2011. július 14., csütörtök

Magyar vidéki stílus - inspirációk

Sokáig próbáltam toleráns lenni azokkal a lakberes cikkekkel, melyek durvának, kidolgozatlannak, nyersnek tartják a népi kultúra formáit, bútorait, tárgyait.

Mikor a magyar vidéki stílus után vágyakozom, mindig hevesen dobog a szívem, mert pontosan tudom, hogy szinte MINDEN településnek rendkívül gazdag kultúrája volt, csak utána kellene kicsit járni... és a látottakat jól fölhasználni. Igen a kulcs ez! Szabadon, de kellő igényességgel bármilyen formához nyúlhatunk.

Kalotaszegi motívumokat fogok bemutatni, melyeket bárhol fölhasználhatunk, legyen az kerítés, kiskapu, tornác vagy bármi más...


Nem hangulatos? Szerintem gyönyörűek ezek a tornácok! Ugye, hogy van egy kis toszkán hangulata? Miért-miért?! Mert kő, fa, növény, állat és ember harmóniában él együtt... ennyi elég is.

És akkor most tessék megkapaszkodni! Nézzétek meg jól a képeket, ne sajnáljátok rá azt a pár percet. Ha pedig a magyar népművészet durva vonásairól, nyers vonalairól  olvastok, linkeljétek be ezt az oldalt "illusztrációnak"! :)Képek forrása

A legtöbben, akik veszik a fáradtságot és belemerülnek hagyományaink kutatásba, nagy valószínűséggel annyira beleszeretnek abba a formavilágba, hogy megpróbálják mindenben követni azt. Ez nagyszerű dolog, ám nagyon kevés ilyen elszánt ember van és aki erre adja a fejét, attól joggal várhatjuk el, hogy ténytelgesen törekedjen a maximális rekonstrukcióra és csak a környékre jellemző motívumokat alkalmazzon!

 De nem kell mindenkinek parasztházban lakni ahhoz, hogy ezeket a mintákat, formákat becsempéssze a házába, lakásába. Sőt! Egy - egy népies elem, igényesen elhelyezve sokkal stílusosabb, mintha "majdnem mindent" sikerülne elhelyezni egy enteriőrben. Ezért érdemes odafigyelni a porvence-i, toszkán és egyéb nyugati, északi irányzatokra, hogy miként alkalmazzuk úgy, hogy  igényes, egyszerű, letisztult, stílusos végeredményt kapjunk!

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon közel áll a szivemhez...pláne ha egy régi tornácon jelenik meg...szerintem ezek a motivumok megállják a helyüket ,bármelyik nép kultúrájában..

    VálaszTörlés
  2. Hálásan köszönöm, hogy ezt a "kincsesbányát" közreadtad, megosztottad velünk! Remélem nagyon sok követőd/követőnk akad széles e Hazában. :)

    VálaszTörlés
  3. Úgy legyen! :) Egyébként örömmel teszem. Most még csak halkan súgom meg, de holnap világgá kürtölöm, hogy egész jövőhét a magyar vidékről fog szólni... már alig várom! :)

    VálaszTörlés