2012. július 10., kedd

Egy darabka Afrika - egy darabka természet

Tunéziában járunk, egy hotelben. Kérlek benneteket, ha véletlenül egy tunéziai óriáskomplexum képe jutott eszetekbe, hatalmas saját medencékkel, több ezer embert várva, akkor hessegessétek el ezt a képet. Valami egészen más következik, egy olyan hely, melynek szellemiségét itthon is örömmel látnánk.


Az épület a tradicionális építési módok mindegyikét felvonultatja, ami több, mint tisztelgés a múlt előtt. Minden anyag, kezdve az építőanyagoktól egészen az utolsó berendezési tárgyig, kézzel készített, helyi emberek keze munkája. Vályog és sárból égetett téglák, helyben gyűjtött kövek, faanyagok, fűfélék alkotják az épületet, létrehozva azt az atmoszférát, ahol napjaink embere valóban feltöltődhet energiával... visszafogadja a természet. 


A kézzel készített tárgyakban ott az alkotók szelleme, öröklött tudása, évezredek öröklött vonásai... nem tucattermékek ezek, hanem teremtmények. 


Minden a kényelmet és a "visszatalálást" szolgálja. De nem ragozom tovább, nézegessétek a képeket és érezzétek a természet és a teremtett emberi világ erejét.


Képek forrása
Nem a mi kultúránk, mégis érezni benne valami hívogatót. Mintha az ember csak arra várna, hogy megérkezzen, becsukja szemét és átadja magát egy nálánál nagyobb erőnek. Ez az erő jelen van körülöttünk is, csak tudni és főleg akarni kell megszólítani...

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, de meglehetősen átüt, hogy európaiaknak készült. Az ottaniak nem használnak sem széket, sem ágyat. :) konyhát sem. De igazán szép és ötletes.

    VálaszTörlés
  2. Nekem nagyon tetszenek azok a szürke-fekete-barna textiliák..gyönyörüen festenek a kőfal mellett..elfogadnám..

    VálaszTörlés
  3. Elképesztő...voltunk már Tunéziában, de ez...

    VálaszTörlés