2013. január 23., szerda

Mit tehetünk? I. rész

Ma közzétettem egy videót a Facebook-on, ami egyértelmű bizonyíték, hogy a globális felmelegedés hatása napjainkban sokkal súlyosabb probléma, mint ahogyan ezt kezeljük. Hogy kezeljük? A videót 8432 ember látta, közülük 48 kedvelte és mindössze 19 osztotta meg. Csak viszonyításképpen, megosztottam egy faágon ülő mókus képét is, melyet 17072-en néztek meg, 1319-an kedveltek és 524-en osztottak meg. Az a vörös mókus bizony ott van hazánk kihalásra ítélt fajai között. Ebben többek között (pl. az amerikai szürke mókus térhódítása) az is szerepet játszok, hogy ilyen fokú az emberek közönye a környezetváltozások iránt. Egy pár hozzászólás lehetséges alternatívákat vár, amivel segíthetnénk fellélegezni bolygónknak, erről szólok mindjárt, de előtte idézek egy hozzászólásból, ami teljes félretájékozottságra vall, ami lehengerlő magabiztossággal párosul... döbbenetes:

Nem értem ez mire jó.
Ha csak amit minimális szinten megtehetnénk értsd erdősítés, áttérés az atomenergiára vagy szél, nap és víz energiára. De legyen csak a GÁZ! Akkor sem tesszük, mert épp most ruház be mindenki fa és szén tüzelésre. A parlag területeket szárazságtűrő fákkal kellene a beültetni (Gén kezelt vagy sem nem számít csak kösse meg a szenet, termeljen oxigént.) A régi mocsarak egy részét legalább visszaadni a természetnek. Felejtős. Ezen a lejtőn nincs megállás Ráadásul a népek jelentős százaléka csak papol róla. Ami pedig a legnagyobb baj, hogy nincs a probléma megoldására kidolgozott koncepció, csak a riogatás. Lásd itt. És akkor mi van? Így aki kitette jobban alszik, hogy félelmet generál még? Másról nem szólnak ezek a dolgok minthogy MEG FOGSZ HALNI! 
A rossz hír, TE IS.
Tavaly behányt a huszonegyedikei világvége és most ismételten kezdik meglovagolni a lelki szegények a többiek beszaratását. 
MIÉRT KELL?"

Nem kommentálom, nem hiszem, hogy el tudnám neki magyarázni. De nektek igen. A Föld egy élő bolygó, amit beteggé tettünk. Mint minden élő, képes az öngyógyításra... a beteg sejtek elpusztítására. Nem az a kérdés, hogy túl fogja-e vajon élni az emberiség által okozott károkat, hanem, hogy az emberiség túl fogja-e élni saját ostobaságát. Tudom- tudom, nem esik jól ilyen kérdésekkel foglalkozni, elég bajunk van a magunk épített világában, elég nehéz az életünk így is. Mégis mit kellene tennünk? Amúgy sem rajtam múlik...

"Az alternatív energiákat már régen kitalálták, csak bizonyos gazdasági körök gátolják azok bevezetését. A föld nem a ti dezodorotoktól fog kipusztulni, nem is a kocsitoktól, hanem azoktól a kapzsi emberektől, akik nem látnak a pénzes zsákjaikon túl."


Tényleg, nem a dezodorunktól? Nem az autónktól? Valóban, nem csak ezek károsanyag kibocsátásától, hanem azoktól a "kapzsi" emberektől, akik ezeket a termékeket gyártják, reklámozzák, forgalmazzák, megadóztatják végül elbontják. Na, de ki vette meg azt a dezodort? Ha nem veszed meg, adsz-e ennyi "kapzsi" embernek megélhetést? Vegyük már észre, hogy csak mi tehetünk a jelenünkért és a jövőnkért! 

Tényleg azt hiszitek, hogy nem tehettek semmit? Akkor egy csodálatos hírem van. Földünk megóvása érdekében pont azokat a nehézségeket kell leküzdenünk, amit a mindennapok során az épített világban való boldogulásért.  Át kell értékelnünk szokásainkat, minden téren. Miért ne kezdenénk el most?

Van-e most a hűtőszekrényetekben friss paradicsom, paprika, virsli, kenőmájas, vajkrém, sajtkrém? Ha nincs, de kapnátok élelmiszerre egy 200 ezer Ft értékű utalványt, vennétek-e? 

A táplálkozáskultúránk teljesen természetellenessé vált. Elfogadtuk, hogy bármikor bármit megkaphatunk és igényeink ehhez alakultak. Étkezésünk rendszertelen, az élelmiszerek minősége pedig igen silány. Nem véletlenül. Igényeinknek súlyos ára van. A termelés, mely figyelmen kívül hagyja a természet működését rendkívül drága... és ezt a többletet nekünk kell megfizetnünk. Ez a fajta termelés ráadásul a természet és a bolygó kizsákmányolása révén valósulhat csak meg. Minden szem télen megevett paradicsommal, uborkával vagy egy bármikor elfogyasztott gyorséttermi étellel önmagunk egészsége, anyagi biztonságunk és bolygónk ellen cselekszünk. Bizony ezt igen nehéz beismerni. Hogyan kellene táplálkoznunk? Valahogy így:


És valahogy így is:Kérdezek tovább... mivel "ápoljuk" bőrünket, mivel mosdunk, mivel mosunk és takarítunk? Hányféle terméket használunk? Tudjátok, hogy mennyi cég él abból? Gyártó, szállító, kereskedő, média stb. Pedig a legegyszerűbb megoldások még ott vannak a nagymamák emlékezetében... és ők mégis megveszik a legakciósabb vackot... mert fogyasztókká lettek. Nagyon sok videót mutathatnék, ezt választottam:


Számos linket tehetnék ide a természetes kozmetikumokról, egyet teszek, innen könnyű elindulni: http://antalvali.com/


Beszélhetnénk a egészségről, az otthonról, energiafelhasználásról és megannyi másról. talán meg is fogjuk tenni, de úgy gondolom, hogy akiben megszületik a felismerés, hogy nem a világon kell változtatni, hanem önnön szokásain, az maga fog kérdéseket feltenni és a válaszokat is meg fogja találni hozzá. Nem csak a bolygónk egészségért kell átértékelnünk éltünket, hanem önmagunkért és gyermekeinkért is.


14 megjegyzés:

 1. Én egyetértek veled, de sokan tényleg feleslegesnek vélik az ilyen felhívásokat. Mert egyrészről túl sokat mondják, de ez csak a félelemkeltésre helyezi a hangsúlyt, valódi megoldásokat nem adnak. Hisz emellett előtérben van a sok vegyszer és gyógyszer reklám.
  Pont olyan, mint az, hogy a gyógyszerben legális a fenilefedrin, speedben nem. Pedig a Coldrex, a NeoCitran, a Robitussin tartalmazza. Van aki a gyerekének is adja. Amúgy ez is Antal Vali oldaláról származó infó :)

  Én a mosásról, mint nagyon fontos megreformálandó dologról írok sokat:
  http://ordogszappan.blogspot.hu/2012/08/borbarat-mosas-oblites.html

  Illetve segítség az alternatív szerek elkészítéséhez:
  http://ordogszappan.blogspot.hu/2012/12/hamurol-ismet-mosogel-keszites.html

  Szép napot Neked!
  Heni

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon hálásak vagyunk az oldalaitokért. Egy családban az anyának kell(ene) először kézbe vennie az irányítást, ő tud szinte észrevétlenül változtatásokat indítani.

   A félelemkeltés kifejezést ez esetben nonszensznek tartom, bár mindenfelől ezt hallom. Hadd kérdezzem meg, egy közúti kereszteződésben a STOP tábla az jelzőtábla, vagy félelemkeltő tábla? Arra figyelmeztet, mindenképp állj meg, mérd föl a helyzetedet és cselekedj bölcsen... különben meghalhatsz. Ha mindenki félelemkeltő táblának hívná, mi történne? Előbb-utóbb figyelembe se vennénk és tömegesség válnának a balesetek, s beigazolódna a félelem jogos volt. DE jelzőtáblának hívjuk és eszerint cselekszünk és ez így van rendjén.

   Törlés
 2. Bizony, nagyon jó volna, ha sikerülne az embereknek visszaszokni a természetes dolgok, ételek alkalmazásához. Persze sokan próbálkoznak is ezzel, de ha megnézzük kik és milyen körülmények között, akkor látjuk, hogy ők valóban a természetbe visszatérők, visszavágyók, akik azon igyekeznek, hogy minél természetesebb anyagokkal megépített falak között, jó levegőn és többnyire saját maguk által termelt, amennyire lehetséges méreg mentes élelmiszereket fogyasztva éljék életüket. Ők azok, akik még viszonylag nagyon kevesen vannak. A napi 8-12 órákat munkahelyen ledolgozó, városban, lakótelepi lakásban, vagy akár egy kertes házban élő, de a megélhetéshez nélkülözhetetlen pénzkeresés miatti időhiányban küszködő embernek sokkal egyszerűbb a boltban kosárba tenni az élelmi- és tisztítószereket, melyeket a tv-ben naponta számtalanszor sulykolnak fejébe, mennyire megkönnyíti, meggyorsítja az otthoni munkát. Na és persze ez így is van, mert míg a csekkekre és kajára valóért kell a nap nagy részében hajtani, nem jut idő az egészséges életre, de még gyereknevelésre sem nagyon. Igazából egy ördögi körben él, míg munkahelye van: dolgozni reggeltől estig, hogy kifizethesse a kényelmesebb, egyszerűbbnek vélt életvitel árát és nem utolsó sorban nyugdíjjogosultságot szerezzen öreg napjaira. Könnyebben válthat persze az, aki elveszíti állását és sokszor nem is marad más alternatíva, mint a segélyeken való tengődés, vagy a drasztikus változtatás - különösen ha lakását is elveszíti - kivonulni falura, tanyára, ahol megpróbálkozhat az önellátó életmóddal. Hogy persze ezt megtehesse, kell valamennyi alaptőke, elszántság, jó erőnlét, tettre készség, szorgalom és persze nem árt, ha vannak körülötte segítőkész emberek, akik szívesen átadják tudásukat, tapasztalataikat a gyakorlatban is.
  Tegnap láttam a Házon kívül adását az rtl-en. Bosszantó volt a nagyon fiatal kisebbségi család nyomorát látni a két gyerekkel, akiket nem terveztek ugyan, de nincs pénz a fogamzásgátlóra! Apuka, ha nincs végkép étel az asztalon, elmegy lopni. A ház körül pedig ott van a rendetlen udvar, kert, amelynek egyetlen négyzetcentimétere sincs megművelve. 50 éves nő létemre kedvem volna odamenni egy ásóval, gereblyével megmutatni, hogy hogyan kellene lopni járás helyett megpróbálkozni egy kis kertészkedéssel. Azt nem is mondanám, hogy tartson néhány baromfit is, mert sem ólat, sem kerítést nem láttam a bérelt, lerobbant ház körül, annak elkészítéséhez pedig valóban nem árt, ha van némi rávaló. A sors fintora, hogy pont ez az a népcsoport, amelyik valóban nem sok szerepet játszik a Föld szennyezésében, annak gátlástalan kiszipolyozásában. Kár, hogy a munkát nem szeretik, nem is ismerik. Kíváncsi lennék persze arra, hogy okos irányítással ránevelhetők lennének-e?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha tényleg érdekel, ajánlom neked a Nyomor szélén blogot.

   Törlés
  2. Köszönöm, beleolvasgattam. Ezekből a bejegyzésekből is inkább érződött ki az, hogy nagyon nehéz egy nemzedékeken át rögződött életstílust külső behatással megváltoztatni. Legtöbb esetben nem jár sikerrel és ritka, mint a fehér holló azon utódok száma is, akik ki akarnának törni a megszokott környezetükből. Még azt sem lehet mondani, nincsenek tisztában azzal, hogy megtehetnék, ha igazán akarnák, hiszen példa van rá, elméletben tudnák is hogyan kellene.
   Hogy a cigányságon belüli összetartás is hiányzik? Ezen sincs mit csodálkozni. Az emberek összetartása általában nem jellemző tulajdonság fajtától függetlenül is. Tisztelet a kevés kivételnek, akikről hallani innen-onnan, de sajnos személyesen még nem volt szerencsém megismerni egyetlen ilyen csoportot sem. Ha vannak is, a többség mindig erősebb és igyekszik őket elnyomni. Lehet, hogy kicsit pesszimistának tűnik véleményem az egyébként nagyon szép elképzelésekkel, gondolatokkal szemben, de valóban úgy gondolom, hogy az emberek gondolkodás módjának megváltoztatása nem sikerülhet addig, míg életükben drasztikusabb változás be nem következik.

   Törlés
  3. Én is vélekedtem már hasonlóan, de nézd csak meg pl. az ajánlott linket. Vagy írd be a neten, hogy háziszappan készítése. Azt látom, hogy egyre másra nyílna a blogok, honlapok, ahol fiatal-idős, kortalan nők, anyukák kísérleteznek természetes kozmetikumokkal, szappanokkal stb. Divat lett, a szabadidó tudatos és hasznos eltöltése stb... és nem kellett hozzá tragédia.

   Törlés
 3. Konkrétabban, hogy mit tehetünk bolygónk megóvása érdekében? Úgy gondolom az emberek többsége jól tudja, alkalmazni viszont kényelmetlenebb és sok esetben még drágább is. Tegnap olvastam arról például, hogy nagy divatcégek ruhaneműiben is találtak mérgező anyagokat. Következő nagy üzlet tehát a BIO RUHANEMŰ gyártása lesz!
  Elképesztő a szemétmennyiség is, melyet nem tudom, meddig lehet még halmozni, pedig egyre több termelődik. Például eldobható pelenka nélkül az anyák nagyobbik része már el sem tudja képzelni a gyereknevelést, hiszen a textiltől kipirosodik a babapopsi, az nem tartja szárazon a bőrét. Lehet, hogy rendes ételre nem futja, de a papírpelenkát akkor is meg kell venni. Mobiltelefont sem árt évente cserélni, hiszen olyan rohamosan okosodnak, hogy "égő" egy elavultabb darabot elővenni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mi mosható textilpelenkát használunk. Soha nem volt tőle piros a popsija és nem csípte ki a fenekét. Ellenben nem is oldódott ki belőle semmiféle kemikália. Mosni mosószódával vagy mosódióval szoktuk. Nem csak olcsóbb, de egészségesebb is. Kényelmetlen? Talán. Apukaként sosem okozott gondot egy pelenkát beáztatni sőt kivasalni sem, ha a feleségemnek sok egyéb dolga gyűlt össze. Nem hiszem, hogy az akaraton kívül másra szükség van a változáshoz. Persze az is igaz, hogy a telefonom 6 éves... de nem is nagyon veszem elő. :-)

   Törlés
 4. Ahhoz, hogy életmódot váltsunk, előbb gondolkodásmódot kell váltani. Sokszor még annak sem egyszerű aki vágyik rá. Nem elég eldönteni, hogy mi most természetesebben fogunk élni, igen komoly utánajárás szükséges ahhoz, hogy elkezdje az ember. Ha csak a fűtést nézzük, melyik a környezetbarátabb, a fa, vagy a gázfűtés? Az én családom még nagyon az út elején jár, és biztosan nem fogunk kiköltözni pl. egy tanyára, mert a férjem egyáltalán nem vágyik rá. Így meg kell találnunk a jelenlegi lakhelyünkön azt az életformát ami a legtermészetesebb. Az én szempontom, a termeljünk meg amit lehet, a férjemé, járjunk dolgozni, és vegyük meg. Most kezdtük el közelíteni a szempontjainkat, részben kényszerből. De ha sikerül, akkor már van értelme annak, hogy több kisgyerekkel szinte lehetetlen megfelelő munkahelyet találni.:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindenképpen a gondolkodásmódon van a hangsúly! Ha azon sikerül változtatni - ami talán a legnehezebb - érlelődhet az elhatározás, amit esetleg megkönnyíthet a kényszerhelyzet.

   Törlés
  2. Erika, egyetértek majd mindenben és így, apránként is sokat lehet tenni. Kitartást kívánok nektek!

   Törlés
 5. Nehéz téma...igazából mindent átölel, mindenkit érint, mégis oly' kevesen teszünk bármit is. Pedig tehetünk, csupán el kell jutni a felismerésig, meglátni a kuszaságban a rendet.
  Lássuk meg mindazt amit eltakarnak előlünk! Kérdés persze, hogy akarjuk-e? Vágyunk-e egyáltalán egy következetes, dolgos életre, amiben rendszer van, a természet rendje és ehhez nem feltétlen kell azonnal tanyasi életet folytatni!
  Szóval merjük-e kikapcsolni a tévét, rádiót, van-e erőnk nem elolvasni az internetes rémhíreket? Tudjuk-e nélkülözni az írott sajtó szennyét? Tudunk-e autó nélkül wécére menni, domesztosz és cillitbeng nélkül tisztán tartani az otthonunkat és legfőképp merjük-e meghallani a legbelsőbb sugallatainkat és figyelmen kívül hagyni a politikusok és egyházi vezetők balga beszédét.
  Választanunk kell! Langyos, kényelmes, rózsaszín, panaszkodós, megszokott, úgysemváltoziksemmi élet, vagy...Bátran felvállalom az érzéseimet, kiállok az igazamért, nem tűröm a becstelenséget és a kapzsiságot tovább.
  Bátorság, Hazaszeretet, Becsület, Szerelmetesség...ha mellkasi tájékon forróságot érzel ezen szavak kimondásakor, akkor merd megtenni az első lépést, majd a másodikat...és meg se állj!
  Ha nem teszünk semmit, akkor elkövetjük azt a felelőtlenséget, amit az előző generáció, vagyis tovább toljuk a feladatot, sőt rontunk is a helyzeten!
  Én úgy érzem nem lennék igaz ember, ha beállnék a sorba és a kormány és a hatalmasok szidásával és nagymagyarország siratással körítve folytatnám a kiszolgáltatott és romboló életemet.
  Mindenki tehet valamit a változásárt, járhat jó példával és tehet kinyilatkoztatást Földanya felé, hogy szereti és szüksége van rá!
  Városi emberként is öblítheted a wécét mosogatásból megmaradt öblítővízzel, ültethetsz ládába paradicsomot, moshatsz hajat szódabikarbónával, elkészítheted a saját fogkrémedet, süthetsz igazi kenyeret, komposztálhatsz, élhetsz energiatakarékosan és sorolhatnám az ötleteket, de én feladatom vidéken van...
  Ha már energia...tudtátok, hogy Németországban 6(hat)! erőműnyi energiát használnak el a készenléti és éjszakai kis jelzőfények, kijelzők, bedugott elektronikai berendezések működtetésére? Megdöbbentő...és rengeteg ilyen példát találhatsz, ha egy kicsit utánanézel.
  Nincs tovább mire várni! Változni, változtatni kell, MOST!
  Sokan abba a hibába esnek, hogy jó de...majd...akkor...lényeg, hogy valamire fogják, hogy miért tojnak az egészre. Sok esetben megfigyelhető, hogy nehéz helyzetben lévő emberek, családok egész jól megoldják, takarékosan, pazarlás nélkül, odafigyeléssel az életüket. Mindaddig, míg nem fordul kicsit jobbra az anyagi helyzetük...egyből autó, amibe benzin kell, fenntartás, új telefon, divatos ruhák, kozmetikumok, utazgatás...tehát gőzerővel szolgálja az érdekvilág földrombolóit!
  Saját tapasztalatomat ajánlom mindnyájatoknak. A reggeli felkeléstől a másnapi felkelésig nézd végig egy napodat! Mit teszel, hogyan stb. Mit ettél, ittál, milyen eszközöket használtál és így tovább.
  Lehet azt mondod, igen, ez így van rendjén...megmondom őszintén én az első alkalom után nagyon szégyelltem magam...
  Nagyon messze vagyunk a helyes élettől, ez a mellékelt előadásokból is egyértelműen látszik.
  Kívánom mindnyájunknak, hogy legyen bennünk elég szeretet, bátorság és kitartás, hogy az utódoknak ne egy romhalmazt és lelki, szellemi sötétséget, hanem tiszta jövőképet hagyjunk hátra!
  Áldással és Szeretettel!
  Mihályfia

  VálaszTörlés
 6. Én úgy látom, hogy az idézett hozzászólással azért nincs olyan nagyon nagy baj. Ezzel pl. teljesen egyetértek:
  "Az alternatív energiákat már régen kitalálták, csak bizonyos gazdasági körök gátolják azok bevezetését. A föld nem a ti dezodorotoktól fog kipusztulni, nem is a kocsitoktól, hanem azoktól a kapzsi emberektől, akik nem látnak a pénzes zsákjaikon túl."

  Te azt nézed, hogy maga az egyén mit tehetne annak az érdekében, hogy a saját ökológiai lábnyoma ne legyen akkora, mint a Jeti talpa.:)
  Az idézett hozzászóló pedig inkább globálisan nézi az egészet, ezért szerintem mindkettőtöknek igaza van.
  Viszont azt is megjegyezném, hogy aki azt hiszi, mennyit tett a környezetért, amikor mindenféle vadító tartalommal rendelkező házi szappant használ, az nagyon is tévúton jár, mert neki magának talán jó. De hogy mitől kevésbé környezetszennyező mondjuk a Franciaországból importált zöldagyaggal meg egyéb vadító cuccokkal tömött szappan, azt nem tudom. Mert oké, saját akáchamuból áztatott lúg, meg a házi disznózsír összefőzve, az valószínű környezetbarát, csak az mostanában nem menő.

  VálaszTörlés
 7. Biza rég nem jártam erre..de most itt vagyok!Pár éve kezdtem észrevenni hogy baj van az élelmiszerekkel..nem tudtam parizeres rántottát sütni..mert a parizer nem sült meg..sőt..még rosszabb lett..Próbáltam változtatni..Odáig jutottam hogy most már csak olyan ételt eszünk ..amit eljétől,végéig az én alapanyagaimból.fűszereimmel csinálok!Pld felvágottat már egyáltalán(helyette fasirtot sütök,meg paprikás szalonnát)Májkrémet..sem..helyette saját házias pástétomot csinálok..és sorolhatnám!Igyekszünk minél kevesebb csomagolt árut venni..(kevesebb a szemét)..amit tudok..krumplihéja,zöldségek,stb almahaja..egy szomszédnak elviszem a nyulaiknak..Komposztálunk..Sajnos oly kicsi kertem van hogy sem tyukokat nem tarthatok,..és zöldséget sem nagyon termeszthetek..DE..SAJÁT hordóskáposzta,SAJÁt füstölt oldalast,Saját készitésü minden élelmiszerünk..étkünk!..Tehát ha azt mondom..adalék..akkor ez nálam ZSEMLE ..a fasirthoz!..lehet hogy ez most kicsit vicces..de talán már ez is egy kezdet..Természetjárók lévén ..óvjuk a természetet..itthon a madarakat etetem....a többiekkel egyetértek!..Igen..mindenki a saját házatáján legyen környezetkimélő..és barát!..akkor talán lesz némi eredmény is!..

  VálaszTörlés