2013. október 4., péntek

Lehetőség?

Mutatok egy filmet.Követem a videó útját és olvasom a hozzászólásokat. Egy dolgot biztosan látok: nem vagyunk érettek egy jobb világra. Ugyanazt tennénk vele, mint ami idáig hozott bennünket. Megtettük már ezt, nem is egyszer. 

Mindenki azért panaszkodik, mert a "többiek" még nem ébredtek fel. Szinte kivétel nélkül, a többiekkel van baja mindenkinek. Ha ez a helyzet, akkor semmi gond nincs, hiszen kívülről nézve - ezek szerint - mindenki tudatos, éber, már-már spirituálisan emelkedett ember. Csak a többiek nem... és én sem. 

Nem vagyok az, bár törekszem rá. Járom az utam, megélem minden percét, átélem minden fájdalmát és minden örömét, mert tudom, hogy szükségem van rá, tudom hogy tanulnom kell belőle. Igen tanulnom. Hol vagyok még ükapám tudásától, hol vagyok még a több ezer éve élt ember tudásától? Fényévekre. Épp csak kezdem megérteni, hogy a világ itt hever a kezünkben, pontosan benne. Itt tartjuk, mint egy tollpihét, mindannyian, külön-külön.  

Hogyan lehet változtatni a világon? Egyénileg, ha készek vagyunk tanulni. Ha ott van bennünk a tudásvágy, akkor megismerhetjük a létezés minden titkát, de ehhez alázat kell és elfogadás. Alázattal kell viseltetnünk az élet minden tanítása iránt és el kell fogadnunk embertársainkat. 

                                                               S.T.N

Töltsd meg élettel e szót, mozgást látsz majd benne. Közeledő és távolodó mozgást, mely ott munkál minden emberben. A ma embere távolra került az élet forrásától és visszavágyik. Készül átfordulni, valahogy így:


De attól, hogy készül rá, még nem biztos, hogy sikerülni fog. Vágyik a teremtő erőre, mondjuk ki végre, vágyik iSTeNre, érzi, hogy a pusztító erő foglya, érzi a SáTáN sötétségét. De gyűlölettel, haraggal, indulattal a fényt el nem érhetjük. Alázattal és mindenre kiterjedő szeretettel, csak úgy lehetséges. Azok felé kell a legnagyobb szeretettel fordulnunk, akik legnagyobb fogságban élnek. Ezen dolgozom magam is, hogy képes legyek rá, s úgy érzem, még nem állok készen. Még nem tudom úgy szeretni azt, ki meglop, mint aki ajándékot ad, azt ki öntelten tetszeleg, mint aki csendben teszi dolgát. Még nem tudom, de munkálkodom rajta. Ha bárki úgy érzi, hogy a "többiekkel" van gond, akkor valójában ő az, aki megváltásra szorul. 

Tudjátok, egy csodálatos világban élünk. Olyan eszközök vannak a kezünkben, melyekkel pillanatok alatt meg lehetne fordítani mindent, hatalmi viszonyokat, a pénznek szerepét, mindent. Le lehetne rombolni mindent, ám épp csak megkezdenénk ledönteni az átkozott falakat, s máris azt vennénk észre, újabbakat vontunk magunk köré. Ugyanazok uralkodnának e falak között is, de előbb ők maguk pusztítanák el végleg a régit, hogy az új építéséből még nagyobb hasznuk lehessen. Igen ők. Ők, akik készek uralkodni, akik pontosan tudják, hogyan működik az a társadalom, melyet a harag, a kiábrándultság és az ösztönök vezetnek. De azt is tudják, hogy van valami, amivel szemben tehetetlenek.. ez a szeretet. Az Isteni szeretet. Ezért kell a sötét oldalon tartani az embereket, mert ha nem volna harag, nem volna bosszúvágy szívünkben, akkor nem lehetne háborút szítani köztünk és nem lehetne megosztani az embereket. 

Ha felmerült bennetek e film kapcsán a kérdés, hogy mivel járulhattok hozzá a világ jobbá tételéhez, akkor a legfontosabb, hogy tanuljatok szeretni. Szeretni azt is, aki miatt nehéz az élet, szeretni mindenkit, a "többieket" is. Merjetek tanulni, alázattal figyelni a természetet, hagyományainkat, örökségünket. Nem szégyen felismerni, ha még keveset tudunk a világról, de bűn azt hinni, hogy már mindent tudunk, hogyha önzetlenül szeretni még nem tanultunk meg.  

"Frissítés": Találtam egy másik videót is, mely közelít.

3 megjegyzés:

 1. Drága Barátom!
  Nagyon fontos gondolatokat vetettél fel! Nem boncolgatnám részleteiben soraidat, hisz mindnyájan érezzük a mondanivalód súlyát és aktualitását.
  A kialakult helyzet, mármint miként jutottunk idáig rendkívül bonyolult, mégis egy szóval jellemezhető: érdek. Minden napi cselekedetünk, valakiknek az érdekét szolgálja, mindezt azon álca mögé bújtatva, hogy erre neked szükséged van, ha nem illeszkedsz ebbe a rendszerbe, akkor nem vagy teljes értékű...teszik mindezt oly' hatásosan, hogy hosszú ideig sikerült a teljes emberiséget kézben tartaniuk. A jin-jang jel fekete részében lévő pici fehér pöttyöt, pedig könnyedén el lehetett nyomni. De miért is olyan kifejező ez a Taoista jelkép? Mert minden jóban van valami rossz és minden rosszban van valami jó! Miért fontos ez? Ez biztosítja a folyamatosságot, mozgásban tartja az egész létezésünket! A legkifejezőbb talán a "tükör" példája. Amikor valaki viselkedése felháborít, vagy ellenszenvet vált ki, nem történik más, csupán görbe tükröt tartottak eléd, vagy azért, hogy emlékeztessen, vagy azért, hogy figyelmeztessen, ilyen ne legyél. Sokat zsörtölődök én magam is, keresem a vétkeseket, a pontot, ahol eltévedtünk.
  Rá kellett jönnöm, hogy nincs ilyen! Adott helyzet van! A fekete részt, most fordítjuk át és ezért olyan feszült most a légkör, ezért ébredünk, háborgunk! De ne feledjük, hogy a jóban is ott lesz a rossz, hogy ébren és mozgásban tartson, mert az aki állandóságra vágyik, legyen az szocializmus, vagy aranykor, arra csupán örök nyugtalanság vár.
  Gondoltatok-e már bele, hogy milyen kiváltságos helyzetben vagyunk mi, itt európa közepén? Tudnál-e most olyan helyet mondani, ahol jobban éreznéd magad? Igen? Ott is addig éreznéd jól magad, amíg valaki a segged alá tesz mindent...aztán jön a k...a tájfun, meg szárazság, válság és a mikró is besz..ik....
  Nem véletlenül születtünk ide...legyünk hálásak, emeljük fel a seggünket és mutassunk példát!
  Nem lehet másra várni, nem fogják a parlamentből, vagy a szószékről megoldani azt a feladatot, amiért ide születtél.
  Tökéletes minden és TE IS AZ VAGY! Csupán tedd, amit tenned kell, ha zenélned kell, tedd azt, ha táncolnod, festened, vagy akár fűszállal a szádban hallgatnod a madarak csicsergését, akkor azt tedd. Mindössze légy boldog, önfeledt, ne foglalkozz azzal, hogy más mit mond. Szeresd, aki téged szeret, merj ölelni, csókolni, kacagni, örömödben sírni. Ne foglalkozz azzal, hogy jön az összeomlás...mi omlik össze? Isten nem teremtet kártyavárat...csupán az roskad magába...
  Láttál-e már szomorkodni Tölgyfát a ciprusi válság idején...? A rigók másképp' daloltak-e a a szíriai polgárháborúkor...? Van-e hasmenése a szarvasnak, most bőgés idején avégett, hogy leállhat az amerikai gazdaság...?
  Had adjak egy ötletet!
  Próbáljátok ki, hogy egy hétig nem néztek tévét, nem hallgattok rádiót, nem olvastok híreket. Reggelente az első állattal akivel találkoztok, kérdezzétek meg, hogy rendben van-e minden...? De figyelhetitek a fákat, bokrokat, a folyókat. Ha bármelyikőjük azt sugallja néktek, hogy gáz van, akkor tényleg az van...de nem fog ilyen megtörténni, mert a növények és állatok, a természet és Isten rendje szerint élnek. Nem tesznek mást, mint követik a napszakok és évszakok rendjét. A JóIsten az embernek azért adott elmét, értelmet, hogy mindennek örvendeni tudjon, hogy harmóniában éljen a környezetével!
  Tegyük hát és mutassunk példát, miénk a felelősség, hogy milyen jövőt építünk utódainknak! Ha a múltunkkal nem vagyunk tisztában, annak hibáiból nem tanulunk, akkor csak tévelygünk a jelenben és az nem építi a jövőt!
  Elnézést ha túlságosan belemelegedtem...tudnék még írni, de jönnek a hosszú téli esték és kíírom majd magam...;-)
  Szeretettel és Áldással!
  Mihályfia

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük soraidat, sodró lendületedet, mindig szívesen sodródom veled. :-) Már csak azért is, mert értem és élem, s mindenki, aki megéli ezt, tudja e sorok igazságát. Egyre többen és többen.

   Törlés