 3. Nekem a PIPACS és a LEVENDULA az emlékeimben együtt jár...a felejthetetlen nyarakat a gyerekkoromból amire úgy emlékszem, hogy még olyan tiszta volt...pedig ez a 2 virág az aratási idő idejére esik és az bizony éppen nem tiszta, pormentes...Mindennap volt friss virág a vázában, mert elég volt csak kimenni a mezőre, vagy akár az árokpartra...Szeretem a kesernyés illatát , szinte fizikai fájdalmat okoz, ha pár óra mulva lehullik.
  Egyszer a CSÖMÖRI ÁRUHÁZAK HELYÉN pipacserdő volt kamillával keverve...azóta sem tudom hogy került oda....

  VálaszTörlés
 4. Pipacs, mezei katáng,kamilla, szappanvirág, és a papsapka, amit meg is ettünk...izzadt kis tenyerekben szorongatott, alig-szárú virágok, anyának, nagyinak...a gyermekkor.

  VálaszTörlés
 5. Örülök e kis felsorolásnak... érdemes lenne sorra venni mindet! Na majd hozzálátok...

  VálaszTörlés