2011. december 31., szombat

Számvetés jelenről s jövőről

Köszönöm, hogy itt vagytok és olvassátok ezeket a sorokat. Úgy tűnik, jól döntöttem mikor idén tavasszal létrehoztam ezt a virtuális faluhelyet. Még alig múlt fél éve és már most meg tudnánk tölteni több valóságba vetett falut is.Nagyon-nagyon sokan vagyunk, ami jó jel a jövőre nézve. Mi hozott ide benneteket és mi tartott itt? Nem, nem a véletlen.

Sokfelől hallani, hogy olyan világban élünk amelynek mai formájában nincs jövője. Folyamatosan változik, ám ez a változás mostanra drasztikusan felgyorsult. Jelenünkben a falunak újra meghatározó szerepe lesz. Nem, nem a mai magyar falunak, nem annak amivé lett, hanem annak, amivé lehetett volna.

Az embernek meg kell tanulnia túlélnie saját jelenét... és ez nem lesz könnyű. Nem, mert nincs mibe kapaszkodnunk, hiszen a jelenünkben teljesen kiszolgáltatottak lettünk, kultúránkból öröklött tudásunk - az élet tudása - pedig már igen keveseknek jelent támaszt. Hol van már a szeretet és a szolidaritás?! Miért festek ilyen komor képet? Mert szeretném ha tudnátok, milyen erők sodornak újra a faluhely felé benneteket.

Az elmúlt évben arra törekedtem, hogy vizuálisan is meg tudjam jeleníteni számotokra a faluban, a vidékben rejlő lehetőségeket. Láttassam, hogy "másként is lehet élni", mint amit ma leginkább láthattok a magyar vidéken. Igényesen, stílusosan... csak kattintsatok a "Falusi házak" fülre a kezdőlapon. Gyönyörű otthonokat láthattatok, mégis tudjátok mely bejegyzések voltak messze a legolvasottabbak? Melyekben kemencét építettem, melyben régi magyar falusi házakat mutattam, ahol a magyar faluról, a magyar emberekről és kultúráról írtam vagy idéztem. Nem véletlen ez, sokkal több annál...

A következő év a változás éve lesz, erre már többször utaltam az év folyamán is. Továbbra is látni fogtok gyönyörű külföldi otthonokat, hazai házakat, de ez az év már másról fog szólni. Nincs értelme éveken át csak vágyakozni és ábrándozni. Tenni kell! Ebben az évben egyre többször olvashattok majd a faluban, falusi közösségben rejlő erőről és arról, hogyan válhat elfelejtett kultúránk a jövőnk alapjává. Látni fogjátok hogyan lehet gazdálkodni ezzel a tudással a valóságban. Ebben az évben közelebb engedlek benneteket magamhoz, a családomhoz, életünkhöz. Szeretném megmutatni nektek, hogy a "normális" vidéki élet nem pénz kérdése, éppen ellenkezőleg.

Száz szónak is egy a vége, csodálatos évet zárunk és egy fantasztikus évet nyitunk ma éjjel! Nem csak az én életemben lesz a változások éve, hanem a tiétekben is, ebben biztos vagyok! Nagyon boldog, hittel és szeretettel teli évet kívánok nektek!

Kép készítője: Mihai Grigorescu

Csillagosi7 megjegyzés:

 1. Kedves Csillagosi, köszönöm, hogy nem is olyan régen Rád találtam,nagyon sok szép gondolatot, bátorítást, példát találtam itt, reményt ad a folytatásra a kitartásra és a kis és nagy küzdelmekre amelyek a jövő évben várnak ránk.
  Kívánok Mindenkinek új erőt és egészséget,hogy az eltervezett dolgokat mindnyájunk okulására és örömére megvalósíthassunk az új esztendőben. Mariska

  VálaszTörlés
 2. Csak ismételni tudom az előttem szóló gondolatait ,szavait.
  Szeretettel

  VálaszTörlés
 3. Mit mást írhatnék... én köszönöm és úgy legyen!

  VálaszTörlés
 4. Boldog Új Évet, úgy legyen ahogy írtad. Szeretem a blogod és várom a folytatást.

  VálaszTörlés
 5. Köszönöm, örülök, meglesz! :-)

  VálaszTörlés
 6. Nagyon boldog vagyok, hogy rátaláltam erre a kincsre, a blogodra. Sikeres, örömteli folytatást és várok minden egyes sort, képet.

  VálaszTörlés
 7. Köszönöm a kedves szavakat, igyekszem megszolgálni.

  VálaszTörlés