2011. december 28., szerda

Magasztos otthon

Egy kicsit furcsán tekintek az efféle lakásokra, pedig sokaknak teljesen természetes lehet, hogy a templom egyben otthont is jelent. Így karácsony táján miért is ne néznénk be egy efféle "házba"?! Képek forrása

Kíváncsi lennék, milyen gondolatokat ébresztett bennetek e képsor...

8 megjegyzés:

 1. Szép-szép...de semmi köze a templomhoz. Számomra a templom egy magasztosabb hely, ahol nincs helye WC-nek és pancsizásnak a kádban. A templomba az ember imádkozni megy-beszélgetni a Jó istennel. Elmélkedni és meditálni. Nem tudom a köznapi életterem összekapcsolni...mint ahogyan nincs minden nap ünnepnap sem-szerencsére. Mert akkor hogyan éreznénk a fennkölt magasztosságát pl. a karácsonynak???

  VálaszTörlés
 2. Ezek mar nem mukodo templomok. Inkabb lepusztult epuletek amit emberek megvesznek es otthonna alakitva megmentik. Nem latok benne semmi rosszat vagy tiszteletlent. Ezek a regi templomok az enyeszete lennenek.

  VálaszTörlés
 3. egyetértek,..Névtelen...ha rálelnék egy templomra..még a romos részt is imádnám...Szerintem jó ötlet..igaz nálam nincs helye a rózsszinnek..Ezt viszont NEM lehet rusztikusosan megcsinálni...muszáj lennie egy kis csillogásnak,ólmozott ablaknak...Én ellaknék benne...:)

  VálaszTörlés
 4. Igazad van Névtelen, Angliában nagyon sok elnéptelenedett gyülekezet van ahol az egyház eladja a templom épületet és legtöbbször megszabja mit nem szabad csinálni belőle. Itt igazán szépen beillesztették a templomi berendezést egy lakás tereibe, kellő alázattal rendezték át és méltó sorsot kapott Isten háza.
  Mintegy 35-40 évvel ezelőtt Budakeszi külterületén is volt egy elhagyott kápolna amit megvett valaki, sajnos nagyon hamar pusztulásnak indult az új tulajdonos alatt, mert akkoriban mindent átalakított,a tornyocskát, a tetőt,a falakat az ablakokat, ma már rá sem lehet ismerni, még a hozzá vezető úton a fasort is elpusztitotta.Mariska

  VálaszTörlés
 5. Érdekes egy "újrahasznosítás" az biztos. Egyébként szerintem a "hely szellemének" megfelelő lett a berendezés, de én sem tudnám az előzményektől függetleníteni magam. Mariska már megint különleges példát hoztál, olyan jó, hogy vannak akik ilyen szemmel is figyelik a világot...

  VálaszTörlés
 6. Szerintem egy vallásos ember ilyen otthont soha nem választana/alakítana ki. Pontosan azért, mert minden "berendezési tárgyhoz" érzések, emlékek kötődnek. Mélyen belül van a tisztelet, az áhítat, és ezt még a legízlésesebben kialakított "templom-otthon" vagy "templom-étterem" is megcsúfolja.

  VálaszTörlés
 7. Nagyon szép! Ugyan nem tudnám lakni, és szerintem a templomokat mentsük meg templomnak, mégis inkább ez, mint egy templom amit "lebont az idő" és a falai között a monstranciában rothad el az eucharistia. Mert sajnos ilyenre is volt példa.

  VálaszTörlés
 8. Ehhez a témához valószínűleg még nagyon sok megjegyzést lehetne fűzni, emlékeimből az sejlik föl amikor 1973-ban először jártam Hollandiában, kihasználva a szükös időt és főleg ellátmányt, mindent meg akartam nézni ami fontos, így keveredtem be Amsterdamban egy templomba a belvárosban (nagyon fájt a lában a reggel óta tartó gyaloglásban, gondoltam, hogy itt majd kipihenem magam a csöndben és megköszönöm, hogy eljuthattam ide is) Mit találtam benn, padlószőnyegen heverésző, hangos zenére viháncoló, dohányzó,üvöltöző fiatalokat kisebb nagyobb csoportokban dülöngélve.Nagyon furcsa szag volt benn. Évekkel később tudtam meg, hogy az a furcsa szag marihuána lehetett.
  Jobb ha ilyen célokra "használjuk" a templomot?Mariska

  VálaszTörlés