2011. december 8., csütörtök

A legszebb vidéki házak...

Miért a legszebbek? Mert "élet" van körülötte. Még csak nem is egy család tölti meg élettel - bár lassan már ez is ritkaságnak számít - hanem egy közösség. A falusi télnek nincs párja. Nem, elsősorban nem a mai falura gondolok, hanem amit a képen láttok. A telet egy csodálatos hiedelemvilág szövi át, mely a sötét estéken összegyűlő emberek között életre kel. 
Varázslatos világ ez, melyből ma már leginkább csak néhány ház, vagy annak romjai maradtak meg. De megmaradt számos feljegyzett hagyományelem is. Szeretnétek közelebb kerülni hozzájuk a következő hetekben?
5 megjegyzés:

 1. Naná,hogy szeretnék!!!!!!Légyszíííí!:)

  VálaszTörlés
 2. Rózamari:
  Nekem csodaszép emlékeim vannak az est sötétjébe bújt kemencés szobáról. Volt egy nagybátyám, szépemlékű Egri János, népi fafaragó. Gyönyörűen, ékes magyarsággal tudott szólni, mesterien szőtte a szálakat. Mi meg csak szuszogtunk a sötétben, nevettünk, nyerítettünk a csattanón, vagy sírtunk a történet végén. Elbeszéléseit a hétköznapokból, a mindennapi életből vette -szereplőit magam is ismertem - mindig volt tanulság, summázat. Emlegettük napokig a hallottakat, idézgettük a cifra részeket, megtanultunk egy olyan nyelvezetet használni, amit ma is büszkén csillogtatok, ha van rá alkalom.

  VálaszTörlés
 3. Rózamari, de szép is lehetett! Akik megélik ezt, azok tudják csak igazán mit jelent EGYÜTT lenni a családnak! Egyszer örömmel meghallgatnám ezt a nyelvezetet...

  VálaszTörlés