2013. július 2., kedd

Faluhelyen itthon - egy régen várt pillanat

"Régen mi a friss szénában olyan jókat aludtunk, nem kellett nekünk ágy, vagy matrac. Az asszonyok odabe' aludtak a kamrában, mi meg kint az istállóban. A gyerekek meg a kemencesutba, meg a kemence tetején aludtak. Le se akartak jönni onnan."- mesélte még gyermekkoromban nagyapám, s ezzel egy életre szóló vágyat ébresztett bennem. Faluhelyen nőttem föl, de mint minden "rendes" gyereknek, az én életemből is kimaradtak ezek az élmények... ezidáig. 

Elhatároztam, hogy megépítem azt a szobát, ahol az elmaradt gyermekkori álmok valóra válhatnak. Egy szobát, egy zárt világot, ahol a mázolt föld illatát őrzik a gerendák és a sárral tapasztott, meszelt falak. Ahová nem ér el a hétköznapok káosza, ahol a formák, színek, anyagok mind az életről szólnak, a születésről, a növekedésről és az áldozattá válásról, mikor is kezem alatt az élő anyag valami mássá változik, hogy megmutathassa az életet itt, a teremtett világban. 

Tudjátok mit jelent két lábbal a földön állni? Megállni a földön, az anyaföldön. Mezítelen lábunk alatt a sarat, a mázolt földet érezni. Kapocsnak lenni ég és föld között, közvetíteni a fent és a lent között. Ez az ember dolga. Aki képes ezt újra megérteni az „megállja a helyét” bárhol a világon. 

Világra jött tehát egy hely, egy szoba, mely fontos üzenetet hozott a múltból. Ezt a szobát ajánlom most nektek, legyetek vendégei, engedjétek, hogy befogadjon. 


Nem találtok benne semmi mást, csak a józan paraszti ész sugallta egyszerűséget, természetes kényelmet és végtelen harmóniát. Nem tájház és nem kiállítóhely, hanem egy élő, lélegző hely, melynek majd minden elemét a két kezemmel hoztam létre.A szobában található egy nagy palóc kemence, melynek tetején szalmazsákon és derekaljon’ lehet pihenni a ropogós pehelypárna és dunna alatt. 


A szoba másik sarkában friss szénában lehet aludni, kinek-kinek kedve szerint. 


Az egyetlen elegánsabb darab, mely eklektikusabbá teszi a szobát, az a fürdőkád. A régi házakban sem kád, sem fadézsa nem volt, melyet fürdésre használtak volna. Ha megmártóztak, akkor élő vízben tették ezt, vagy természetes gyógyvizekben. Ebben a szobában azonban kád hangsúlyos szereppel bír. Mint már írtam, ez a hely főhajtás a teremtett világ élő csodái előtt. Azok előtt, melyek képesek még a ma emberét is újra magukba fogadni és szolgálni. Gyógyítani és áldozattá válni érte. Gyógynövényes fürdő- és teakúrák segíthetnek a „hazatalálásban”…

A szobához tartozik egy száraz alomszék, mely egyik alapeleme a természetközeli életnek. 

Már tudom, mit jelentetnek nagyapám szavai. Ismerem az érzést, megismertem és már nem akarom elengedni. Nem írom le szavakkal, meghagyom nektek a felfedezés örömét. Tavasztól - szeptember végéig vár benneteket e hely, ahol 2-4 ember fér el kényelmesen. A szoba ára 5500 Ft/fő/éj, gyermekeknek 3 éves korig ingyenes, 12 éves korig félárú. Ez az összeg tartalmazza a házi termékekből álló reggelit is. Ebéd és vacsora egyéni megbeszélés alapján vendégasztalainknál történik. 


Hosszasan írtam a szobáról, minden hitem, szeretetem és nagyon sok időm és erőfeszítésem van benne. Nem szóltam viszont a völgyről és az állatokról melyek körülvesznek, nem írtam arról a hangulatról, amely itt várhat arra, kit épp hozzánk hoz a sors. Nem írtam és ma már nem is fogok, gyertek el és éljétek át. Érdeklődni, szobát foglalni a faluhelymajor@gmail.com címen tudtok, illetve a faluhelymajor.hu oldalon megadott elérhetőségeken keresztül is. Szeretettel várunk benneteket Faluhelyen itthon... Mátranovákon. 

6 megjegyzés:

 1. Hadd legyek én az első aki gratulálok!Nagyon szépet alkottatok..:)Minden összhangban van..a fürdőszoba különleges hatással bir!Lehet hogy nem én leszek az első élvezője..de egyszer ki szeretném próbálni..:)
  És nem utolsósorban..nekem nagyon tetszik!Egyszerü..és elegáns..,a "kevesebb több"....Biztosan szeretni fogom....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük! Én is úgy gondolom, hogy te szeretni fogod! :-)

   Törlés
 2. Végre egy új, üde színfolt a falusi vendéglátás palettáján - mondom én, falusi vendéglátóként:))
  Ha nem lennék ennyire "beszorulva" Gannára, szívesen körülnéznék nálad. Addig is a képeiddel - és a filozófiáddal töltekezem:))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük, köszönöm. Remélem egyszer csak lesz hely és idő személyesen is találkoznunk.

   Törlés
 3. Barátom!
  Kitartásod, céltudatosságod és az Élet iránti szerelmetessédeg példaértékű és követendő! Útadon vigyázzon Reád és Családodra Boldogasszony, a feladatok elvégzéséhez adjon erőt ÖregIsten!
  Áldás! Áldás! Áldás!
  Mihályfia

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Áldás rátok és csak hasonlókat kívánhatok! Gyertek felénk!

   Törlés