2011. július 27., szerda

Boronafalú ház a mának...

Azt ígértem, hogy a héten a mi kultúránkkal fogunk foglalkozni. Az alábbi képek külföldről valók, az építésmód azonban ősi, mellyel már a honfoglaló magyarság is megismerkedett. A kora Árpád-kor földvárai monumentális földsáncait boronafallal fogatták össze. A magyar népi kultúrában a 18-19. századig általánosan elterjedt építési technika volt, természetesen azokon a vidékeken, ahol fellelhető volt a hozzá szükséges faanyag, így elsősorban a hegyvidékeken, dombságokon. 

Ma nagy divatja van a gerenda- és rönkházaknak. Magam is nagy rajongójuk vagyok, ám sokkal kevésbé kápráztat el a modern technológia, mint a régi csapolási, lapolási, illesztési, szigetelési stb. technikák. Éppen ezért egy olyan házat mutatok be, ami szoros összhangban van a természettel, készíttetői törekedtek a hagyományos formák tartására és a harmóniára. A faanyagot a lábon elszáradt óriási fenyőfákból gyűjtötték. Sokaknak biztos ismerősek lesznek a képek, pár hónapja a Gerendaházak magazinban is szerepelt ez a ház.


A hiúz prém nekem nem illik a képbe
Képek forrása
Bevallom, nekem az apró, régi  magyar boronafalú házak is legalább ennyire tetszenek, ez a ház annyira monumentális, hogy egy törpének érezném magam benne. De a forma, a stílus és hangulat nagyon el van találva.

2 megjegyzés:

  1. nekem is SOK kicsit ennyi fa!megjegyzem,a havasokban levő faházunk töredéke csak...ott viszont egy klassz csikóskemence adja a meleget!Nem beszélve arról..hogy milyen jó ,hűvös ilyenkor nyáron!sosem felejtem el ,amikor a falubeli szomszédasszonyunk tól kaptunk tejet,amit letettünk aludni!Finom,Hűvös,üditő,mennyei lett!Imádok ott lenni!van egy őrségi házikó..amit KÉZZEL munkáltak..kikeresem ,elküldöm!Jó?..

    VálaszTörlés
  2. Megköszönöm! Nem olyan sokára én is nekilátok egy faháznak... de úgyis látni fogjátok!

    VálaszTörlés