2012. február 28., kedd

Reggeli nyomok, hangok

Pár nappal ezelőtt két nyom fogadott a hóban, mindkettő a tyúkól felé tartott. Egyik minden bizonnyal rókanyom, a másik Parázsnak, a fiatal kuvasznak a nyoma. Ez utóbbi adott némi megnyugtatást, de valószínűleg csak utóbb vette észre a ravaszdi nyomait, különben aligha ilyen nyugodt léptek emlékét őrizné a hó... ...de szerencsére az ól és az állomány sértetlen maradt. A kezdeti aggodalom után kitárultak az ólajtók, a aztán ki előre, ki hátulra.

Saját fotók... és tyúkok.

Hogy álltok tyúkokkal? Ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a "kopasznyakú" tyúkok, különösen a szabadtartás terjedése végett. A képen látható nyuszkanyakú palóc tyúkok is kint élik mindennapjaikat, látjátok nem bánják a havat. 10 megjegyzés:

 1. Gratulálok a gyönyörű állományhoz ,a csodás képekhez ,nem győzöm csodálni ! Nekem jelenleg 26 db.van ,nincs köztük csórényakú,pedig nagyon szeretem ,de remélem tavasszal tudok szerezni olyant is. Nyáron általában 60 -70 db van ,de télire leapasztom őket ,megeszi a család.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük! Ha szeretnél, mi is tudunk adni. Vagyis mi nem, de sok jó ismerősünk van szerte az országban, akinek ez az állomány volt az alapja. Ha gondolod, keress meg itt, vagy a faluhelymajor@gmail.com címen, szívesen segítek.

   Törlés
 2. Pár éve tartunk tyúkokat és ma már el sem tudnám képzelni az életet nélkülük. A kakasom hangjára ébredni hajnalonta, mindig vidámsággal teli napot ígér! :))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ugye-ugye! :) De más is így az élet! Egyre többen érzik ennek hiányát!

   Törlés
 3. Nekünk is van egy jó kis állományunk.Egészen Gödöllőig utaztunk ezekért a magyar fajtákért,vannak kopasznyakúak is köztük.Már libáim és kacsáim is vannak.Valahol fölfedeztem itt Zalában olyan búbos kacsákat is amilyenek voltak itt egy korábbi képsoron.Még azt is jó lenne beszerezni.Nemsokára veszünk két malacot is,húú már milyen régen voltak nekünk.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jó ezt olvasni! Ha valami még hiányzik a listáról szívesen segítek beszerezni, sok jó ismerősünk van szerte az országban, akik háztól, kiváló minőségű régi magyar fajtákat tudnak adni... ha jó ember kéri. :-)

   Törlés
  2. Köszi előre is :D

   Törlés
 4. Kedves Csillagosi!

  Gondolom, a tyúkólat is te készítetted. Elárulnád, miért ezt a formát, illetve nagyságot választottad?
  Szeretnénk állatokat - baromfit, kecskét, birkát... - tartani, s most tájékozódunk, hogy milyeneket, s milyen körülmények között érdemes.
  Válaszodat köszönöm.
  Angéla

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Eddig nem beszéltem róla, de a napokban olyan igény lett a témára, hogy most megírom: készülőben van nálunk egy filmsorozat a magyar háziállatokról, tartásmódjukról, takarmányozásukról, lelkületükről stb. Kérlek várd meg e filmet, mely remélhetőleg 6-8 héten belül elkészül. Minden információ benne lesz, mi szükséges az induláshoz!

   Törlés
 5. Elkészült ez a film? Szívesen megnézném... S ilyen fajta baromfit is szeretnénk beszereznénk.
  ,Üdv, Szigeti Imre Baranyából

  VálaszTörlés