2012. február 17., péntek

Szent helyen

Régebben is írtam már Szent helyekről, ahol az ember találkozhat a mélységgel és a magassággal, ahol feltöltődhet, megnyugodhat. Néha szüksége van erre az embernek. Ma eljutottunk kis családommal az egyik ilyen helyre... Zelemérre. Jól jött ez a tegnapi s azelőtti disznó- és bivalyvágások után. Tudom, hogy az élettel halál is jár, az élet rendje ez, de fontos hogy tudjuk mi miért van, s hogy az áldozat nem hiábavaló. Időnként el kell számolnunk emberi mivoltunkkal, s számot kell vetnünk. Aligha lehetünk közelebb a Éghez (s a mélyhez) másutt, mint ezeken a helyeken, ősi szertartások szent helyén.Saját fotók

Ha tehetitek - márpedig tehetitek - keressetek föl évente párszor egy ilyen helyet. Kell, hogy tudjuk mit jelent embernek lenni, s kell, hogy erőt kapjunk hozzá. 

11 megjegyzés:

 1. FOLYTONOSSÁG

  áldozóhely volt szentély
  pogány templom később keresztény
  mutatja még egy-két mohos darab
  a hajdani falat

  most csak hely fű fa és bokor
  tenyészget csöndjében élni akar
  lábod ősi ösvényre ismer
  akármikor jössz itthon van az isten.

  /Kányádi Sándor/

  VálaszTörlés
 2. Jaj de jó ez a "bevezető" vers! Pontosan erről van szó! A földön, így hazánkban is vannak pontok, helyek, melyeket "gondozni" kell ahhoz hogy működjön a földi élet! Tudták ezt régen is (sokkal jobban mint most...) ezért is látogatták eme helyeket és tartottak a megfelelő időpontokban, elsősorban a napfordulókkor, nap-éj egyenlőségekkor és teliholdkor SZER-eket. Minden erre épült ezután! Szó szerint is és átvitt értelemben is. A régiségben őseink nem építettek templomot, mert ismerték ezeket a helyeket és tudták, hogy Östen(Ős-Ten, Öregisten) mindenhol és mindenben ott van, mert az Ő maga...nincs szüksége lakásra és mindenki hallja őt, nem kell ki megmondja mit, s miként csináljon. Elég befelé fordulni! Ezek a helyek ma is működnek, ha működtetjük! Vannak ismert helyek és vannak kevésbé, de a legtöbb olyan hely ami akaratlanul is vonzza az embereket(pl. egy hársfa, amihez szeretnek kijárni az emberek stb.) Ezeket általában "legendák" veszik körül évezredek(!!!) óta.
  Ahogy "fejlődött"(...)a világ úgy épültek ugyanide először kőkörök, majd körtemplomok, majd az aktuális vallási építmények. Ez a jobbik eset, a rosszabbik, amikor a hely energiáit visszájára fordítják-tudatosan! Nagyrészt a történelmi Magyarország idegen bitorlói teszik ezt nagy szeretettel. Külön foglalkozik ezzel a témával Balla Ede Zsolt, ajánlom mindenkinek! Ha csak egy itthoni példát mondjak, akkor pl. Márianosztra, ahol ugye Boldogasszony templomát építették anno, most mi is???? Tehát nagyon fontos tudni ezekről a helyekről és odafigyelni azok működésére, gondozására!
  Ilyen alkalom lesz május 6. Dobogókő!
  Köszönöm Csillagosi a bejegyzést, szépen-lassan lefeded, az "élet-értelme" kategóriát! :-)
  Áldás érte!

  VálaszTörlés
 3. Nagyon tiszteljük ezt a helyet, jövünk, amikor csak tudunk, itt volt egy éve az esküvőnk is. Köszönöm, hogy megmutattátok. Lévay Éva

  VálaszTörlés
 4. De jó volt olvasni Téged!
  És a hozzászólások is aranyat érnek!
  Köszönöm, hogy olvashatlak!:)
  Szép hétvégét Neked!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekünk jó barátaink laknak Bodaszőlőn..és ez is ott van..legközelebb feltétlenül mi is meglátogatjuk!!!!Köszönöm!

   Törlés
  2. Én is köszönöm Éva! Márta, szólj, ha arrafelé készülsz!

   Törlés
 5. Zelemér-Velemér....Utánanéztem és van kapcsolat a két ősi templom között.Érdemes egy kicsit kutakodni akit érdekel.Utóbbi vagyis Velemér nálunk az Őrségben található és különlegessége ahogy a napfény körbepásztázza a templom freskóit.Itt most nem részletezem,mert van ahol pontosan le van írva,azokat érdemes elolvasni.Szerencsére teljesen épségben van, persze jó pár renoválás után.Aki az Őrségben jár ide biztos hogy eljön.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen,a veleméri templom egészen elképesztő... én is csak ajánlani tudom, hogy nézzetek utána s keressétek fel.

   Törlés
  2. Én láttam a Veleméri templomot...a párom azt mondta"olyan..mintha áramütés érne...Csodálatos"...az a csend..az a tisztelet..az áhitat...na ..ott el lehet mondani az imánkat!!!!!

   Törlés
 6. Én pedig Vérteszentkereszten jártam a héten. A gondolatok, érzések hasonlók. Szépek a fotóid! A Hazai tájakon blogra tettem fel a fotókat, a többi most nem elérhető. Néztem itt a keresztet, oda is tettek fel a romokra, jó nézni ahogy évről évre gazdagodik ott a rom. Már szárnyas oltáruk is van. S ahogy az ember megérkezik oda.....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Fantasztikus hely lehet, még nem jártam ott, de egyszer felkeresem! Gyönyörűek a képeid!

   Törlés