2012. szeptember 2., vasárnap

Falusi vendéglátás régen és manapság

Már tavasszal is írtam, hogy ebben az esztendőben sok változás fog bekövetkezni a családom életében. Közelebb kerültünk a teremtett világhoz, önmagunk határaihoz és nyugodt szívvel írom, hogy ma már máskéént látjuk a világot, mint egy éve. Nem az álmok, tervek, célok változtak meg, csupán az ember, ki mindezt irányítja, annak szeme nyílt meg. 

Egy évvel ezelőtt a falusi vendéglátás témában aligha tudtam volna higgadtan írni, úgy hogy azzal ne bántsam meg emberek sokaságát. Nem is írtam éppen ezért, noha pontosan tudtam, hogy mire készülök ez évben, tudtam, hogy magam is szeretnék efféle fogalom alá tartozó dologgal foglalkozni.  Ma könnyedén írom e sorokat, mivel tudom, minden e tárgykörben, minden mi rajtam kívül való, pont azon a szinten áll, amilyen szinten ez idő tájt állnia kell. De hogy is áll e téren szép hazánk?

Falusi vendéglátás, egy olyan kifejezés, melyet a törvényi szabályozhatóság végett "felülről" alkottak meg. Ezzel a kifejezéssel rögtön fel is piszkálták a falusi emberek fantáziáját, kiknek ezidáig nem voltak fogalmaik e tevékenységre, hiszen a vendéglátás az élet része volt. Az Élet része. A teremtett világban az ember ad a másik embernek. Nem cserél, nem elad, hanem ad, önzetlenül. Nem vár érte semmi, nyugodt és boldog, hiszen ő is megkap mindent, mire szüksége lehet. Megkapja a természettől és embertársaitól. Így volt ez mindaddig, míg fel nem építettük magunknak azt a lehetőséget, hogy pénzt fogadjunk el azért, hogyha adunk valamit. Immár az épített világban járunk, melyben bizony magunknak is pénzt kell keresnünk, hogy megvásároljuk azt, mire szükségünk van. Megvásároljuk a természettől és embertársainktól. No de vissza e kifejezéshez. Szóval a falusi ember e kifejezés és az ezzel járó pénzszerzési lehetőséget hallva, elkezdett gondolkozni, hogyan lehetne "vonzóbbá tenni" e "szolgáltatást". Tulajdonképpen nem történt más, mint amit az épített világ professzionális szolgáltatói gyakoroltak mint mintaadók, a falusi ember marketingstratégiát választott magának és elkezdett hazudni. Hazudni a faluról, a jelenről de még a múltról is. Álhagyományokból csinált valósnak látszó hagyományt és próbálja elhitetni a világgal, hogy "ez az igazi élet, itt falun." Megpróbálja, sőt sokszor el is hiteti magával, hogy ő az egy élő igaz hagyomány őrzője. Csakhogy a hagyománynak mind őrzői vagyunk.Minden ember jelenében ott van felmenőinek múltja. A régi falusi világ tudása nem titkos lokális társaságok féltve őrzött kincse, mely már semmivé vált, hanem a természettel együtt lélegző ember ismeretei, éppen ezért bármikor, bárki által életre kelthető folyamatok. Ezt kell és lehet éreztetni minden emberrel, akit valamilyen okból egy faluba sodort az élet. Ehelyett most van más, egy megkonstruált hagyomány.

Szerencsére az utóbbi 1-2 évben a világ fordulásával egyre jobbá vált a helyzet, s egyre több igényesen felújított, hagyományközeli hellyel is találkozom. Ezek legtöbbje még mindig nem arról beszél, miről beszélnie kellene, s lehetne. Pontokba szedem, noha nem szeretem e formát, hogy lássátok milyen lehetőségek állnak előttünk:

1. A falusi házaknak nem (csak) a formáját kell megőriznünk, hanem anyagát is és azt a tudást, mely létrehozza és évről évre megtisztítja, újra feltölti élettel. Egy efféle ház időt és törődést igényel, nem pénzt és "mesterembereket". Minden ember "mester", hiszen a teremtés, az alkotás képességével bír(hat).2. A házbelsőkben megmutathatjuk, hogy természetes anyagokból sokkal hangulatosabb, igazabb és funkcionálisan is remek enteriőrök alakíthatók ki. Nincs műanyag, nincs semmi életidegen anyag és nincs felesleg. Megmutathatunk egy olyan világot, melyben a szemét fogalmát nem ismerik, melyben kevés tárgy van, de minden tárgyat a legvégsőkig  új funkcióval látnak el. (Kevés tárgy, azaz nincs telepakolva a hely kerámia-, porcelán-, üveggyűjteményekkel...)

Jajj...
3. A nyírott gyep, pázsit ma minden kertes ház udvarán látható (ahol nincs leburkolva térkővel az egész udvar). Vaj az életet szolgálja ez? Egy rendben tartott kaszáló, vagy gyümölcsös éppen azt tudja adni, mint egy füves udvar, csak éppen haszna is van. A falusi udvart állattok és kiskert nélkül nem lehet hitelesen bemutatni, vagy ha mégis, akkor is, minek? Hiszen pont az a falusi élet lényege, hogy az ember szerves része a természetnek és képes gondoskodni önmagáról és az őt körülvevő élőlényekről.


4. A falusi vendégasztaloknak is csak ekkor van értelmük. Akkor, ha az ember azokat a régi magyar állat- és növényfajtákat tartja, melyekből olyan ízű ételeket tud főzni, amilyet ma már sehol máshol nem lehet enni. Nem kell ehhez a zsírban tocsogó étkekre gondolni és a gulyáslevest slambuccal enni. A régi magyar konyha tele van izgalmas receptekkel, melyeket bármilyen irányba megújíthatunk, gazdagíthatunk mai fogásokkal. A lényeg az alapanyag és a mértékletesség.

Csak töredékek ezek, írás közben felismertem, hogy képtelen lennék minden gondolatkört kifejteni, ti pedig végigolvasni. Nem sorolom tovább, hogy mit várna a világ tőlünk, kik efféle vendéglátással kívánnak foglalkozni, de bizonyára érzitek, hogy nem műanyag nyílászárókat, LCD Tv-t és Tesco-s ételt. Még kevésbé a jelenről való kesergést és panaszáradatot. Az embereknek valódi értékekre van szükségük, amit át kell adnunk. "Ki, hogyha nem Ti, mikor ha nem most!"


10 megjegyzés:

 1. Ez a jövő...sajnos én csak együttérezni tudok..esetleg támogatni..jó szóval..kicsi a kertem..nincsenek állataim..De..csak csodálni tudom azokat akik ezt bevállalják!..Nézd meg a "TŰZKÖVESBÖRC TANYÁT"..a facebookon..Fantasztikusak!Mint emberek is!..meg a "Boldogszert"..imádom a tanyasi életet..illata van,értékei vannak,érzéseket fokoz..és TANIT!..az életre a fennmaradásra!..Node ott DOLGOZNI kell...és a mai rohanó világban..csak az nyer..aki dolgozik is ezért..mert ez hosszú távon van!..

  VálaszTörlés
 2. Látom, nemigen érkezett komment "szakmai" körökből...Magamat sem tartanám annak, hacsak azon okból nem, hogy magam is falusi vendéglátó volnék, a szó 21. sz-i értelmében. Az általad leírt fogalmi meghatározásokkal, a kérdés lelki-spirituális megközelítésével teljes mértékben egyetértek. És nagyon örülök neki, hogy felvállalod a vendégfogadást ezzel az alap-inspirációval, és sok-sok sikert kívánok hozzá. Mivel nincs tapasztalatom arról, hogy az effajta vendéglátásra, szemléletmódra mekkora igény van - szerintem alapozni lehet rá, és itt mindjárt belekeveredtem abba a hibába, hogy anyagi oldaláról is nézzem a tevékenységet : jujj-jujj, mennyit kell még fejlődnöm, és a fenébe azzal, hogy nem lakom jól a frissen fejt kecsketejemmel...- szóval tényleg kívánom a sok jót, és mindig visszatérek ide okosságokat tanulni, mert valóban hiszem, hogy csak anyagi oldalról nézve a dolgokat csak egy ócska ragacs, amiből nehéz kimászni.

  VálaszTörlés
 3. Kedveseim, szakmai körökből nem nagyon fog érkezni megjegyzés,mert nincs EGY megoldás a falusi vendégfogadásban.Mindenkinek föl kell állítania ebben a szakmában a tervét,céljait, elképzelését egy falusi házról és a szerint berendezkedni,azt következetesen továbbfejleszteni.Csillagosi visszatér ősei gyökereihez és az a városi aki ezt szeretné megtapasztalni,ezer örömmel látogat el hozzá.Sokan vannak olyan vendégek akik a falusi portán is igénylik a modern világ technikai vívmányait,azokat is ki lehet elégíteni de diszkréten bánva annak alkalmazásával.Vannak akik a pázsit helyett a kaszálót keresik de másoknak a virágoskert az igényük, találkoztam olyan vendéggel akinek a társalgás hiányzott és volt olyan vendégem is -jómagam is vendégfogadó volnék- aki a teljes csöndre vágyott.....
  Minden vágyat kielégíteni nem tudunk,csak magunkat tudjuk adni és ezt vagy szereti,befogadja a vendégünk,vagy máskor más kínálatot keres.Mariska

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Mariska! Kár, hogy névtelenül kommenteltél, így ezen a felületen szeretnék gratulálni terveidhez, vállalkozásodhoz, mely teljesen hasonló az enyémhez. Nyolc év tapasztalata mondatja velem is a Te véleményedet. Ahány vendég, annyiféle elvárás, igény. A mai falusi kikapcsolódáshoz úgy látom, más igényekkel kell szembesülnünk, mint nagyanyáinknak. Ma nem úgy kopogtatnak be a falusi emberhez mint emberöltővel ezelőtt és nem is azokkal az igényekkel. Tudomásul kell venni, hogy kialakult egy olyan réteg, amely keresi a természetközeliséget, de nem bánja, ha ez párosul némi 21. sz-i vívmánnyal. Nincs a házamban tévé, de internet nélkül kevésbé lennék látogatott. Szerencsére még így is csak vendégeim kis hányada igényli ezt a szolgáltatást, és valóban csak pihenni jön hozzánk, kikapcsolva a külvilági ingereket. Még ha kezdetben keresgélik is a térerőt, utólag nem bánják, hogy nem voltak elérhetőek.
   Mindenkinek úgy sem lehet megfelelni, hisz ahány ember, annyiféle, és ezért jó, ha olyan alternatíva is kínálkozik, ami mentes minden mai vívmánytól. Biztos vagyok benne, hogy szükség és igény is van erre..

   Törlés
  2. Engedjétek meg, hogy egy megjegyzésben reagáljak mindkettőtöknek. Úgy gondolom, hogy mindkettőtök vendégháza magán hordozza azokat a jegyeket, melyekről írtam pozitív példaként. Nem megoldást ajánlok, pláne nem egyet, hanem egy kérést. Ha csak módotokban áll, adjátok át azokat az üzeneteket a világról, a közös világunkról, melyeket itt a blogon olvashattok. Elárulok egy (nyílt)titkot. Magam kétféle vendéglátásra rendezkedek be, egy teljesen természetközeli és egy teljesen mai formával. DE mindkettő képes közvetíteni a ma embere felé, képes hatni az emberre. Ez a fontos, mert minden embernek, mindenféle igényével együtt ugyanakkora szüksége van egy másfajta világképre, mint amibe milliók halnak bele napjainkban.

   Törlés
 4. Olvasom e sorokat-- mindenhol a falusi vendéglátásra-- pályáznak ,, fantázia van ,, csak a megvalositása nem egyszerü.nem elég sok helyen,,PÉLDÁUL 47--ÉVE NÉMETORSZÁGBAN AHOL ÉLEK SOKAN MEGVALOSITOTTÁK,,ÉS AUSZTRIÁBAN,MEGÉRNÉ EGY ESZME CSERÉRE ELMENNI MEGNÉZNI-- NEM AZÉRT ,HOGY UGY KELL CSINÁLNI MINT ÖK,,,DE KÖRÜLNÉZNI,TÁJ JELLEGÜ ÉTELEKET KÉSZITTENI SAJTOKAT, LEKVÁROKAT A VENDÉGEKNEK AZT TÁLALNI--- A LEGTÖBB ÁLLATTENYÉSZTÖ CSALÁD,2-3- GENERÁCIOK ÖSSZE DOLGOZNAK,,, SZOBÁKAT ,,, APPARTMANOKAT KIBÉREL, A GYÜMÖLCSEL SZÖLÖVEL FOGLALKOZOK IS,UTON UTFÉLEN PANZIOK VÁRJÁK A FALUKBA AZ EMBEREKET --CSALÁDOKAT,EGY PÁR HÁZI ÁLLAT,,BADEN WÜRTEMBERGI TARTOMÁNYBA HEILBRONN ---NÜRNBERGIG SZIVESSEN MEGSZERVEZNÉK EGY 1---HETES TANULMÁNYI UTAT,,PRIVÁT PERSON VAGYOK ..M.O EGY KIS TOLNAI FALUBAN VAN HÁZAM---SZIVESSEN SEGITTENÉK NEM KÉREK ÉRTE SEMMIT---MINDENKI MAGA FIZETNÉ A KÖLTSÉGEIT SZÁLLÁS --ÉTKEZÉS--- BUSZ---TEL...06203554801..

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük a felajánlást. Hasonló úton próbálok indulni magam is és ugyanazt látom, mint amit e sorokban olvastam. Jártam már e célbóz azon a vidéken, azonban úgy vélem remek ötlet lenne egy efféle tanulmányút. Jövő tavasszal visszatérhetnénk e témára, s ki tudja, kisülhetne belőle valami egészen jó dolog is. Ha egy e-mail címet is kaphatnék, könnyebb volna tartanunk a kapcsolatot.

   Törlés
 5. gabelis@gmx.de--- idöben kellene kezdeni lehet pályázni rá az uniotol--megkérdeztem,,eszme csere europában,,várom válaszát---nyugdijas vagyok szivessen segittek

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez az ötlet igazán jó,ha civilek valósítják meg,kis csoportban, olyan ausztriai/németországi vendégfogadókhoz ellátogani akik hasonló mértékben végzik ezt mint mi.Én voltam egyszer egy központi szervezet keretében,de kérdezni,tapasztalni nem nagyon lehetett,így csak egy turista kirándulás lett belőle nem tapasztalat szerzés.A szervezésben magam is szívesen részt vennék.Csillagosi ismeri a magán elérhetőségemet.Mariska

   Törlés
  2. Egy ilyen típusú tanulmányút-szerveződés sokkal többet adhat, mint egy "felülről" jövő - uniós pénzt elkölteni való út.
   Ha tehetném, szívesen csatlakoznék én is:))

   Törlés