2012. február 29., szerda

Forrásgyűjtés a permakultúráról - saját tervek, elképzelések

Még eseget a hó, fagyos a föld... van időnk tervezgetni. Bevallom én már nagyon mennék a szabadba és építeném újra az esztendőt. Na de, kivárjuk, erőt gyűjtünk, szívjuk magunkba a ránk szóró napfény erejét. Találtam néhány érdekes forrást a permakultúráról, melyeket megosztok itt; itt és itt korábbi bejegyzésem kiegészítéseként. Nemrégiben készült egy videó Baji Béla előadásáról, azt is megnézhetitek itt:


Hogy egy kicsit kézzelfoghatóbb legyen a tervezés, írok egy keveset saját elképzeléseimről is. Ami a családi szükségletkielégítést illeti, hús terén szinte teljesen önellátóak vagyunk. Kizárólag magyar háziállatokat tartunk, mindet a számára (és számunkra is) legkedvezőbb körülmények között (ez általában szabadtartást jelent). Hanem a zöldségekkel már nem állunk ilyen jól. Nagymamám műveli kertecskéjét, de az csak töredéke a család szükségleteinek. Az emberi teljesítőképességnek azonban vannak határai... és ebbe egy intenzív kertművelés nem fér bele. Így jön szóba a permakultúra, vagyis inkább egy olyan rendszer, melyhez a permakultúrás szemlélet adott bátorítást. Valljuk be, nem könnyű szembemenni a szüleinktől látott mintakertek ideájával. Na, idén mégis megpróbáljuk. De hogyan is?

A kép csak illusztráció... :-)
Van a major területén egy völgy, melyben egy patak csordogál, két oldalán hatalmas öreg fűzfákkal, s gazdag cserjéssel. Található itt vadrózsa, kökény, som, bodza, vörösgyűrű, galagonya. Szerencsére szél egyáltalán nem járja a területet, s nyáron a tűző napsütés mellett is párás, elviselhető itt az idő. Ide, az öreg füzes elé tettük két éve az állatoknak a szénabálákat, téli etetőnek. A marhák és a szamár (na ki más) azonban elég sokat széthúztak a területen, így a bálakazal körül egy kb. 30-50 cm-es domb alakult ki. Alul avarral és törött ágakkal borított erdei talaj, előző évi elszáradt növényi törmelék, rajta a földbe taposott, vastag réteg széna. Mivel ez lett a völgy legmagasabb pontja, mely mellesleg kellemes nyári klímával rendelkezik, a múlt nyáron ez volt a rackák delelőhelye, akik alaposan megtrágyázták e dombocskát és környékét. Talán már sejtitek miért írom le ilyen részletesen... úgy vélem első osztályú magaságyás vár rám, anélkül, hogy egy ásót a kezembe vettem volna. :-)  Na persze fogok, meglazítom a felső réteget s egy réteg termőtalajt keverek hozzá, de nagyon bízom az eredményességben. Erre alapozva hasonlóan, kicsivel arrébb helyeztük el az idei kazlat, azonban a marhák most kevésbé voltak pazarlóak... ha idén beválik, jövőre akkor is több munkám lesz. :-) 

Az alapokat tehát ismeritek, van egy cserjés, melyet ritkítani, illetve metszeni szükséges, illetve előtte egy természetes úton keletkezett magaságyás. A fűzfák körül most leginkább a csalán terjedt el, aminek örülök, mert egyre inkább bevonjuk a táplálkozásba/ házi gyógyászatba. Itt kívánok helyet adni néhány hasznos virágos növénynek, mint a cickafark és a csicsóka. Ez utóbbi végett különösen fontos, hogy kis kertünket jól körbekerítsük, mert a környék összes vaddisznaját bevonzom a völgybe. :-) A patakparton természetes közegben élnek bizonyos népi gyógyászatban használt növények, pl. zsálya - és zsúrlófélék, bors- és fodormenta stb. Vagyis a lehető legkisebb mértékben szeretnék beavatkozni a természetes növény- és állaltvilágba. Az "új" növényekből a magaságyáson kívánok hasznos növénytárulásokat kialakítani.

Nem untatlak benneteket azzal, hogy milyen növényeket és hogyan szeretnék ültetni, vetni, hanem inkább a tervezés elveiről írok. A nyár a bőség időszaka, de ha időben sikerül hozzálátni a kertészkedéshez, akkor a korai fajták már a tavaszt is megszépítik. Ez így rendben is van, s nem igen kíván különösebb tervezést. Ellenben a télre való felkészülés nálunk kulcskérdés. Persze sárgarépa, paszternák, zeller stb. az meg volt eddig is, s nagyjából kihúztuk vele a telet. Hiányoztak azonban a magas vitamintartalmú friss zöldségek, melyekre igen nagy szükség volna ezidőben is. Éppen ezért hoztuk be a konyhába idén a csicsókát is. Jövőre jelentős állományt ültetünk, mely pár év alatt igen jól elterjed. Mellesleg a csicsóka szára nyúlnak, kecskének, disznónak kiváló étek, mely rendkívül jól hasznosul, s minőségi javulást eredményez a húsban vagy pl. a kecsketejben is. Szóval csicsóka, kelbimbó, feketegyökér... (illetve ha tudjátok folytatni a sort, akkor örömmel veszem) lesz a listán. 

Sokat lehetne még írni erről a témáról, de szívesebben hallanék hasznos tanácsokat, ötleteket, saját terveket felőletek. Ha van kedvetek, beszélgessünk erről is egy keveset, örömmel fogadom hozzászólásaitokat. 
14 megjegyzés:

 1. Szia,

  Ugyan nem hagyományos kertművelés, gazdálkodás, amit a következő honlap "gazdája" végez,de egyedülálló és hihetetlen kreativitásról tanúskodik, amit kitalált. Érdemes megnézni. Ja és Magyar az Úriember :-) http://www.aquaponics.hu/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Köszönöm, ismerem, s már írtam is róla, szándékaim szerint egy szélesebb perspektívából:

   http://faluhelyen.blogspot.com/2012/01/aquaponia-az-egyszeru-ut-es.html

   Had ajánljam én, olvassátok el, nem hosszú írás.

   Törlés
 2. Örülök, hogy megmozgatta a fantáziádat a permakultura, és még megfelelő helyed is van hozzá. Várom a fejleményeket!
  Mult héten olvastam egy könyvet, amit a netröl töltöttem le (de érdemes is lenne megvenni, mert rendszeresen kellene forgatni): Régi idők kerti fortélyai. Csak ajánlani tudom!
  És találtam egy érdekes blogot: http://muveltkert.blogspot.com/
  Az ellenőrző kódot vedd már ki légyszives! (A Kádárkockában már sikerült.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Megnézem majd mindkettő forrást, köszönöm, köszönjük! Az ellenőrzőkóddal még küzdök, de nem adom fel, engem is zavar.

   Törlés
 3. Adj' Isten! Kedves Csillagosi!
  Kedvet kaptam én is a kertészkedéshez. Természetesen -több okból- csak a permakultúra jöhet szóba. Kecskéim, baromfik vannak. Kertünk is van gyümölcsössel, és kb.1000 m2-nyi szőlő. Vetemény eddig nem volt, de ez a mulcsos, "nem felszántós" megoldás, amit a permakultúrás veteményezés javasol,nagyon tetszik. Időhiány miatt ez pont megfelelő nekünk:
  http://www.permakultura.hu/iras_bela_gyomszabalyozas_muveszete.php

  Nagyon jó oldalakat találtam gyakorlati(!) tanácsokkal növénytársítás ügyben! :)Pl:
  http://bioblog.ucoz.hu/index/bio_kert/0-30
  vagy:
  http://probalkozas.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1075166

  Most a tervezés fázisában vagyok. No és várom, hogy rá lehessen menni a földre. Nekem "füvet" kellene feltörnöm ahhoz, hogy ültethessek. Ehelyett beszereztem rengeteg újságpapírt, melyet le fogok teríteni, belocsolom, teszek rá komposztot és a kecskék, tyúkok alól kiszedett szalmát, stb. Ha ez megvan, utána 1-2 hét múlva ültetek, ahogy bejön a jó idő. Fotózok majd. Remélem érdemes lesz...Adig is: letöltöttem, elolvastam, megnéztem, stb. az erről szóló irodalmakat. :)
  Várom a Te beszámolódat izgatottan, hiszen egymástól lehet tanulni! :)
  Isten áldjon!


  Oly annyira belelkesedtem, (nem kis része van a Te írásodnak a dologban...), hogy már előadót keresek Gyümölcsöltó Boldogasszony napjára Zsámbékra, ahol kézműves, kirakodóvásárt és egész napos családi programokat szervezünk. Szeretném, ha a zsámbékiak is megismernék a permakultúra alapjait.
  Baji Bélának írtam ma, remélem válaszol!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Olyan jó olvasni, érezni ezt a lendületet, bárcsak sok ilyen ember lenne az országban! Kívánom, hogy minden jól sikerüljön, aztán számolj majd be te is a haladásról!

   Törlés
 4. Kedves Elbert Éva,sajnos nem eszik olyan forrón a kását ,mert amiről Csillagosi írt mármint a dombképződésről az hosszú idő mire olyan lesz.Fél év,egy év kb.Azért tudom mert nekünk lovaink vannak és elég sok dombunk van már.Csodálatos fekete föld lesz ott.Viszont tényleg érdemes rendes földdel keverni,mert én csak a kertembe vittem jó pár talicskával,de utána olyan lett mint egy gyönyörű zöld bársonyszőnyeg.Alig vártam hogy kikeljen a vetemény mert addig nem mertem hozzányúlni,nehogy mindent kigyomláljak.
  Persze lehet hogy van valami gyorsabb megoldás,amit
  látott a neten,de én úgy gondolom hogy akár a komposztnak is kell idő az éréshez mindennek.Még jövőre sem késő el kezdeni,addig meg tovább tanulmányozzuk ezt az ideálisnak tűnő kertkultúrát.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Értettem én, hogy Éva miről írt, ő más úton indul, de az is járható. örülök, hogy ti is ekképpen hasznosítjátok a szerves hulladékot. S nem próbáljátok meg magaságyásként, ott a helyén fölhasználni, vagy egy arra alkalmasabb helyre telepíteni?

   Törlés
 5. Kedves Zsuzsa! Komposzttal évek óra rendelkezem, istállótrágyával is, helyem is van, nem értem mire kéne várnom. (Én nem szeretnék dombot!)
  Ebben az évben már -ha a Jóisten is úgy akarja- elkezdem a veteményesem kialakítását a permakultúra "szabályai" szerint. Előtte mulcsozom a talajt, hogy ültetni tudjak. Itt kaptam kedvet, ezen az oldalon, ezt fejtegettem írásomban. Ennyi!
  Jó munkát kívánok mindannyiunknak és hozzá egészséget! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Támogatjuk egymást mind,s az utolsó sorod a legfontosabb!

   Törlés
 6. csodálom ezt a permakulturát..de még mindig nemigazán értem!na majd utánanézek....Csillagosi nézz bele a FELE APA FELE VIZ BLOGBA!....én meg magaságyást akarok,nem birom a hajlongást!:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Megnéztem, (bár nem értem :-)), de böngészni fogom. Rájöttem ám, hogy a fiad írja. Ugye? :-)

   Törlés
 7. Kedves Éva!Elnézést ha nem jól fogalmaztam és félreértésre adtam okot,nem akartam bántó lenni.Természetesen én is a lelkesek közé tartozom és megértem amikor az ember már nagyon szeretne valamibe belevágni.Én is sokat nézegettem a permakultúrával kapcsolatban az internetet mostanában és néha nagyon komplikáltan van leírva hogy szinte ijesztő,máskor sokkal egyszerűbben fogalmaznak.Sőt olvastam olyat is hogy lusta kertészek okos kertje?!Persze ezt gondolom viccesnek szánták.Szóval biztos hogy eltart pár évig mire megvalósítja az ember a permakultúrás kertjét.Úgy hogy én mindenképpen sok örömet és kitartást kívánok Önnek!:)és persze mindannyiunknak.
  Kedves Csillagosi!Igen már mi is szeretnénk traktorral összehordatni ezeket a dombokat,mert nagyon értékes termőföld alakult ki,csak mindig halogattuk.Most tavasszal kéne mert ez a magaságyás nekem is izgatja a fantáziámat.Annak is utána kellene néznem.Ott helyben nem tudom megcsinálni a lovak miatt.

  VálaszTörlés
 8. Kedves Mindannyian!

  Örömmel tudatom Veletek, hogy március 25-én vasárnap, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján Baji Béla 14 óra 30 perctől előadást tart a Zsámbéki Művelődési Házban a permakultúráról!
  Természetesen ingyenes az előadás, emellett országos hírű kézművesek, őstermelők egész napos kirakodóvására színesíti a programot. Kézműves bemutatókkal, gyerekeknek játszóházzal,bábszínházzal. Lesz sólymász bemutató, lovasíjász bemutató, kemencés lángos sütés, zsámbéki bojtárleves, látogatás lovaskocsival a zsámbéki pincesorra,stb.
  A részletes programot egy-két napon belül itt megtaláljátok
  Addig is a régebbi rendezvények fotóit megtekinthetitek:

  www.zsambeknapfordulo.hupont.hu

  Szeretettel várunk Benneteket!

  VálaszTörlés