2012. március 6., kedd

Ez itt a kérdés!

Már sokszor írtam, hogy egyre többen és többen érezzük, látjuk épített világunk ingatag voltát.Változtatni akarunk, kezünkbe venni saját életünket. Lassan függetlenné válunk az egyre instabilabb (és drágább) szolgáltatóktól, s az anyagi világ által belénk sulykolt vágyaktól. Helyette egy másik útra térünk át, ahol meglátni reggel a napot, este a holdat,  ahol nem pénzért cserébe éljük életünket, hanem ÉlőHelyünkön, ÉlőVilágunkkal szoros egységben, a természet rendje szerint élünk. Nem olyan bonyolult ez, sőt, egészen egyszerű... hiszen így természetes. Ez a témakör messzire vezethet, azonban most csak egy szeletéről kívánok írni... a gazdálkodásról, azon belül is az állattartásról. A természetközpontú élet alapja, hogy ismerjük a minket körülvevő növény- és állatvilágot. Aki szeretne könnyíteni saját sorsán, kezébe venni családja ellátásának ügyét - mely független a pénzkeresettől -, az előbb-utóbb találkozik a lehetőséggel: állítsuk elő magunknak élelmiszereink egy részét. Gondozzunk kertet és tartsunk állatot! Ehhez azonban a lelkesedésnél többre van szükség. Ehhez bizony tudás kell. Milyen állatokat tartsunk és hogyan tartsuk azokat, hogyan éljünk mellettük, velük, majd pedig, hogyan hasznosítsuk őket? Gyakorlati és szellemi kérdések sora áll előttünk. Hogyan éljünk teljes életet úgy, hogy közben mindvégig felelősséggel tartozunk egymásért és a minket körülvevő összes élőlényért? Bár a válaszok egyszerűnek tűnnek, aki mögött nem áll biztos tudás, sokszor csak ösztöneire hagyatkozik... és ez rossz, embernek, állatnak egyaránt. De kihez forduljunk kérdéseinkkel? 

Kérdezem újra, kihez forduljunk? Hiszen a faluban, Mari néni is az utcán árult broiler csirkét tartja... Holott a Kárpát-medencében olyan régi állatfajták maradtak fent, melyek egészen különleges képességekkel bírnak, s amelyek speciális (ám annál egyszerűbb) tartásmódot igényelnek. Ha ezt megkapják, nem csak fölveszik a versenyt a külföldi, agyongyógyszerezett, széttenyésztett fajtákkal, hanem messze túlszárnyalják őket. De mégis kihez forduljunk, ha meg akarjuk szerezni azt a tudást, ami 50-100 éve még mindenkié volt, s melyet azóta a gazdasági üzletpolitika, mélyre eltemetett? 

Egy nagy lehetőség előtt állunk. Úgy tűnik forgathatunk egy több részes sorozatot, mely az imént írt világról, s e hiányzó tudásról szól... melyre igen nagy szükség van manapság. Ugye? Szeretnék egy kis megerősítést, biztatást ha ti is így érzitek! Szeretném hallani, hogy van értelme betekintést engednünk családunk hétköznapjaiba, van értelme az anyagi és időbeli áldozatnak, s nem lesz mindez hiábavaló. Csak akkor nem lesz hiábavaló, ha éltek is a kapott ismeretekkel és saját életetek részévé teszitek azokat. Akarjátok? Legyen nekünk, magyaroknak egy olyan filmsorozatunk, mely kultúránknak ezzel a szeletével foglalkozik? Rajtatok is áll... válaszoljatok hát!

Faluhelyen...

41 megjegyzés:

 1. Csillagos IGENNNNN!!!!!!*********

  VálaszTörlés
 2. kedves Csillagosi, ne haragudj a linkert, de nezzed meg, mi most erre keszulunk, hat nagyon kellene nekunk ez a segitseg!!!
  http://tenylegfalu.blogspot.com/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Drukkolok nektek és szívesen segítek, ahol tudok!

   Törlés
 3. Legyen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  VálaszTörlés
 4. Igen, szeretnénk! Egyre többen vagyunk és leszünk is, mert a jövő - a mi jövőnk ebben van! Az én házam egyelőre még csak az álmaimban létezik, de ha minden jól megy, egy éven belül megvalósulhat... Igazi magyar parasztházat szeretnék abban a faluban, ahol gyermekkorom nagy részét töltöttem, és amelyre mindig otthonként gondoltam - bár ténylegesen sosem éltem ott. És szeretném, ha az igazi magyar parasztházam udvarán igazi magyar állatok élnének velünk, de az olyan panelpatkányoknak, mint amilyen én vagyok, nagy szükségük van útmutatásra! Úgyhogy hajrá, nagyon várom! :) Fahéj

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Milyen őszinte hozzászólás és milyen jó ilyet olvasni! Itt is csak azt tudom mondani, megteszem, ami tőlem telik és keressetek majd bátran!

   Törlés
 5. Szia.Nem kérdés!Óriási lehetőség az emberek szemét nyitogatni!Ha akármiben tudok segíteni,szólj,a számom édesapádnál.

  VálaszTörlés
 6. Kedves Csillagosi! Nagyon szeretnénk!

  VálaszTörlés
 7. Ez egy csodálatos ötlet!!Hát persze hogy szeretnénk!! :)
  Még mielőtt tényleg minden feledésbe megy.

  VálaszTörlés
 8. De még mennyire, szükség lenne erre nagyon.

  VálaszTörlés
 9. Legyen, úgy legyen ! Áldás s békesség :-)

  VálaszTörlés
 10. igen, szeretnénk! Mi most bontogatjuk a szárnyainkat, és jól jönnek a támpontok! :)

  VálaszTörlés
 11. Értelme van, igen! Csak ennek van értelme!!!

  VálaszTörlés
 12. Igen, nagyon nagy szükség lenne rá. Szerintem nem csak azoknak lenne hasznos, akik ezt az utat szeretnék járni, hanem a többieknek is, főleg a gyerekeinkre gondolok, akiknek fogalmuk sincs milyen az "ÉLET". Mutasd meg nekik, légy szíves!
  Másrészt a tudás, amit eleink felhalmoztak, nem veszhet el! Ez a mi közös felelősségünk! És egyben talán az utolsó lehetőség.....

  VálaszTörlés
 13. Gratulálok a lehetőséghez ! A válasz egyértelműen igen ! Előre köszönet az áldozatért, amit a családoddal hoztok értünk, hogy sok embernek utat mutassatok. Reméljük ennek hatására, még többen nyitogatják majd a szemüket a régi-új út lehetőségére.

  VálaszTörlés
 14. Szeretem nézegetni és olvasgatni a blogodat, azt hiszem a mostani kérdésed az egy költői kérdés. Számomra inkább csak arról szól, hogyan lehet az érdeklődést tovább növelni, úgy, hogy a megjegyzéseket is el szoktam olvasni nyilvánvaló, hogy a válasz az csak igen lehet. Mindenesetre jól csinálod, én is falun élek a családommal, van egy viszonylag nagy telkünk, gyümölcsfákkal. Minimális szinten kertészkedtünk már meg egy-két állattal is próbálkoztunk, volt kecskénk (az katasztrófa), rackáink, pónink, most épp baromfiudvart szeretnénk, tanácsokkal is segíthetnél, meg szívesen barteloznánk (cserekereskedelem :)).
  Mi részben azért írjuk a blogot, hogy ezáltal megismerjék a munkáinkat, de nem igazából sikerül a népszerűségben áttörést elérni, örülnék ha ebben is tudnál segíteni. Sok sikert a programhoz!
  Szép napot!
  S.J.P.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Megpróbáljuk, majd kereslek ez ügyben. :-) A kérdés ha költői is, jó olvasni soraitokat. Rendben, bartelozzunk!

   Törlés
 15. Nagyon lekéstem az olvasással,de annál jobban örülök, hogy ennyi sok támogató levél érkezett,számomra ez azt mutatja, hogy az emberekben- azt remélem a fiatalabb generációban- benne bújkál a vissza az eredetihez érzés,csak nem tudják kitől tanulják újra mert nincs már aki megmutassa. Igen kérlek ha lehetőséged van egy film(sorozat) elkészítésével, főleg ha ez eljuthat Európába is segítséget,bemutatást adni a régi magyar állattartás és falusi gazdálkodás mai megvalósításáról vágj bele, mutasd meg!Nagy igény van rá!Ahogy korábban is jeleztem nekünk csak a szűk környezetünkben 8 család (eredeti városi értelmiség,most is városi körülmények közé szorítva,kitörés lehetősége nélkül) igénye volna közvetlen kapcsolatra falusi tenyésztő-termelővel.Akkor kérdezted merre keresünk, nos Budapest-Solymár-Dorog-Esztergom útvonalon, mert errefelé hetente járunk munkavégzés miatt,útban el is tudnánk hozni a teljes szállítmányt a 8 családnak. Nagyon remélem, hogy találunk valakit, én körbeszóltam az ismeretségi körben,de válaszom még nincs.Örülnék, ha valaki(k) vállalnák.Köszönöm,Mariska

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Megpróbálok én is kérdezősködni ügyetekben, hátha jól alakul!

   Törlés
 16. Én is nagyon örülnék neki. Ilyen fajta ismeretbővítő, kedvcsináló műsorokra egyre nagyobb szükség lenne, véleményem szerint is. Erre pedig a televízió, internet a legalkalmasabb mostanság. Magam is szívesen nézem Borbás Mari Gasztroangyal című műsorát is, és örülök mindig, ha csendes kis falvak öregjeiről, mindennapjairól szóló dokumentumfilmre lelek valamelyik magyar csatornán. Megmutattak már egy-két "őrült" család "száműzetésbe" vonulását is minden komfort nélküli, lakott területtől távolabb eső birtokon is, ahol valóban szinte mindent saját maguknak állítanak elő villany és vízvezeték nélkül. Nagyra értékelem az elszántságukat, de párommal erre azért nem vállalkoznék, különösen így, az 5. x-en is túl. Már a nagyobb volumenű gazdálkodást sem merném bevállalni, hiszen ha bele is jönnénk, már nem valószínű, hogy sokáig bírnánk azt jó erővel. A falusi, csendes, kisebb háztájival gazdálkodó életstílus azonban számunkra is nagyon vonzó, még ha nem is olyan mértékben, hogy képes legyen teljes egészében az önellátó életre való berendezkedéshez. Számomra a "túlzott" állatszeretet is akadálya volna, hogy a saját magam által nevelt, gondozott állatokat megöljem, vagy akár eladjam étkezési célra. Tény az is, hogy bármennyire is vonzó sok tekintetben a gazdálkodó életmód, figyelembe kell venni a lemondásokat is, melyek ezzel együtt járnak. Mi például nagyon szeretünk - ha éppen megengedhetjük magunknak - utazni is. Ha viszont nincs kire hagyni a kisgazdaságot, akkor ez néhány napra is megoldhatatlan probléma. Persze erre jó megoldás lehet, ha több generáció él együtt, mint ahogy régen is. Hát ezért lenne mind nagyobb szükség a fiatalabb generáció visszaszoktatására is a falusi gazdálkodó életformába. Sajnos közöttük kevesen vannak, akik tizen- huszonévesen erre vágynak, előttük egészen más cél lebeg: lehetőleg kitanulni egy jól fizető szakmát, jó diplomát szerezni a kellő nyelvtudással, amivel külföldön is érvényesülhet jó fizetésért. Kevesen vannak, akik gazdálkodni vágynak még agrár végzettséggel is. Talán a kellő példa hiánya is okozhatja ezt?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Csupa olyan lényegi dologról írsz, melyekkel bizony foglalkozni kell. Ma a legtöbben egy emberek által alkotott és működtetett rendszerben "kénytelenek" élni. A fiatalok nagy része sosem fog felnőni, s addig e rendszer is működni fog... De vannak még fiatalok, akik más utakat választanak, s a jövő az övék... segítsünk nekik amiben csak tudunk! Köszönöm soraidat!

   Törlés
 17. Örömmel olvasom mindőtök hozzászólását, fogok reagálni külön-külön is, de egyelőre csak köszönöm!

  VálaszTörlés
 18. Úgy , őszintén, mikor rakod fel a blogra az újabb olvasni valót.éjféltájban néztem, még semmi, most meg rengeteg hozzászólás?
  Igen, én is szeretnék tájékozottabb lenni.Nem hiszem, hogy sok állatot fogok tartani.Biztosan lesz, most járok utána, de inkább én csak apró jószágban gondolkodom, de abból többet szeretnék!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Aprójószágról is lesz szó bőven! Ezt a bejegyzést talán 8 óra körül írtam, talán nem jelent meg neked... de én örülök, bármikor írsz. :-)

   Törlés
 19. Csak rövid ideje követem a blogot, de eddig nagyon tetszik. Szerintem is van értelme a dolognak, hajrá!

  VálaszTörlés
 20. Igen en is nagyon szeretnem. Sok sikert :))))

  VálaszTörlés
 21. A válasz csak az igen lehet! Ez nem kérdés! :) 48 éves vagyok, de úgy érzem: nem késő, hogy az életemet átalakítsam! Már egy pár éve hozzákezdtem, de rengeteg mindent nem tudok! Szükségem van a jó tanácsokra! A TANÍTÁSRA! Gondolom, ezzel még sokan vannak így rajtam kívül.

  VálaszTörlés
 22. En is mar evek ota ezen gondolkodom, nagyon szeretnek mar valamit elkezdeni ezen a teren.

  VálaszTörlés
 23. Olvasván a bejegyzéseket ...csak egy hozzászólásom van!Igenis ..a fiatalok ,ha mostanság nem..de egy idő múlva megváltoznak...Már az is nagy szó ha a vidéki életmódot választják..mert akkor minden ott van..és csak nekifognak gazdálkodni..Majd megszeretik!de ahhoz nagy elszántság kell..lassan lassan ráébrednek hogy jobb kakaskukorékolással kelni,a gyermeket kiengedni a természetbe,és ..megtermelni a SAJÁT Termékeiket!...Akiben van hajmam erre,bátoritani kell,szülőknek..stb..és nem megoldani ..hogy na jól van gyerekek,vegyetek magatoknak egy panelt..mert ott MÁR semmit sem kell csinálni!!!Bízom benne ..hogy amikor észre fogják venni és érzékelni a Nap sugarait,az erdő csöndjét,a madárcsicsergést..NA AKKOR fognak lépni!!..addig ..mi szülők ki kell várjuk ..hogy ez az érzés..és kivánság megszülessen!...Sok olyan gyermek van...aki csakazértsem azt fogja csinálni ..mint a szülők...TALÁN...ráéreznek HOGY EZ A JÓ ÚT:::MÉGIS!!!

  VálaszTörlés
 24. Most találtam erre a blogra, és milyen jó pont olyan témákról olvasni, amelyek engem is foglalkoztatnak, és milyen jó olyan képeket nézegetni, amiket magamtól is elmentenék :) A sorozat ötlete pedig szuper, én is pont ezt a tudást szeretném magamba szívni, hogy aztán álmom megvalósítása közben kamatoztathassam! :) Örülök, hogy ràleltem a blogra! :)

  VálaszTörlés
 25. Nagycsalád vagyunk...2007-ben érlelődött meg bennünk (bennem, s a páromban) a gondolat, hogy önellátásra berendezkedjünk.Nagyvárosban 2 fizetésből már akkor sem lehetett megélni egy 5 tagú családnak...(csupa rohanás volt az élet, mellékállások, stb...). Mi másképp szerettünk volna/szeretnénk élni...Három éve vidéken lakunk, az állatállományt folyamatosan bővítjük.Jelenleg nyuszikat (magyar óriás), tyúkokat(kendermagos,fogoly), kecskét(bak, a párját még nem tudtuk pótolni), cicát, kutyákat tartunk.
  Elképesztő szemléletváltás kellett hozzá...az elhatározáson túl.
  Mégis úgy gondoljuk, hogy gyermekeket (akik később a társadalom felelős tagjai lesznek/lehetnek) így "értelmes" felnevelni !
  A hagyományos paraszti gazdálkodásból mindent át kell venni, ami használható tudás (őshonos fajták, szabad-tartás, stb...), mert csak ez a járható út.
  Nem kell minden fiatalnak falura, tanyára költözi, de aki ott akar élni és gazdálkodni, azt támogatni kell- legalábbis elfogadni a döntését...
  Minket a faluban "őrültnek" tartanak (ha nem is mondják ki).
  Nem értik, miért választottuk négy gyermekkel a dolgos, küszködős (néha kudarcos) vidéki életet a "kényelmes városi" helyett...!
  A válaszom egyszerű : mert ezt szeretjük, ez a "természetes"!!!
  Azt a teljes harmóniát (természettel, állatokkal, emberekkel), amire az ember -ösztönösen vágyik-, csak itt
  kaphatja meg.
  Ez egy közösség, ami megtart, felemel és hordoz.
  "Részei vagyunk a világnak"...és ez az érzés pótolhatatlan !
  Egyszóval BOLDOGOK VAGYUNK !!!
  A blogod is -fontos-része a világunknak.
  Merjetek elindulni az úton, a többi jön magától...

  VálaszTörlés
 26. IGEN!
  Több szempontból is nagyon jó lenne ha soraid minél több emberhez eljuthatnának! :)

  VálaszTörlés
 27. Most találtam rá erre az írásra és szerettem volna oldaladon valahol megosztani. Hirtelen itt találtam legalkalmasabbnak http://atv.hu/belfold/20110207_szeretne_gazdag_lenni_megszolalt_a_20_gyerekes_milliardos Ha nem is feltétlenül a meggazdagodás a cél, de mindenképpen jó alternatíva azon fiatalok számára, akik egyéb területen nem boldogulnak manapság.

  VálaszTörlés