2012. február 5., vasárnap

Józan paraszti ész a kertben, más szóval "bionövényvédelem"

Míg odakinn hó borít mindent, idebenn akad idő a tavaszi kerti munkák tervezgetéséhez. Ehhez szeretnék két videót mutatni, mintegy inspiráció gyanánt. Sajnos a mai magyar falvakban kevés művelt kertet látunk. Még szomorúbb, hogy ezen kertek nagy részét 70 év közeli, vagy afeletti nyugdíjasok művelik. Sokan még a TÉESZ-ek időszakában "berögzült" gazdálkodási és kertművelési módszereket követik, melyek már nyomokban sem őrzik azt a természetismeretet, mely kultúránkban több száz éven át fölhalmozódott. 
A gazdasági körülmények hatására azonban egyre több udvarban nyílik újra hely a kiskertek számára. Sokan visszatérnek a kertműveléshez. Ha pedig már eddig eljut az ember, akkor érdemes végiggondolni, hogyan is végezze dolgát a lehető legkevesebb idő- és energiaráfordítással - ahogyan a józan paraszti ész is megkövetelné -, miközben egészséges és harmonikus környezetet alakít ki önmaga és családja számára. Ehhez kínálok most két videót, gondolatébresztőnek.
Sokat foglalkozunk még e kérdéssel, mely mindenkit érint. Azt is, aki faluban él, azt is aki városban, akár kertes házban, akár tömbházban. Mindenki tehet azért, hogy kevesebb káros anyag kerüljön szervezetébe, s hogy megadja gyermekeinek egy hosszú, szenvedésmentes élet reményét...


2 megjegyzés:

  1. Örülök neki,hogy más is a szívén viseli a bionövény védelmet. A videókat már láttam és nagyon tetszettek eddig is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, remélem sokan új(régi) útra találnak...

      Törlés