2011. július 20., szerda

Blog kalendárium

Arra gondoltam, csinálhatnánk itt egy kalendáriumot! A néphagyományban vannak olyan napok, melyek kiemelkednek a többi közül, az úgynevezett jeles napok. Ezen napokhoz szokások, hiedelmek tartoznak. Mit szólnátok, ha én jelezném az adott nap hajnalán, hogy mit kell tudni róla, ti pedig kedvetek szerint hódolhatnátok a szokásoknak, feljegyeznétek  az időjósláshoz szükséges adatokat stb.? Valahogy így:

Július 20. Illés napja

Szent Illés, akit ószövetségi legendája szerint tüzes szekéren ragadott égbe az Úr. (kép forrása)
Minthogy a július az aratás ideje, így a szokások is ehhez kapcsolódtak. Illés napján munkatilalom volt, mert attól tartottak, hogy aki ilyenkor dolgozik a mezőn, abba belecsap a villám, a termést pedig elveri a jég. De másféle munkát sem lehetett végezni, az Ormánságban például úgy tartották, hogy akin ekkor varrott ruha van, abba csap bele a villám.

Gyimesben úgy tartották, hogy Illésnek nem szabad megtudnia, hogy mikor van a neve napja: "Örökké érdeklődött a többi szentektől, hogy mondják meg, mikor lesz az ő nevenapja, hogy ő mikor lőjön. (villámot - a szerk.) De a többi szentek eltagadták, de azért méges ő tájékozódik, vaj előbb, vaj utóbb, de tennap eltalálta, mert jókat lőtt"

Képek forrása
Megírjátok, hogy nálatok eltalálta-e Illés, mikor van az ő neve napja? :)

3 megjegyzés:

 1. Nagyszerű ötletnek tartom a blogkalendáriumot.

  Nálunk (Makón) azt tarják Illés napjára be kell takarítani a hagymát, mivel ezen a napon vagy környékén mindig van kisebb, nagyobb vihar,eső, jégeső.

  VálaszTörlés
 2. Na tessék! :) Köszönöm a hozzászólásodat, remélem csatlakoznak még hozzánk!

  VálaszTörlés
 3. Néztem a híreket, azért nagyjából jól kitapogatta ez az Illés, mikor van a neve napja! Pár napja még hétágra sütött a nap, most meg már max. 3-ágra süt! :)

  VálaszTörlés