2012. augusztus 9., csütörtök

Egy kis munka

Immár hónapok óta szinte minden nap barkácsolok, falazok, vakolok, burkolok, egy szó mint száz, építek. Az igazság az, hogy imádom az efféle munkát és úgy gondoltam, közelebb hozom most hozzátok is. Egyelőre még nem mutatom meg, min dolgozom, de hamarosan eljön annak is az ideje. Ellenben mutatok egy olyan kültéri falburkolatot, amelyen elsőre bizony meghökkentem. Íme:


Gondolnátok, hogy ez a hatalmas kőház valójában nem is kőház? Bizony, ez az épület téglablokkból készült és bár több száz évesnek tűnik, az igazság az, hogy még pár éves sincs. De lássuk a részleteket:


Egész természetes hatású ez a műkő, ha nem tudnám, hogy mű, azt mondanám, hogy mészkőből faragták.


Mindenre van megoldás, így valóban olyan, mintha jókora kődarabokból volna az ablaknyílás kirakva.

Az ablakpárkány gyönyörűen illik a falhoz.

Normál esetben azt  mondanám, hogy a szép kőfalhoz nem kell vízimérték, ahhoz szem kell és végtelen türelem. Ez esetben azonban megértem ezen eszköz használatát. 


A homokszínű fugát visszakaparják a régies és természetes hatás végett. Ez a szintezés azért mégis túlzás... 


Íme a végeredmény. Megmondanátok róla, hogy nem eredeti?

Képek forrása
 Mutatok két ellenpéldát, amivel tele vannak falvaink:


Ne vessetek meg érte, de számomra az ilyen burkolat egy falusi házon egyszerűen jellegtelen. Hiába igazi kő, de természetességét ezzel az össze-vissza forgatással teljesen elveszti. Valahol olvastam, hogy ma már nem is "divat". Erről nekem mindig az volt a véleményem, hogy ami természetesen szép, ami jólesik a szemnek az örök divat. Ez nem az. Most egy másfajta kőburkolat a "divat":


Ez bizonyos helyeken még tetszik is, azonban öreg házak lábazataként, vagy kőfal imitálására nem alkalmas. Egyszerűen mesterkélt, nincs benne semmi természetesség. Egy régi kőfal így néz ki:


Ezzel a képpel zárom bejegyzésem, úgy vélem erre a hatásra és minőségre kellene törekednünk, hogy felül tudjunk emelkedni a divat kérdésén. A fal túlfelén lévő öreg almafa kettérepesztette, talán ettől olyan csodás, olyan élő. Nyugtatja az emberi szemet, hiszen tudat alatt talán érzi mindenki e fa láttán az élet erejét, mely kőfalakat szakíthat szét, ha hagyjuk...  


5 megjegyzés:

 1. Az ilyen szép kövezéshez jobban illene a fa ablak...
  Szép napot!
  S.J.P.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha ez műanyag ablak, akkor teljes joggal egyetértek....Számomra azonban a képek alapján azért ez nem egyértelmű. Lehet, hogy csak egy fehér pácot, vagy lazúrt kapott az ablak...

   Törlés
 2. De műanyag ablak, csak nem barkács-tesco minőségű! Végülis a műanyag kőelem pontosan passzol hozzá. Laci

  VálaszTörlés
 3. Muszáj szóljak!csakis az eredeti kőért rajongok..én is terveztem itthon kőburkolást,téglát..de elvetettem..nagyot rontanék az amugyis "sorház"image..én!..csak a régi kőfalak tetszenek..bármilyen repedezetten..egyetértek Csillagosi..a fent emlitett giccsekkel...Ha egy ilyen be belefog az ember..biztosan giccs lesz belőle..Inkább festés..vagy egy egy elemet betenni..Múanyag ablakokkal pedig végképp nem egyezek..azért nem cseréltem még ki az enyéimet..mert nem akarok műanyagot..:))ja..és utálom mikor olcsó csempével rakják le a járdát terszt..olyant is láttam már..hogy lépcsőt leburkoltak szép kőlapokkal..aztán tettek "FÉM ÉLVÉDŐT"..na egyből elment a varázsa..:((((

  VálaszTörlés