2012. március 13., kedd

Feketén - fehéren

Képjáték: Hárman párban


- Adj' Isten jó reggelt komám!


- Fogadj Isten! Mi szél hozott errefelé, komám?


- Komák vagyunk, elmondom hát. Új tyúkom van, komám! 
- Az jó hír, komám!


 - Jó reggelt - jó reggelt, hallom tyúkot emlegetnek, gondoltam felnézek! 


- Ő az komám! 


 - Igeeen, komám??? 


- Hűűű, a te tyúkod volt, komám? 
- Az ám, az ám!
- Lépek ám, várnak rám...


- No, hogy lesz eztán komám?
- Elballagok lassan, jobb lesz úgy tán...
- Úgy ám, úgy ám! 

Saját fotók...

No, ezután a kis életkép után szeretnék föltenni egy komoly kérdést, melyre nagyon örülnék, ha mihamarabb válaszolnátok. Milyen forrásokat ismertek azok számára, akik tyúktartásra kívánják mostanában adni a fejüket? Hol lehet utánajárni, hogyan érdemes kezdeni? Azért kérdem, mert szeretnék egy efféle segédanyagot összeállítani - mint már írtam -, és jó lenne látni a már meglévő forrásokat. Ha ismertek ilyeneket, kérlek benneteket, osszátok meg itt velünk! 

4 megjegyzés:

 1. A kérdésre egy lehetséges válasz...én ezt a blogbejegyzést jónak tartom "tyúk-ügyben" :)(Szami)

  http://viragkotorita.blog.hu/2010/04/12/otthoni_tyuktartas_trukkjei

  VálaszTörlés
 2. A fent megjelöl oldalon tényleg nagyon sok minden megtudható a tyúktartásról. Mi is tartottunk már tyúkot minden különösebb szaktudás és előzetes tájékozódás nélkül is, soha nem volt gond velük. A helyük sem volt különlegesen kialakítva, volt ahol rég nem használt disznóólban laktak tyúklétrákkal "berendezve", volt, hogy összeeszkábált helyiségben. A fajtájuk is változó volt, mert volt, hogy kaptunk fehér húsbaromfit, akiket meghagytunk tojónak, nevet kaptak mindannyian (Csinos, Kokó, Kotyi st.) és dupla sárgájú tojásokkal örvendeztettek meg minket. Ezek végelgyengülésben haltak meg, mert én nem engedtem levágni őket. Voltak saját keltetésű - kotlós által - magunk nevelte csirkéink is. Valahonnan a faluból kaphattunk tojásokat, amelyek között volt kopasz nyakú, kendermagos, vörös vegyesen. Betegség egyik esetben sem érte el a tyúkokat, de sajnos volt egy német vizslánk, akit képtelenség volt leszoktatni a jérce vadászatról, így fogytak el lassan a szebbnél szebb tyúknak valók.
  Azóta már elköltöztünk, és mivel itt nincs melléképület a házhoz - viszont elhatároztam, hogy néhány tojótyúkot most is "beüzemelek" - szombaton nekiálltunk a meglévő mindenféle faanyagból deszkaólat barkácsolni. Talán ekkor fázhattam meg rendesen, mert már két napja alig látok a náthától, így most elnapoltuk az építkezést. Azért még van egy hetünk a jércék érkezésééig. Remélem ezekkel sem gond, mert valószínű ők fűtött istállókból, nagyüzemi tenyésztésből kerülnek hozzánk. Mivel azonban egy nagytestű, keverék kutyánk most is van, aki még csak a szomszéd tyúkjait ismerte megfelelő távolságból, nem akarok sokat, csak 5 db-bal kezdeni. Ez a kutya nem bántja ugyan a macskákat sem, de már okozott annyi kárt minden másban, mint eddig még az összes eddig létező kutyánk összesen sem. Ezt a kísérleti 5 példányt igyekszem alaposan elkeríteni - igaz, a kutyakennel szomszédságában van erre lehetőség - és majd akár naponta, mondjuk a nyugovóra térésük előtti egy-két órában felügyelet mellett kiengedni onnan is az udvarra csipegetni.
  Az én esetemben viszont a legfőbb gond az ilyen haszonállat tartásával kapcsolatban, annyira megszeretem őket, hogy nem engedem soha levágni. Azt viszont már nagyon várom, hogy saját tyúkjaink által termelt friss tojásokat szedegethessek össze a fészekből. Ha pedig nem lesz gond sem a kutya, sem pedig egyéb szempontból ezzel a néhány tikkal, akkor azon leszek, hogy beszerezzek néhány igazi magyar, vagy erdélyi paraszt tyúkot is.
  Zsuzsu

  VálaszTörlés
 3. Csillagosi..most az egyszer nem tudok HOZZÁSZÓLNI!...sosem voltak tyukjaim!:))

  VálaszTörlés
 4. A Tyúkudvar című blog is nagyon hasznos és Gonda Irén baromfitartással kapcsolatos könyvei is ,melyek már csak antikváriumban vagy a Vaterán lelhetők fel.

  VálaszTörlés