2011. december 6., kedd

Kandalló vagy cserépkályha?

Ropogó tűz. Elég ennyit leírni és máris meleg érzete lesz az embernek. Ezt érzem én a cserépkályha és a kandalló kapcsán is. Utánozhatatlan hangulata van mindkettőnek. Olyan otthonosságot hoznak a lakásba, amire csak nagyon kevés tárgy képes. Pár kandallót és cserépkályhát szeretnék most mutatni, előbb külföldről, majd nemsokára itthonról is. Hozzanak melegséget az estétekbe.
Képek forrása itt és itt.

Tudtok ajánlani szép képeket hazai kályhákról, kemencékről, kandallókról?


7 megjegyzés:

 1. Nekem cserépkályháim adják a meleget.Igen hálás vagyok, hogy az én ötletem volt.Anno mindenki bolondnak nézett, mert a központi fűtés lett volna jó mások szerint. Persze most ugyanazok írígyelnek, de nagyon.Megérdemlik!
  Tanyán lakom, más fűtést el sem tudnék képzelni.Talán még a kemence jöhetne számításba.

  VálaszTörlés
 2. Csodás a kandalló is, de én itthonra, Magyarhonba, a cserépkályhára szavazok.Az a miénk,meg a kemence.
  Nekünk is cserépkályhánk van, amellett nőttünk fel az emberemmel mindketten gyerekkorunkban.
  Most is a cserépkályha van az életterünk központjában.Nagyon szeretjük!

  VálaszTörlés
 3. Nekünk két búbos kemencénk is van, egyik régi és napraforgó szár a váza 10 évvel ezelőtt újra tapasztották, másik 5 éve készült téglából,agyagtapasztással, ez úgy működik mint egy cserépkányha,az égő fa illatát szeretem nagyon. Mariska

  VálaszTörlés
 4. Az első kandalló tetszik..de inkább a cserépkályhákat szeretem!Biztonságosabb..és be lehet kombinálni,,sütővel,padkával...igy aztán odakucoroghatunk gyakran...és nem fáznánk!De a hagyományosat szeretem,a búbos kemencéknek tér kell!...Semmiképp sem tennék kerek cserépkályhát...helykihasználás miatt...

  VálaszTörlés
 5. Mi is cserépkályhával fűtünk,mert össze sem lehet hasonlítani a gázzal.Van gáz is de csak a biztonság kedéért.

  VálaszTörlés
 6. Csakis a cserépkályha! Kandalló szóba sem jöhet. A cserépkályhán kívül jöhet még a sparhelt és a kemence. Egyébként nagyon szépek a képek!

  VálaszTörlés
 7. Azért mégis csak a magyar faluhelyen vagyunk... messze a cserépkályha nyert. :) Amúgy tényleg egészen más a hőérzete az embernek a fatüzelés és a gázfűtés esetében... én ez utóbbi mellett folyton torokfájással küzdök, párologtatás mellett is. De hát akinek nincs mindenhol cserépkályhája az így járhat.:)

  VálaszTörlés